E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street vadelilerinde seçim depremi---

Wall Street vadelilerinde seçim depremi

Wall Street vadelilerinde seçim depremi
04 Kasım 2020 - 10:53 borsagundem.com

Yatırımcıların Biden’ın tartışmasız bir şekilde kazanmasını beklediği ABD seçimlerinde Trump güçleniyor. Borsaların seçimlere ilişkin en karamsar senaryosu gerçek olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD seçimlerinde Joe Biden ve Demokrat Parti’nin kesin bir galibiyet alacağını düşünen yatırımcılar sonuçların çekişmeli bir seçim tablosu göstermesinin ardından Asya’daki borsa seansı saatlerinde ABD Hazinesi tahvilleri ve Wall Street vadeli hisselerinde yatırım pozisyonlarını değiştirdi.

Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar geçtiğimiz günde Demokratların hem Beyaz Saray hem de ABD Kongresi’ni kazandığı bir “mavi dalga” ihtimalinde yeni bir ekonomik teşvik paketinin yolunun açılacağına inanmıştı.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’nin güneyindeki çekişmeli geçen eyaletlerden güçlü çıkması yeniden seçilme umutlarını arttırdı. Para yöneticileri ise seçim sonuçlarının günlerce belirsiz kalabileceği ve ABD’nin bölünmüş bir hükümetle baş başa bırakabileceği senaryolarına hazırlanmaya başladı.

Trump geri döndü borsalar karıştı

ABD vadeli hisse senetlerindeki volatilite yükseliş gösterdi. Biden’ın Arizona’da liderliği ele geçirmesiyle %1,1’e kadar yükselen S&P 500 vadelileri %1 oranında düştü. Bu düşüş Trump’ın Florida, Gerorgia, Kuzey Carolina, Texas ve Ohio eyaletlerini ele geçirmesinin ardından daha çekişmeli bir yarış olacağının ortaya çıkmasıyla daha fazla yükseldi.

Nasdaq 100 vadelileri salı gecesi güçlü bir yükseliş yakalamasının ardından kısa bir süre sonra durdu. Bazı yatırımcılar borsada hava boşluğu uyarısında bulunarak sert hareketler öngördüler. Bu tahminlerin sebebi birçok fon yöneticisinin kenara çekilmiş olması ve likiditenin düşük olması ihtimaliydi.

Sermaye piyasası şirketi Academy Securities’in Makro Araştırmalar Başkanı Peter Tchir, “Dışarıya bakıldığında zemin kayıyor gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı. Tchir sözlerine ticaret hacminin yavaşladığını ve likiditenin zayıfladığını da ekledi.

Borsa uzmanı, “Borsadaki hiç kimse bu büyüklükte bir riski oluşturacak pozisyonda değil ve bu borsa dalgalanmalarını güçlendiriyor. Bir alıcı görüyorsunuz ve büyün satıcılar koşuyor zira alıcının neyi bildiğini bilmek istiyorlar” ifadelerine yer verdi.

ABD Hazinesi 10 yıllık tahvil verimleri salı akamı 0,9 seviyesinde tutundu ve ardından düşüş gösterdi. Birçok eyalette sonuçların belli olmamasıyla birlikte 10 yıllık tahvil verimleri %0,05 düşerek %0,83’e geriledi. Tahvil verimleri fiyatlar yükseldikçe düşüş gösterir.

Pennsylvania, Michigan ve Wisconsin'deki çok sayıda postayla gönderilen oyun sayılmasından sonra yarışın bu hafta içinde sonucunun belli olacağı ihtimali arttıkça yatırımcılar pozisyonlarını değiştirdiler.

Yatırım danışmanlığı şirketi T Rowe Price'ın Özkaynak ve Çoklu Varlık Baş Yatırım Yetkilisi David Giroux, "Piyasa bu süreci bir an önce geride bırakıp gelecek yıl için teşvik paketini almaya çalışıyordu. Cevabını bilmediğimiz tartışmalı bir seçim, piyasa için fazlasıyla olumsuz" ifadelerine yer verdi.

Dolar küresel piyasalarda güçlendi

Dolar ABD Hazinesi’ndeki kazançların yanı sıra euro karşısında %0,7, Japon Yeni karşısında %0,5 oranında değer kazanarak güçlendi.

Para yöneticileri son günlerde Biden'ın bir güç gösterisi için kendilerini konumlandırmışlardı. Biden'ın başkanlığı kazanması ve partisinin ABD Senatosu'nun kontrolünü ele geçirmesi halinde trilyonlarca dolarlık teşvikin ekonomiye ekleneceği öngörüsüyle yatırım yapan para yöneticileri bu kapsamda 10 yıllık ve 30 yıllık Hazine tahvillerini sattılar. Bu tür bir teşvik, büyüme ve enflasyonu körükleyerek ABD devlet tahvillerinin cazipliğini azaltıyor olarak görülüyordu.

Trump zaferini ilan etti!

 

Texas'ı kazanan Trump arayı kapatıyor

 

Piyasa uzmanlarının seçim gözlemleri nasıl?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)