E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSeçim sonuçlarıyla teknoloji hisselerinde volatilite rallisi yaşanıyor---

Seçim sonuçlarıyla teknoloji hisselerinde volatilite rallisi yaşanıyor

Seçim sonuçlarıyla teknoloji hisselerinde volatilite rallisi yaşanıyor
04 Kasım 2020 - 12:26 borsagundem.com

ABD başkanlık seçimlerinin açıklanmaya başlanan sonuçları başa baş bir yarışa işaret ediyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD başkanlık seçimlerinin birçok eyalette açıklanmaya başlanan sonuçları, hızlı bir sonuç açıklaması ve kararlı bir demokrat zaferi ihtimallerini ortadan kaldırdı. Bu gelişmeyle birlikte yatırımcılar piyasaların en dayanıklı kazananları üzerindeki ilgisini yoğunlaştırdı. Salı gününün geç saatlerinde, seçim sonuçları ABD Başkanı Donald Trump ve demokrat rakibi Joe Biden arasında başa baş bir yarışa işaret ettiğinde, görece sakin giden piyasalar yerini büyük dalgalanmalara bıraktı. 

Belirsizliğin yüksek olmasıyla, yatırımcılar son birkaç yılın en güvenilir hisselerine dönüyor. Teknoloji hisselerinde artışa ve tahvil getirilerinde son dönemlerde görülen yükselişin son bulmasına yönelik tahminler artıyor.

Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq 100, %3,4 yükseliş gösterdi. S&P 500 %1,6 artarken, Dow Jones Industrial Average %0,9 yükseldi. New York’ta bulunan Seaport Global Securities’in Direktörü Thomas di Galoma, “devasa bir demokrat zaferinin gerçekleşeceğine dair bir inanç vardı ve şimdi göreceğimizi düşündüğümüz şeyleri göremiyoruz” dedi. Seçim sonuçları, iki başkan arasında başa baş bir yarışa işaret ediyor ve tahmin piyasalarında saat başı değişim görülüyor. Di Galoma, piyasalardaki yüksek volatiliteyi şaşkınlıkla karşılamadığını söyledi ve “bu konunun çözüldüğünü görmek istiyorum” dedi.

Son haftalarda bir çok Wall Street stratejisti, Biden’ın başkanlık yarışını kazanacağı ve demokratların kongrede çoğunluğu sağlayacağı konusunda hemfikirdi. Tahminlerinde, bu demokrat zaferinin büyük bir ekonomik teşvik paketi getireceği ve bunun da hisse piyasalarına fayda sağlayacağı gibi, daha küçük ve yerel şirketlerin hisseleri için de iyi olacağı beklentisi vardı.

Nomura Securities International Stratejisti Charlie McElligott, “beklenen mavi dalga gerçekleşmiyorsa, o zaman taktik tahtasına geri dönüyoruz” dedi. Nasdaq’ta yer alan teknoloji hisselerinin yüksek performansına dikkat çekerek, “gelecekteki bir paradigma değişimine yönelik bu pozisyonların çoğu için katalizör henüz gelmedi” ifadesini kullandı.

Wall Street Journal’ın haberine göre,

Apple ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketleri de yükselişe geçti. Aynı zamanda, analistlerin teknoloji sektöründe momentum ölçütü olarak gördüğü Nvidia gibi çip hisseleri de yükselişte. Bazı eyaletlerde sandıkların kapanmasından birkaç saat sonra gelen veriler, açık bir demokrat zaferi tahminleri üzerine gölge düşürdü.

Florida, Ohio ve North Carolina gibi bazı eyaletlerde başkanlık yarışının başa baş gittiğini göstererek bazı yatırımcıları gafil avladı.

WallachBeth Capital’in Direktörü Mohit Bajaj, “şu an olduğu kadar belirsiz olacağını beklemiyorlardı” dedi. Açıklamasının devamında, “bu eyaletler herkesi şaşırttı” ifadesini kullandı. Bajaj’ın müşterilerinin büyük bir çoğunluğu, seçim öncesinde portföylerini yeniden düzenledi ancak yatırım uzmanına göre, bunu yapmamış olanlar gergin bir şekilde belirsizliğin kalkmasını bekliyor.

 Bazı analistler, olası bir Biden yönetiminde, katı yönetmeliklerin ve daha yüksek kurumlar vergilerinin teknoloji hisselerine zarar vereceğinden endişeliydi. Birçok internet şirketinin hisseleri son aylarda yükseliş gösterdiği için, analistler yatırımcıların herhangi bir vergi artışından önce bu hisselerin bazılarını portföylerinden çıkaracağını düşünüyordu.

Spectrum Management Group’un Yönetici Başkanı Leslie Thompson, “eğer Trump zafer kazanırsa, satışlar gerçekleşmeyecek” dedi. 

Thompson, teknoloji ve sanayi hisselerini tercih ediyor ve bu hisselerin çeşitli siyasi senaryolarda iyi performans göstereceğine inanıyor. Ancak Thompson’a göre, Trump zaferi, Biden zaferiyle yükselişe geçeceği düşünülen yenilenebilir enerji hisselerine olan talebi düşürecek. Kongrede bir kördüğüm ihtimali, ekonomik teşvik beklentilerine darbe vurabilir.

Ancak aynı zamanda tahvil getirilerini de düşürecek. 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri, beş ayın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra %0,83’e düştü. Tahvil fiyatları yükseldikçe, getiriler düşüyor.

Yatırımcıların tahminlerini yeniden gözden geçirdiğinin bir başka işareti de yuan ve Meksika pesosundan geldi. İki para birimi de dolar karşısında değer kaybetti ve Trump’ın yeniden seçilme ihtimaline ve korumacı ticaret politikalarının devamına işaret etti. Yuan %1 düşüş gösterirken, peso %2,5 düştü.

Beyaz Saray’ı ya da kongreyi kim yönetirse yönetsin, hisseler tipik olarak yükselmeye devam etse de, kazanan parti enerjiden sağlık hizmetlerine tüm alanlarda politikaları şekillendirme gücüne sahip olacak. Buna ek olarak ikinci korona virüs ekonomik teşvik paketinin boyutu üzerinde de etki gösterebilecek. JPMorgan Chase & Co direktörlerinden Josh Younger, “bu seçim, piyasalar için uzun yıllardır gerçekleşmiş en önemli olaylardan biri” dedi.

Bundan dört yıl önce, ABD Başkanı Trump, Hillary Clinton karşısında zafere yaklaşırken, ABD borsaları düşüşe geçmişti. Bu sonucu tahmin eden çok az kişi vardı ve birçok kişi Hillary Clinton zaferi beklentisiyle pozisyon almıştı. Bir sonraki gün, ABD borsaları, yatırımcıların Trump yönetiminin düzenlemeleri rahatlatacağını ve kurumlar vergisinde indirime gideceğini düşünmesiyle birlikte sıçrama yaşadı ve bir ay sürecek bir ralli başlattı. Western Asset Management’ın Portföy Yöneticisi Julien Scholnick, “bu siyasi durumların birçoğunu ve piyasaların tepkisini tahmin etmek, sonuçları önceden bilseniz bile oldukça güç” dedi.

2016 yılında yapılan seçimlerden sonra, anketlerin güvenilirliğiyle ilgili tartışmalar da bir süre gündemde olmuştu. Sonuç ne olursa olsun, birçok yatırımcı portföylerinde değişiklik yaptığını söylüyor. 

UBS Group tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yatırımcıların %63’ü seçimlerden önce portföylerini gözden geçirdi. Üçte biri nakit pozisyonlarını arttırdı. Diğerleriyse, seçimin kazananı kim olursa olsun, yatırımlarını yeniden düzenlemeyi düşünüyor. Korona virüs korkusuyla birlikte, bu gerilimler geçtiğimiz hafta S&P 500’de %5,6’lık bir düşüşe neden oldu.

Bu da endeksin tarihinde, seçim öncesi haftada gösterdiği en kötü performans olarak kaydedildi.

Bazı analistler en korkulan sonucun, tartışmalı bir netice olduğunu ya da seçim sonuçlarının haftalar boyunca açıklanamadığı bir durum olacağını söyledi. Bu belirsizlik son aylarda tüm piyasalarda dalgalanmalara neden oldu ve seçim konusu etrafında, yüksek volatilite beklentisi yarattı. Penn Mutual Asset Management’ın Portföy Yöneticisi Zhiwei Ren, “tartışmalı bir sonuç en kötü senaryo” dedi. Açıklamasının devamında, “volatilite daha yüksek olacağı için, insanların sabaha kadar risklerini nasıl yöneteceğini düşünmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Wall Street vadelilerinde seçim depremi

 

Piyasa uzmanlarının seçim gözlemleri nasıl?

 

Trump: Çıkıp kutlamak istiyoruz!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)