E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasının yeni kaynağı bilançolar---

Ayı piyasasının yeni kaynağı bilançolar

Ayı piyasasının yeni kaynağı bilançolar
06 Eylül 2022 - 11:14 borsagundem.com

Küresel borsalara ilişkin isabetli tahminleriyle bilinen Morgan Stanley piyasalara ilişkin yeni bir soruna dikkat çekti. Banka analisti Mike Wilson ikinci düşüş dalgasının bilançolardan kaynaklanacağını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Morgan Stanley büyük Wall Street bankaları arasında piyasalara ilişkin yaptığı isabetli tahminlerle tanınıyor. Dev bankanın stratejistleri yıl boyunca hisse senetleri konusundaki önerilerinde haklı çıktı. Banka stratejistleri ABD’de S&P 500 Endeksi yaz aylarında son dip seviyesine göre %15 civarında yükseldiğinde de söz konusu ralliyi ‘sahte’ olarak adlandırmıştı.

MarketWatch’un haberine göre Morgan Stanley Stratejisti Mike Wilson borsaların yeni bir zorlukla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı. Wilson yaygın piyasa öngörülerinin dışında hisse senetlerini düşürecek farklı bir konuya dikkat çekti.

S&P 500 Endeksi bu yılın başından itibaren %18 düşüş gösterdi. ABD hisselerinin değer kaybetmesinde ise bu yıl ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımları etkili oldu. Zira önümüzdeki 12 aylık dönem için hisse başı kazanç hesaplamaları sadece %1,5 azaldı ve fiyat kazanç oranları haziran ayı diplerine göre %9 yükseldi. Endekslerin son zirvesine %20 ve üzerinde düşmesi ayı piyasası olarak adlandırılıyor. ABD borsaları en son haziran ayında ayı piyasası sınırının aşağısına gerilemişti.

Wilson ise konuyla ilgili açıklamasında, “Fed'in güvercin eğilimli bir politikaya geçeceği umutlarını kesin olarak yok etmesiyle birlikte, varlık piyasalarının ateş ve buz ikilemine girebileceğini düşünüyoruz. Birinci bölümün aksine, bu sefer hisse senetlerindeki düşüş çoğunlukla daha yüksek faiz oranları yerine daha düşük bilançolar ve daha yüksek özkaynak risk primi yoluyla gerçekleşecek” uyarısında bulundu.

Morgan Stanley’nin ISM imalat endeksi, Conference Board tüketici güven endeksi, konut başlangıçları ve kredi marjı verilerine dayanan bilanço modeli ABD şirketlerinde bilançolarda büyük bir düşüşün yaklaşmakta olduğunu gösteriyor. Büyük oranda bölgesel FED verilerine dayanan bir başka model de bilançolar için aynı doğrultuda tahminler veriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre özkaynak risk primi, borsaya yatırım yapmanın risksiz bir pozisyona göre sağladığı getiri anlamına geliyor.

Wilson bankanın ABD tahvil fiyatlarının dibe ulaştığından emin olduğunu da sözlerine ekledi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Cuma günü %3,19 seviyesindeydi.

Stratejist konuyla ilgili açıklamasında sonbahar aylarında havanın soğumasıyla birlikte büyümenin de hasar alacağına dikkat çekti. Wall Street borsaları pazartesi günü ABD İşçi Bayramı nedeniyle kapalıydı. Avrupa hisse senetleri ise Rusya’dan Avrupa’ya gelen önemli bir doğalgaz boru hattının kapatılmasının ardından keskin bir şekilde düştüğü hafta başlangıcının ardından salı günü bir nebze toparlanma hedefinde.

Rockefeller uyardı: 2022’nin son 4 ayı zor geçecek

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Morgan Stanley: Ayı piyasasının sona erdiğine inanmıyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)