E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa’nın kasasından Ponzi uyarısı---

Avrupa’nın kasasından Ponzi uyarısı

Avrupa’nın kasasından Ponzi uyarısı
02 Haziran 2022 - 14:49 borsagundem.com

Avrupa'nın en büyük varlık yöneticisi Amundi özel sermaye piyasalarında Ponzi şeması benzeri alım satımların gerçekleştiği konusunda uyardı. Amundi baş yatırım sorumlusu, şirketlerin hisselerini şişirerek sattığını iddia ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'nın en büyük varlık yöneticisi, özel sermaye endüstrisinin bazı kısımlarını ‘Ponzi şemasına’ benzetti. Amundi önümüzdeki yıllarda bu yapıların hesaplaşmayla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Financial Times’ın haberine göre Fransa merkezli varlık yönetimi firması Amundi’nin Baş Yatırım Sorumlusu Vincent Mortier, “Özel sermayenin bazı kısımları bir bakıma piramit şemasına benziyor. Varlıkların başka bir özel sermaye şirketine 20 veya 30 kat kazanç karşılığında satılabileceğini biliyorsunuz. Bu yüzden bir Ponzi hakkında konuşabilirsiniz. Bu dairesel bir olgu” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, halka açık hisse senetleri ve tahvil piyasalarındaki dalgalanmalar günlük ve hatta gerçek zamanlı olarak takip edilebiliyor (piyasa işareti) ve bu sebeple Amundi gibi tipik yatırım yöneticileri için çok az alan bırakıyor. 2 trilyon euro civarında varlığı yöneten yatırım firmasının performansını gizleyebilmesi için alternatif piyasalara yönelmesi gerekiyor.

Buna karşılık, özel yatırım evleri, tipik olarak yatırımcıların parasını birkaç yıllık bir süre için kilitliyor. Yatırım evleri hedef şirketlerinin değer kazanıp kazanmadığı veya küçülüp küçülmediği hakkındaki bilgileri, yalnızca işletmeyi halka arz ettiklerinde veya sattıkları fiyatı başka bir alıcıya açıklamayı seçtikleri takdirde kamuya açık hale getiriyor.

Bu süreç içerisinde bu şirketlerin çeyrek değerlendirmeleri ise genellikle kamuya açık piyasalarda eşdeğer nitelikteki varlıklara ve yatırımcılar tarafından özel olarak paylaşılan sofistike tahminlere dayanıyor.

Özel sermaye grupları genellikle varlıklarını diğer özel sermaye gruplarına satabiliyor. FT haberine göre 2021 yılında portföy şirketleri birbirlerine kendi hisselerini toplamda yaklaşık 42 milyar dolarlık anlaşmalarla sattılar.

Mortier teşviklerle birlikte özel sermaye şirketlerinin birbirleri arasındaki hisse satışlarının şişirilmiş fiyatlarla gerçekleştiğini iddia ediyor.

2 trilyon eurodan civarında varlığı yöneten Fransız varlık yöneticisinin baş yatırım sorumlusu, “Piyasa işareti olmaması demek risk olmadığı anlamına gelmez. Bazı çok çok iyi fırsatlar olsa da burada mucize diye bir şey. Önünde sonunda kayıplarla karşılaşılacak. Ancak bu üç dört ya da beş yıl içerisinde gerçekleşmeyebilir” ifadelerine yer verdi.

Özel sermaye şirketleri, düşük faiz oranlarıyla borçlanabildikleri için son yıllarda nakit parayla dolup taşıyor ve bu da onlara satın alım işlemlerinde muazzam bir cephane sağlıyor. Mart ayında yayınlanan bir McKinsey raporuna göre, küresel olarak, özel sermaye endüstrisinin yönetim altındaki varlıklar 6 trilyon doların üzerinde.

Sektördeki şirketler pandemi sırasında biriken büyük nakit yığınlarını yatırıma yönlendirdiklerinden 2022 yılına tarihin en güçlü başlangıcıyla girdiler. Firmaları, ilk çeyrekte 2021'ye kıyasla yüzde 17'lik bir artış kaydederek 288 milyar dolarlık satın alım anlaşmasını desteklediler.

Bu arada, daha ana akım yatırımcılarsa, halka açık borsaların bazı kısımlarının aşırı değerlenmiş göründüğünden ve tahvil getirileri tarihin en düşük seviyelerine ulaştığından getiri sağlamak için bu alanda yatırım yapmaya istekliydi.

Mortier ayrıca, devlet tahvilleri, şirket tahvilleri ve kamu tahvil piyasaları hakkındaki endişelerini de dile getirdi. Baş yatırım sorumlusu özellikle yatırımcıların alım satım yapabilecekleri fiyatlar arasındaki uçurum alışılmadık derecede genişlediğinden, anlaşmaların yapılması ihtimalinin giderek zorlaştığını söyledi.

2008 Küresel Finans Krizi sonrası sıkılaştırılan mevzuatlara dikkat çeken Mortier, finansal piyasalarda oldukça endişe verici bir ortam oluştuğunu söyledi. Baş yatırım sorumlusu, “Bankalar piyasa yapıcılığı rollerini giderek daha az üstleniyor. Ancak aynı zamanda bankalar ve yatırımcılar doyumsuzlar. Düzenleyici kurumlar mutlaka bu konuyu incelemeli” diyerek söz konusu sorunların piyasalarda çöküşlere sebep olabileceği konusunda uyardı.

JPMorgan'dan Kolanovic: Borsalar dengeye kavuşacak

 

JPMorgan CEO’sundan ekonomik kasırga uyarısı

 

Borsalarda risk iştahı azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)02 Haziran 2022 15:16

    Genelde İngiltere şirket kurmaları çok rahat.  şirket süsü verdiklerini rahatlıkla görebilirsiniz. Ponzi demek bizdeki pramik, titan varmıda hey hey hey titan saadet zinciri onlara deniyor.... çiftlik bank tosuncuk  zincir sistemi... özeti.. sen 10 tl verdin 1 ayda kazandım 5 tl ..oldu para 15 tl... gelir yok ortada, gelir yok, yeni gelen üzerlerin paraları kullanılıyor gelir olarak.. girişler azaldığında yada piramitten çıkışlar olduğunda vadediln kar verilmemeye ve hatta ana paranın verilmemesi ile sonuçlanıyor... yani reel manada getiri gelir yok ama ana parana kar veriyorlar...