E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan CEO’sundan ekonomik kasırga uyarısı---

JPMorgan CEO’sundan ekonomik kasırga uyarısı

JPMorgan CEO’sundan ekonomik kasırga uyarısı
02 Haziran 2022 - 11:46 borsagundem.com

Dev ABD bankası JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon yatırımcıların ekonomide ve piyasalarda yaklaşmakta olan bir kasırgaya hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin varlıkları bakımından en büyük bankası JPMorgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon bankanın gelmekte olan büyük bir ekonomik kasırgaya hazırlandığını ve yatırımcıların da aynısını yapması gerektiğini söyledi.

CNBC’nin haberine göre Dimon Çarşamba günü New York’ta gerçekleştirilen bir finans konferansında, “Daha önce fırtınanın yaklaşmakta olduğunu söylediğimi biliyorsunuz. Ancak bu görüşümü değiştireceğim. Bu bir kasırga” ifadelerine yer verdi. Dimon koşullar şu an için “iyi” görünse de yaklaşmakta olan kasırganın “küçük bir kasırga mı yoksa Sandy süper fırtınası mı” olacağını kimsenin bilmediğini söyledi.

Dimon analistlere ve yatırımcılara yaptığı açıklamada, “Kendinizi korusanız iyi olur. JPMorgan olarak kendimizi hazırlıyoruz ve bilançomuzda oldukça muhafazakar davranacağız” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel borsalar geçtiğimiz yılın sonlarından itibaren başta teknoloji hisseleri olmak üzere neredeyse bütün sektörlerde ciddi satış dalgalarına maruz kaldı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) kolay para politikasını sonlandırması hisse senetlerinde sert düşüşlere yol açtı.

Tedarik zinciri sorunları ve korona virüs pandemisi ile şiddetlenerek onlarca yılın en yüksek seviyelerine ulaşan küresel enflasyon FED’i faiz artırmaya zorlarken aynı zamanda da resesyon endişelerini de ortaya çıkardı. Zira yatırımcılar enflasyonu kontrol altına almak isteyen FED’in faiz artışları üzerinden ekonomiyi istemeden de olsa resesyona sürükleyebileceğinden endişeleniyor.

ABD borsaları geçtiğimiz hafta sert düşüşlerin ardından enflasyonun zirveye ulaştığına dair iyimser bir hava yakalamış ve %6’lık güçlü bir performans elde etmişti. Ancak Dimon’ın açıklamaları dibe ulaşıldığı yönündeki umutları yok edecek nitelikte.

Dimon açıklamasında, “Şu an hava hala güneşli, her şey iyi gidiyor, herkes FED’in sorunlarla baş edebileceğini düşünüyor. Kasırgaysa tam da burada, yolun ilerisinde, bize doğru ilerliyor” uyarısında bulundu.

Kasırgayı getiren iki büyük sebep

JPMorgan CEO’su endişelerini iki temel kaynağı olduğunu belirtiyor. Birincisi FED’in acil durum tahvil satın alma programını geri çevirmesi ve bilançosunu daraltması. Parasal daralma olarak bilinen bu politika haziran ayı başları için planlanıyor. FED bilançosunu daraltmak için her ay 95 milyar dolara kadarlık tahvil varlıklarını azaltacak.

Dimon, "Daha önce hiç böyle bir parasal daralma politikasıyla karşılaşmamıştık. Bu sebeple 50 yıl sonra tarih kitapları yazabileceğiniz bir şeyi izliyorsunuz" dedi. Parasal genişleme programlarının çeşitli yönleri, "büyük bir hata" olarak adlandıran Dimon negatif faiz oranları da dahil olmak üzere birçok politikanın "geri teptiğini" söyledi.

Sıkılaştırma hamlelerine atıfta bulunan Dimon sistemde çok fazla likidite olduğunu ve merkez bankalarının başka seçeneğinin kalmadığını belirtti. JPMorgan CEO’su, “Spekülasyonları durdurmak, ev fiyatlarını düşürmek ve bu gibi şeyler için likiditenin bir kısmını silmek zorundalar” dedi.

Dimon’ı endişelendiren diğer büyük faktörse Ukrayna savaşı. Ünlü CEO savaşın gıda ve yakıt dahil olmak üzere emtia piyasalarında ciddi etkileri olacağını bildirdi. Dimon, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa’daki en büyük savaşın doğurduğu aksaklıklar nedeniyle petrolün fiyatının “neredeyse yükselmek zorunda olduğunu” ve beklentilerinin varil başına 150 dolara veya 175 dolara kadar ulaştığını söyledi.

Dimon, “Savaşlar kötüye gider, istenmeyen sonuçlara yol açar. Avrupa’yı kısa vadede pertol piyasasında olacaklar konusunda koruyacak uygun eylemleri gerçekleştirmiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Borsalarda büyük volatilite

Geçtiğimiz hafta JPMorgan için düzenlenen yatırımcı konferansı sırasında Dimon ekonomiye ilişkin kaygıları, dağılabilecek nitelikteki “fırtına bulutları” olarak adlandırmıştı. Tüm gün süren toplantıda Dimon ve bankanın diğer üst düzey yöneticilerinin sunumları, yatırımlar hakkında daha fazla ayrıntı vererek ve faiz gelirleriyle ilgili güncellenmiş rakamlar vererek JPMorgan hisselerini güçlendirmişti.

Ancak Dimon’ın endişeleri daha da derinleşmiş gibi gözüküyor.

Dimon Çarşamba günkü açıklamasında 2008 yılındaki Küresel Finans Krizi’ne cevap olarak merkez bankalarının, özel bankaların ve yabancı borsa ticaret firmalarının ABD Hazinesi’nin en büyük 3 alıcısı olduğunu hatırlattı. Ünlü CEO şimdi ise söz konusu firmaların aşırı miktardaki ABD tahvilini kaldırabilecek kapasiteye ve talebe sahip olmayacaklarının altını çizdi.

JPMorgan CEO’su, “Bu, dünyadaki fon akışında büyük bir değişikliği ifade ediyor. Bunun etkisinin ne olduğunu bilmiyorum, ama en azından yüksek miktarda volatiliteye hazırım" dedi.

Bankanın yaklaşan kasırga için kendini korumak için atabileceği bir adım, müşterileri bir tür düşük kaliteli mevduat olan faaliyet dışı mevduatlara taşımaya zorlamaktır. Bu, bankanın sermaye gereksinimlerini uluslararası kurallar altında yönetmesine yardımcı olacak ve potansiyel olarak kötü kredilerdeki artışı absorbe etmesine yardımcı olacaktır.

Dimon, “Tüm bu sermaye belirsizliği ile birlikte eyleme geçmek zorunda kalacağız. Kendimizi koruyabilmemiz, ölçeklendirebilmemiz için faaliyet dışı mevduatları geri dökmek istiyorum. Böylece müşterilere kötü dönemlerde de hizmet verebiliriz. İşte böyle bir ortamla baş etmeye çalışıyoruz” dedi.

Dimon, "kale bilançosu" ve muhafazakar muhasebe kayıtlarına sahip bankaların bir düşüş sırasındaki en iyi koruma yatırımı olduğunu söyledi.

Gözyaşlarını tutamadı

Dimon, bir saat süren oturum boyunca gözyaşlarına boğuldu, gözlemlerinin ve yakınmaları sırasında çoğu zaman küfürlü kelimelere de başvurdu.

JPMorgan CEO’su, yönetim kurulu kararı ile gelen CEO ödemeleri ve bankanın gelecekte başkan ve CEO rollerini ayırıp ayırmaması gerektiği gibi konularda hissedar temsilcilerinin karşı oyuna maruz kalmıştı. Dimon karşı oy kullanan hissedar temsilcisi Glass Lewis gibi vekil danışmanlık firmalarını kullandıkları oy nedeniyle azarladı.

Dimon, “Eğer böyle oy kullanıyorsanız size yazıklar olsun. Gerçekten de kendinizden utanmalısınız. Ödevinizi iyi yapın” ifadelerine yer verdi.

Ünlü CEO şirketlerin “hukuki anlaşmazlıklar, mevzuat, basın ve basmakalıp yönetimler nedeniyle” borsaların dışına sürüklendiğini söyledi. Bunula birlikte diğer eleştirmenlerin genellikle hissedar kapitalizmiyle uyanık olmayı bir araya getirdiğine dikkat çekti.

Dimon, “Ben mert bir insanım, serbest piyasa kapitalistiyim ve uyanık biri değilim. Tek söylediğimiz şu: sabah kalktığımızda tek umursadığımız şey müşterilere hizmet etmek, saygılarını kazanmak, bizimle tekrar iş yapmalarını sağlamaktır” dedi.

NY Fed Başkanı'ndan dijital para ve stabilkoinlere yeşil ışık

 

ABD'de benzin fiyatları rekor tazeledi

 

Resesyondan koruyacak 3 yatırım stratejisi

 

50 milyon dolarlık CEO ikramiyesine hissedar vetosu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI02 Haziran 2022 20:47

    gelsin be anam bana vız gelir tırıs gider zaten büyük bir ekonomik çöküp beklediğim için full altın ve dövizdeyim .bana asla ve asla işlemez.

  • Bir dost02 Haziran 2022 13:15

    Hey gidi j.p.morgan hey , bilinde ogrenin okuyanlar ; abd yi batmak tan kurtaran tek kurum dur bu.