E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa’da artan stoklar, kömüre talebi artırıyor---

Avrupa’da artan stoklar, kömüre talebi artırıyor

Avrupa’da artan stoklar, kömüre talebi artırıyor
30 Ocak 2024 - 15:29 borsagundem.com

Düşük talep, artan stoklar ve bunun sonucunda Avrupa'da düşük fiyatların görülmesi, kömürün bölge dışına sevk edilmek üzere gemilere yeniden yüklenmesine yönelik talebin artmasını tetikledi.

Amsterdam, Rotterdam ve Antwerp (ARA)'deki büyük ithalat terminallerinden bir kaynak, “Hala yoğun bir varış programımız var, ancak denizde seyreden gemilerin yeniden yüklenmesi konusunda da çok sayıda talebimiz var” ifadelerini kullandı.

Normalde ayda en fazla dört stok yeniden yükleme talebi alındığını ancak bu ay 20 civarında talep geldiğini ifade eden yetkili, yüksek miktarda depolanmış kömürün farklı piyasalara ve tradr’lara satıldığını belirtti.

Ne kadar kömürün yeniden yüklendiği ya da ağırlıklı olarak nereye sevk edileceği belirsiz olsa da kaynak, en az bir kargonun bu ay Fas'a ulaştığı, diğer bir kargonun ise Fransa ve İspanya kıyıları boyunca güneye doğru yola çıktığı görülüyor.

Piyasa katılımcıları, bu gelişmenin boyutunun önümüzdeki birkaç hafta ve ay içinde daha belirgin hale geleceğini söylüyor.

Bir analist, “Bu, önümüzdeki aylarda stokların büyük ölçüde azalmasına neden olabilir” yorumunu yapıyor.

Güncel tahminlere göre, ARA terminallerindeki kömür stokları yılın başından bu yana istikrarlı bir şekilde arttı ve bu hafta yaklaşık 6 milyon tonla son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kuru yük veri hizmeti şirketi DBX'in CEO'su Alex Claude, “Bu genellikle API 2'nin dibe vurduğu anlamına geliyor” diyerek en az bir ARA kargosunun bu ay Kazablanka'ya ulaştığını doğruladı.

ICE Futures verilerine göre, ARA'da teslim edilecek kömürü yansıtan API 2 aylık vadeli kömür kontratı, Aralık ayındaki 111 USD/tona kıyasla bu ay şu ana kadar ortalama 101 USD/ton civarında seyrediyor.

Avrupa'nın kömür ithalatı @ azaldı

 

Kömür fiyatları, yıl sonuna kadar yükselmeyebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)