E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKömür fiyatları, yıl sonuna kadar yükselmeyebilir---

Kömür fiyatları, yıl sonuna kadar yükselmeyebilir

Kömür fiyatları, yıl sonuna kadar yükselmeyebilir
18 Aralık 2023 - 15:14 borsagundem.com

Avrupa'da kömür fiyatları, 2023'ün geri kalanında mevcut beş ayın en düşük seviyelerini koruyabilir.

Avrupa kömür fiyatları, yüksek stoklar, artan gemi varışları ve durgun elektrik üretimi kaynaklı kömür talebinin piyasaya baskı oluşturması nedeniyle 2023'ün geri kalanında mevcut beş ayın en düşük seviyelerini koruyabilir.

Montel-Foreks'in haberine göre, API 2 Q1’24 vadeli kömür kontratı ICE Futures’ta bugün en son 2,57 USD düşüşle 101,00 USD/ton ile 18 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesinden işlem yaptı.

İsviçre merkezli bir enerji analisti, “Şu anda Avrupa'da bol miktarda gaz arzımız var gibi görünüyor” diyerek bunun, yeni yılda rakip kömüre yönelik üretim talebini düşük tutacağını belirtti.

Analist, “Buna karşılık, Avrupa muhtemelen artık marjinal tedarik kaynağı olarak ABD kömürüne ihtiyaç duymuyor, ancak Kolombiya - ve bir miktar Güney Afrika – yeterli” ifadelerini kullanıyor.

ABD kömürü, kükürt içeriği daha yüksek olsa da, genellikle Kolombiya ve Güney Afrika malzemelerinden daha yüksek bir fiyattan satılıyor ve bu nedenle kısmen daha yüksek yerli üretim ve lojistik maliyetleri nedeniyle harmanlama gerektiriyor.

Analist, “Dolayısıyla API 2, şu anda 100,00 USD/tonun hemen altında gördüğümüz Kolombiya marjinal fiyatlarını hedefliyor” yorumunu yapıyor.

Bu arada piyasada, Almanya'nın en önemli ulaşım kanalı olan Ren Nehri'nde bazı navigasyon kısıtlamalarını tetikleyen artan su seviyelerinden kaynaklanan bazı düşüş sinyalleri de görülüyor.

Piyasa katılımcıları, limanlardan iç tesislere giden bazı kömür yüklü mavnaların iptal edilmesi veya ertelenmesiyle, liman stoklarında bir miktar artış olması ve gemi varışlarının da mevsimsel olarak artmasının beklendiğini söylüyor.

Ancak büyük bir ithalat terminalindeki bir kaynak, bunun henüz lojistik üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını belirtti.

Kaynak, “Su seviyesi gerçekten çok yüksek ancak yeniden yüklemeler hala bizim tarafımızdan yapılıyor, dolayısıyla bunun bizim için doğrudan bir etkisi olup olmadığını söyleyemem” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte, kuru yük veri firması DBX'in son tahminlerine göre, Kuzeybatı Avrupa'nın bu ay 3,2 milyon ton kömür ithal ettiği görülüyor; bu rakam, Kasım ayındaki 2,8 milyon tona göre önemli ölçüde artış göstermiş bulunuyor.

Montel'in Teknik Analiz Direktörü Tom Hovik, teknik açıdan bakıldığında piyasanın yıl sonuna kadar daha fazla kayıpla karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Hovik, API 2 Q1’24 vadeli kontrata dair, “Geçen haftaki 105,00 USD/ton seviyesinin altındaki kırılma ve kapanış, bundan sonra daha da aşağı yönlü bir gidişatın yolunu açtı” yorumunu yapıyor.

Hovik, bunun potansiyel olarak bu hafta 91,00 USD/ton destek seviyesine doğru kayabileceğini de sözlerine ekliyor.

IEA: Kömür kullanımı rekor seviyenin ardından azalacak

 

Avrupa'da kömür fiyatlarında düşük talep baskısı

 

Türkiye'nin Rusya'dan kömür ithalatı arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)