E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa Merkez Bankası'ndan beklentiler---

Avrupa Merkez Bankası'ndan beklentiler

Avrupa Merkez Bankası'ndan beklentiler
02 Ekim 2014 - 09:21 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısından faiz ve parasal genişlemeye ilişkin açıklamalar bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM- DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bugün varlığa dayalı menkul kıymetler alım programını açıklaması bekleniyor. Yetkililer bu program ile deflasyon riskini ortadan kaldırmayı hedefliyorlar.
 
Draghi’nin bugün açıklaması beklenen program ile ilgili olarak Almanya ve başta olmak üzere bazı ülkelerde tartışmalar devam ediyor.

Bir önceki toplantıda % 0,05 oranında düşürülen faizlere bu toplantıda değişim kararı alınması beklenmiyor.
 
Berenberg Bank ekonomisti Christian Schultz toplantıdan çıkması beklenen kararla ilgili olarak yaptığı yorumda, AMB’nin varlığa dayalı menkul kıymet alımı programı için yüklü bir para ayıracağını beklediğini söyledi. Schulz, varlık alımları için AMB’nin önümüzdeki iki yıl içerisinde 200-300 milyar euro civarında para harcamasını beklediğini belirtti.
 
Bu hafta gelen verilerde imalat sanayisindeki büyümenin yavaşladığı ve enflasyonda hedeflenen hedefinden uzaklaştığı gözlemlenmişti.

VARLIK ALIMI
 
Yunanistan ve Kıbrıs’ın çöp seviyesinde notlanan kredilerinin AMB tarafından alınmasına yönelik baskılar ise başka bir tartışma konusu.

AMB’nin varlığa dayalı menkul kıymet alım programına karşı çıkan Bundesbank şefi Jens Weidmann, AMB’ye yönelik eleştirisinde AMB’nin çöp seviyesinde notlar alan bankaların varlık alımıyla desteklenmesini doğru bulmadığını belirtti. Varlık alım programıyla düşük not alan bankaları, bu bankalara uygulanacak stres testine hazırlama çabasının taşıdığı risklere dikkat çeken Weidmann, varlık alım programının riskler taşıdığını belirtti.

PARASAL GENİŞLEME

Toplantıda açıklama yapılması beklenen konulardan bir tanesi de parasal genişleme.  AMB’nin mart 2012 bilançosu 3 trilyon dolara ulaşmıştı. Bu yılın aynı döneminde AMB’ bilançosu 2,6 trilyon dolar civarındaydı.
 
Parasal genişleme ile enflasyon ve ihracat rekabeti yaratmak isteyen Draghi’nin aradaki bu fark oranında parasal genişleme yapmak istediği biliniyor.
RBS ekonomisti Richard Barwell konu ile ilgili açıklamada Draghi’nin parasal genişlemeyi gündeme getireceğini ama bunu uygulamak için izin almasını beklemediğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)