E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsaları yükselişle açıldı---

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

Avrupa borsaları yükselişle açıldı
31 Ekim 2023 - 10:51 borsagundem.com

Almanya'da yıllık enflasyonda yaşanan gerileme ve Alman ekonomisinin daralmaya rağmen beklentilerden iyi performans göstermesi Avrupa'da yatırımcıların risk iştahını artırdı

Avrupa borsaları haftanın ikinci gününe yükselişle başladı.

Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,4 yükselişle 431,1 puan, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,2 artışla 14.717 puan oldu.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 kazançla 7.327 puan, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,2 artışla 27.340 puan, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1,1 yükselişle 9.013 puan ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,4 değer kazancıyla 6.825 puanda bulunuyor.

Euro/dolar paritesi, şu sıralarda yatay seyirle 1,0610'da seyrediyor. Dün Almanya'da yıllık enflasyon, ekimde yüzde 3,8'e inerek, Ağustos 2021'den bu yana en düşük seviyesine gerilerken, ülke ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,8 daralmasına karşın beklentilerden daha iyi performans gösterdi.

Söz konusu veriler bölgede enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımların yavaş yavaş da olsa meyve verdiğine işaret ederken, ekonomik aktivitenin öngörülenden daha iyi olması resesyon endişelerinin sınırlı da olsa yatışmasına katkı sağladı.

Gözler Euro Bölgesi verilerinde

Bugün de gözler Euro Bölgesi için büyüme ve enflasyon verilerine çevrilirken, petrol fiyatlarındaki gerileme de bölgede risk iştahının güçlü seyretmesine yardımcı oluyor.

Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankasının (Fed) yarın açıklayacağı para politikası kararları öncesinde karışık seyrin sürdüğünü belirterek, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) bugünkü toplantıda aldığı kararların piyasalarda oynaklığı artırdığını söyledi.

Fed'in faizi sabit bırakacağı ihtimali çok yüksek

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in yarın politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını aktaran analistler, politika metninden ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalardan alınacak sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkili olmasının beklendiğini dile getirdi.

BoJ politika faizini sabit bıraktı

Öte yandan, BoJ, bugünkü kararında politika faizini yüzde eksi 0,1'de sabit bıraktı. Banka, artı-eksi yüzde 0,5 bulunan getiri eğrisi hedefini politika metninden kaldırırken, daha önce tavan fiyat olarak belirlediği yüzde 1 seviyesini ise bundan sonra referans noktası olarak alacağını duyurdu.

Analistler, bugün Euro Bölgesi'nde büyüme ve enflasyonun yanı sıra ABD'de konut fiyat endeksi ve tüketici güven endeksi verilerinin ile İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edileceğini ifade etti.

Borsa güne alımlarla başladı

 

Küresel piyasalarda Fed öncesi karışık seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)