E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaARK Invest: Gerçek düşman enflasyon değil, deflasyon---

ARK Invest: Gerçek düşman enflasyon değil, deflasyon

ARK Invest: Gerçek düşman enflasyon değil, deflasyon
17 Kasım 2023 - 14:35 borsagundem.com

ARK Invest'in kurucusu ve CEO'su Cathie Wood, yatırımcılar için gerçek tehlikenin enflasyon değil deflasyon olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi geçen yıldan bu yana yüksek faiz oranlarıyla boğuşuyor. Fed’in yüksek enflasyonun önüne geçmek için başlattığı faiz artırım kampanyasının fazla ileri gittiğini düşünenler arasında ARK Invest'in kurucusu ve CEO'su Cathie Wood da bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Cathie Wood, Fed'in faizleri çok fazla, çok hızlı artırmasının ardından enflasyonu değil, deflasyonu dert etmek gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Yatırımcılar yanlış şey hakkında endişeleniyor.”

Acı verici zamanların sonuna gelindi

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Wood, ‘ezer bozan’ teknoloji şirketlerine yönelik büyük ve çoğu zaman riskli bahisleriyle tanınıyor. Tesla'dan Zoom'a kadar yüksekten uçan, büyüme odaklı şirketlerin bazılarında şansını deneyen Wood, bu yolda birçok büyük kazanç elde etti. Ancak son birkaç yılda favori tahminlerinin çoğu, Fed'in enflasyonu dizginlemek için harekete geçmesi nedeniyle artan faiz oranlarına karşı savunmasız kaldı. Basitçe söylemek gerekirse, artan borçlanma maliyetleri, Wood'un güvendiği kârsız teknoloji hisselerinin çoğunu felce uğrattı. Ancak iyi haber şu ki, Wood, hem fon şirketi hem de ekonomi açısından acı dolu zamanların nihayet sona ermek üzere olduğunu söylüyor.

Kısa bir süre önce Wall Street'in en büyük korkusu ‘yapışkan' enflasyondu. Buradaki fikir, sıkı iş gücü piyasası, yerleşik enflasyon beklentileri ve hatta demografi nedeniyle tüketici fiyat artışlarının yüzde 4 ila yüzde 5 civarında sabit kalabileceği ve Fed yetkililerini yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için faiz oranlarını ‘daha uzun süre yüksek’ tutmaya zorlayabileceğiydi.

Enflasyon değil deflasyon

Ancak Wood hiçbir zaman yapışkan enflasyon iddiasını kabul etmedi. Fed yetkililerini faiz artışlarıyla ekonomiyi gereksiz yere felce uğratmakla eleştirirken, teknolojik inovasyonun üretkenliğin arttığı ve fiyatların düştüğü bir çağa yol açacağını defalarca öne sürdü. Bu nedenle, beklenenden daha soğuk olan en son enflasyon raporunun bu hafta Wall Street'i şok etmesi ve hisse senetlerinin yükselmesine neden olmasının ardından Wood, buna hiç şaşırmadığını ve tüketicilerin bundan sonra deflasyon beklemesi gerektiğini söyledi.

Wall Street Journal'a verdiği röportajda Wood, “Buradaki en büyük risk enflasyon değil, deflasyondur. Ve bunun işaretlerini giderek daha fazla görüyoruz. Aslında yatırımcıların yanlış şey hakkında endişelendiğini düşünüyorum” dedi.

Wood, uçak bileti, araba ve emtia fiyatlarındaki düşüşe, enflasyonun ekonomi genelinde deflasyona dönüştüğünün kanıtı olarak işaret ediyor. Ona göre, vadeli emtia fiyatlarının geniş bir ölçüsü olan Dow Jones Emtia Endeksi, son 12 ayda yüzde 7'den fazla, Mart 2022'deki zirvesinden bu yana ise yüzde 21 oranında düştü. Salı günkü tüketici fiyat endeksi (CPI) raporu, Birleşik Otomotiv İşçileri'nin grevine rağmen Ekim ayında hem yeni hem de kullanılmış araba fiyatlarının düştüğünü, uçak bileti fiyatlarının ise yıllık bazda yüzde 13,2 oranında düştüğünü gösterdi.

Bu hafta Bloomberg ile ayrı bir röportajda Wood, ekonomide deflasyonun ortaya çıkmasının nedeninin, Fed'in enflasyonu dizginlemek amacıyla 20 aydan fazla süren faiz artırım kampanyasında çok ileri gitmesi olduğunu savundu. Wood, “Fed'in bu konuda abarttığını düşünüyorum. İleride çok daha fazla deflasyon göreceğimizi düşünüyorum. Gelecek yıl bir noktada TÜFE'nin negatife döndüğünü görmek beni şaşırtmaz” şeklinde konuştu.

Deflasyon uyarısı yeni değil

Wood, Tesla hisselerinin 2027 yılına kadar hisse başına 2.000 dolara çıkacağını ve Bitcoin'in yalnızca üç yıl sonra 1,5 milyon dolara ulaşacağını iddia etmek de dahil olmak üzere cesur iddialar ve tahminlerde bulunmasıyla tanınsa da, deflasyon tahmininde yalnız değil.

Walmart CEO'su Doug McMillon, dün, perakende devinin üçüncü çeyrek kazanç açıklamasında kuru gıda ve sarf malzemesi fiyatlarının ‘gelecek haftalarda ve aylarda düşmeye başlayabileceğini’ ve bunun ekonomide daha geniş bir deflasyonist eğilime yol açabileceğini söyledi. McMillon, “ABD'de gelecek aylarda bir deflasyon döneminden geçecek olabiliriz ve ben bundan memnunum” diye ekledi.

Benzer şekilde Home Depot'nun yönetim ekibi de, Salı günü üçüncü çeyrek kazanç görüşmesinde benzer bir melodiyi tekrarladı. CFO Richard McPhail, “Sanırım yaptığımız en önemli gözlem, en kötü enflasyon ortamını geride bıraktığımızdır” dedi ve perakende fiyatlarının piyasada sabitlendiğinin altını çizdi.

ARK Invest için deflasyonist bir ortam kurtarıcı olur mu?

Wood bu hafta son dönemdeki deflasyonist trendden memnun olduğunu ve bunun teknoloji ve diğer büyüme odaklı hisse senetleri portföyüne fayda sağlayacağını söyledi.

Wood'un amiral gemisi fonu ARK Innovation ETF, pandeminin ilk yılında gösterdiği inanılmaz başarı serisinin ardından Ocak 2021'deki zirvesinden yüzde 70 oranında düştü. Fed'in agresif faiz artırımlarının ortasında, yükselen borçlanma maliyetleri ve Hazine ve tahvillerdeki perakende kitlesi için alternatif yatırım seçeneklerinin artması, ARK Invest'in büyüme odaklı varlıklarını sert bir şekilde etkiledi.

Wood, son birkaç yıldır Fed’in performansını sık sık eleştiriyor ve yetkililerin faiz artırımlarının hızı ve büyüklüğü konusunda 'ciddi bir hata’ yaptığını, bunun ekonomi ve firmasının stratejisi için bir ‘deprem' yarattığını savunuyor.

Ancak deneyimli Wall Street yatırımcısı bu hafta ARK Invest'in ekonomideki değişen gidişattan yararlanmak için artık ‘çok iyi bir yerde' olduğunu söyledi. Wood, “Teknoloji özü gereği deflasyonisttir ve teknoloji şirketleri deflasyonist bir dünyada nasıl faaliyet göstereceğini iyi bilir” diye konuştu.

Fundstrat: Enflasyonun duvara çarpması borsalarda yükseliş işareti

 

Enflasyon raporu Fed’in faiz kararını nasıl etkiler?

 

Küresel piyasalarda enflasyon verileri sonrası pozitif hava

 

Chicago Fed Başkanı Goolsbee: Enflasyon rekor hızla düşüyor

 

ABD'de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi düştü

 

Borsa rallisi için kırılma anı, enflasyon raporu nasıl okunmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran18 Kasım 2023 22:37

    Gerçek düşman Amerika yı ve FED i ve de Pentagon  fikir kuruluş ve yardım vakıflarını. u yöneten 35 yahudi ailesi.  Amerika yı ileri karakol gibi kullanan bu aileler hiç bir zaman vitrine çıkmaz.  Yoksa trilyon doların üzerine  oturan bu şeytan çocukları ne diye Amerika da ekonomik  sorunlar olsun.  Amerika kurulduğundan beri yeraltı ve yerüstü ve de insan kaynakalrını sömürüyor.  Bir nevi semiz hayvana dönen bu Yahudi aileleri Amerika nın içini dışını boşaltımıştır.  Sadece Amerikanın mı tabi Dünya nın da.

  • Ayten 18 Kasım 2023 18:01

    Katil dolar

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ17 Kasım 2023 16:48

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)