E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıArjantin devalüasyon yaptı---

Arjantin devalüasyon yaptı

Arjantin devalüasyon yaptı
24 Ocak 2014 - 07:18 borsagundem.com

Arjantin pezosu, hükümetin, döviz rezervlerindeki düşüşü kontrol altına almak için kuru yüzde 12.7 devalüe etti

Arjantin hükümetinin döviz rezervlerindeki düşüşü kontrol altına almak için para birimini yüzde 12.7 devalüe etmesinin ardından 2002 krizinden bu yanaki en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından kayıplarını genişletmeye hazırlanıyor.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, tahmini olarak yüzde 28.4'lerde seyreden enflasyon ve düşen rezervler arasında kalan ekonomiyi desteklemek için para biriminde 2002 krizinden bu yanaki en büyük devalüasyonu yaptı. Eurasia Group Ltd. ve JPMorgan Chase&Co.ya göre, harcamaları sıkılaştırarak ve faizleri artırarak güveni destekleyecek geniş kapsamlı bir politika değişikliliği olmadan pezonun değer kaybı devam edecek.

JPMorgan'ın ekonomistlerinden Vladimir Werning, "Arjantin dişi olmadan mermiyi dişlemeye çalışıyor. Yetersiz faiz oranları ya da mali düzenlemeler, devalüasyonu da, hükümetin istediği şekilde rekabetlilikte gerçek kazançlara ulaşmadan daha hızlı enflasyon dönemine karşı kırılgan hâle getiriyor" dedi.

Arjantin pezosu, merkez bankasının 100 milyon dolar satarak kura doğrudan müdahale etmesinin öncesindeki 2 günde ABD doları karşısında yüzde 16.5 değer kaybederek 8.2435'e geriledi. Müdahale dünkü kayıpları, merkez bankasının 22 Ocak'taki kapanış fiyatından yüzde 9.4'e düşürürerek, ülkenin 95 milyar dolar ile rekor düzeyde temerrüde düştüğü 2001 yılındaki finansal krizden bu yanajki en sert düşüşünü kaydetti. Buenos Aires'te yayınlanan Ambito Financiero gazetesine göre pezo, Dolar karşısında 7.8825 düzeyinden kapandı, ancak kara borsadaki satışları 13.06'ya kadar düştü.

Buenos Aires'teki ABC Mercado de Cambio'nun döviz traderlalrından Francisco Diaz Mayer, "Eğer merkez bankası devreye girmeseydi nereye giderdi bilemiyorum. Kesin 10-11 seviyesini görürdü" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)