E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAra seçimler Wall Street’i kurtaramayacak---

Ara seçimler Wall Street’i kurtaramayacak

Ara seçimler Wall Street’i kurtaramayacak
28 Ekim 2022 - 14:58 borsagundem.com

Küresel piyasalarda güven ortamı azalırken yatırımcılarsa ABD ara seçimlerini bekliyor. Ancak BlackRock analistleri seçimlerinden ralli yakalama umutlarının boşa çıkacağı uyarısında bulundu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev teknoloji hisselerinin yatırımcıların güvenli limanı olduğu günler eskide kaldı. Microsoft, Amazon, Facebook’un çatı şirketi Meta ve Google’ın çatı şirketi Alphabet üçüncü çeyrek bilançolarıyla toplam değerlerinden 1 trilyon doları sildi. MarketWatch’un haberinde söz konusu hisselerin bir dönem Alternatifi Olmayan Hisseler (TINA) haline geldiği, şimdiyse piyasalarda hiçbir hisseye güvenin olmadığı (TIN) belirtiliyor.

Wall Street yatırımcılar söz konusu ortamda 8 Kasım’daki ara seçimlerden bir nebze olsun destek almayı bekliyordu. Ancak BlackRock Baş Yatırım Stratejisti Wei Li liderliğindeki firmanın analist ekibi borsaların ara seçimlerde yükselmesinin de mümkün olamayabileceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street endekslerinin ABD’deki ara seçim döneminde yükselişe geçtiği biliniyor. Zira siyasette ortaya çıkan çözümsüzlük atmosferi genellikle piyasalar tarafında memnuniyetle karşılanıyor. ABD’de başkanlık ve Kongre üyelerinin farklı kanatlardan olması piyasaları zora sokacak önemli siyasi değişiklikleri imkansız hale getiriyor.

BlackRock ekibi tüm bunları kabul etse de yaklaşmakta olan diğer bir probleme dikkat çekiyor:

“Hisse senetleri için ara seçim sonuçlarından kaynaklanan potansiyel pozitiflerden daha büyük bir sorun görüyoruz: yaklaşan bir resesyon. Enflasyonu hedefe geri döndürmek için politika faizlerini yükseltmek konusunda acele eden merkez bankalarının önce ekonominin faiz oranlarına duyarlı kısımlarını ezeceğini düşünüyoruz.”

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan ve Ocak 2022 itibariyle yönetimi altında 10 trilyon dolar varlık bulunduran BlackRock, ABD konut piyasasında meydana gelen hasarın resesyonun açık bir göstergesi olduğunu belirtiyor. Analistlere göre konut piyasasındaki kriz tahmin edilenden çok daha ciddi riskleri işaret ediyor:

"Mortgage oranları ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışlarıyla birlikte yükselirken, yeni konut başlangıçları da hızla düşüyor. Bu yıl konutlarda başlayan düşüş, 1970'lerde ve 1980'lerin başında olduğu gibi geçmişteki mega FED faiz artışı döngülerinden ve 2000'lerin ortalarında ABD’deki konut piyasasının patlamasından kaynaklanan düşüşten daha diktir.

BlackRock analistleri, ara seçimler sırasında uygulanabilecek herhangi bir mali teşvikin piyasalar için ters etki yaratabileceğini belirtiyor. Zira analistler FED’in enflasyona karşı savaşının birçok yönden ilerlediğini belirtiyor. Borç seviyelerinin yüksek olduğu ve faiz oranlarının yükseldiği bir ortamda olası bir teşvik tıpkı İngiltere’de olduğu gibi tahvil piyasasından tetikte bekleyen yatırımcıları canlandırabilecek bir kombinasyon yaratabilir.

Dev varlık yöneticisinin analistleri ara seçimler sırasında siyasetin odağının ekonomiye kayacağını öngörüyor. Analistlere göre özellikle Kongre üyelerinin önemli bir kısmı FED’in sıkı para politikalarını enflasyonun kendisinden daha büyük bir tehdit olarak ifade etmeye başlayacak:

“Faiz oranlarının politik bir konu haline gelerek her şeyin siyasileştiği bir ortama yaklaştığını görüyoruz. Faiz oranlarında resesyona neden olan agresif yükselişi kınayan daha fazla ses duyuyoruz. FED’in ekonomik hasarı ve sıkılaştırmayı hafifletme baskısı nedeniyle faiz artırımlarını durduracağını görüyoruz, ancak fiyat baskıları devam edecek. Bu yüzden önünde sonunda bir miktar enflasyonla yaşamak zorunda kalacağımızı düşünüyoruz.”

BlackRock analistleri faiz artımlarının duraklatılacağı döneme tam olarak yaklaşılmadığını da vurguladı. Analistler FED’in, “ancak faiz artışlarının ekonomik zararı belli olduktan sonra” sıkı para politikasını durduracağını öngörüyor.

Söz konusu tartışmaların ara seçimlere ilişkin boğa piyasası görüşlerini geride bıraktığına dikkat çeken BlackRock analistleri, “Tüm bunlar, bizim görüşümüze göre ara seçimlerden sonra hisse senetleri için beklenen herhangi bir artıştan daha ağır basıyor. Gelişmiş piyasalardaki hisse senetleri yatırımları ağırlığını azaltıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Klasik savunma taktiklerini unutun, bu 2 sektöre öncelik verin

 

Borsada oynaklık ön plana çıkabilir

 

Piyasalarda 'bilanço' etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MELAHAT İZMİRLİ29 Ekim 2022 20:06

    Kurtarmasa iyi olur büyük bir düzeltme olur ise yine borsaya girerim yakın tarihte hisse senetlerini boşaltıp dövize yönelmiş idim.bu fiyatlardan bir daha asla almam.