E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAmasra'daki havalandırma cihazı 44 yıllık !---

Amasra'daki havalandırma cihazı 44 yıllık !

Amasra'daki havalandırma cihazı 44 yıllık !
04 Kasım 2022 - 07:31 borsagundem.com

TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, Amasra’da bulunan madenin havalandırma cihazının 44 yıllık olduğunu açıkladı

Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim'de yaşanan ve 41 madencinin hayatına mal olan faciada, madendeki metan gazını çekip temiz hava veren ana havalandırma cihazının 1978 model ve 44 yaşında olduğu belirlendi.

Sözcü Gazetesi'nden Emin Özgönül'ün haberine göre, yeni havalandırma cihazı alımı için 2018'den bu yana yapılan üç ayrı ihaleden de 4 yıldır sonuç çıkmadı. 7 maden ve jeoloji mühendisinden oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, “Havalandırma sistemi yeterli ve etkili olsa, olayın meydana gelmesi önlenirdi” denilmişti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, “Amasra'daki ana aspiratör 1978'de kuruldu. Yeni aspiratör için 3 kez ihale yapıldı. Son ihale pandemiye denk geldi, süreç uzadı, şu anda bekliyor'' diyerek TBMM Amasra Faciası Araştırma Komisyonu üyelerine bilgi verdi. Kiraz, ocaktaki havalandırma sisteminin yeterli olduğunu da savundu.

''Böyle şeyler varsa cinayet işlenmiş demektir''

Komisyon üyesi ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen de Türkiye Taş Kömürü yetkililerine, “Bilirkişi raporuna bakınca, bu ocağın işletilmesi, içine insan sokulması başlı başına suç unsuru… Ocaklarda adamları çalıştırmışlar, metan gazına rağmen nasıl yaparsın? Bunlara cevap vermelisiniz. Yoksa yüklenen hep TTK olur. Böyle şeyler varsa da gerçekten cinayet işlenmiş demektir” dedi.

2.9 Milyonluk ihale ihale 3 kez ertelendi

Amasra maden ocağındaki ana aspiratör ve pervane ünitesini yenilemek için “Amasra Ana Nefeslik Aspiratör Modernizasyonu” kalemine toplam 2 milyon 980 bin lira ödenek konuldu.

İhale şartnamesinde “Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesinde gazlı (Grup-I metan) ve rutubetli olarak sınıflandırılan yeraltı taşkömürü ocaklarının havalandırılmasında kullanılan mevcut ana pervane ünitesi modernize edilecektir. Ünitede ayrı ayrı ve direk elektrik motoru ile tahrik edilen iki pervane ve bir adet dizel jeneratör olacak, elektrik kesilmelerinde jeneratör otomatik olarak en geç 20 saniye sonra devreye girerek, pervanelerden birini çalıştıracaktır. Davlumbazlarında kontrol odasından elektrik kontrollü hava kapıları bulunacak, bir pervane çalışırken diğer pervanenin bakımı yapılabilecek, hava galerileri buna göre düzenlenecektir” ifadesi yer aldı. 

Bartın'daki maden faciasında 25 kişi için gözaltı kararı

 

Maden faciası soruşturmasında metan gazı verileri ortaya çıktı

 

Enerji Bakanlığı: Maden ocağındaki patlamada herhangi bir karanlık nokta yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)