E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltının fiyat dinamiğinde yeni senaryo---

Altının fiyat dinamiğinde yeni senaryo

Altının fiyat dinamiğinde yeni senaryo
08 Mart 2024 - 13:41 borsagundem.com

Analistler, altın fiyatının yılın ilerleyen dönemlerinde yeni rekor zirvelere tırmanmasını bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın rekor tazelemeye devam ediyor. Beklentiler ise yükselişin yıl boyunca sürmesi yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, altın, 2024'ün başında ons başına 2.000 doların üzerinde işlem görüyor. Analistler, yılın ilerleyen dönemlerinde de altın fiyatlarının ons başına 2.000 doların üzerinde kalarak yeni tarihi zirvelere ulaşmasını bekliyor. Bunu destekleyen faktörler arasında jeopolitik belirsizlik, ABD Doları’nın zayıflama olasılığı ve olası faiz indirimleri yer alıyor. Ancak gelecekte bu faktörlere güvenmeden önce, bunların geçmişi nasıl etkilediğini anlamak gerekiyor.

Altın fiyat dinamiğinin yeni senaryosu

FX Empire’da yer alan habere göre, son 90 yıldır altının değeri öncelikle Batı ve Doğu piyasaları arasındaki işlem hacmine bağlıydı. Batılı ülkeler arz ve talebi belirlerken, Doğu ülkeleri de işlemin karşı tarafı olarak hareket etti. Dolayısıyla Büyük Britanya veya İsviçre'nin satın aldığı fiziki altının hacmi arttığında fiyatı da artıyordu ve bu durumun tersi de aynı şekilde geçerli oluyordu. Sonuç olarak altın, fiyatın düşmesi veya artmasıyla eş zamanlı olarak Batı'dan Doğu'ya ve geriye doğru hareket etti.

Fiyatı tarihsel olarak etkileyen ikinci faktör, altının fiyatı ile ABD devlet tahvillerinin reel getirisi arasındaki ilişkidir. Reel getiri düştüğünde tahviller çekiciliğini yitirdi ve yatırımcılar altına yöneldi. Trend tersine döndüğünde ve reel getiriler artmaya başladığında yatırımcılar tahvillere geri döndü.

Ancak 2022'nin sonundan bu yana her iki model de başarısız oldu. ABD'nin 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,33 ile 2022'nin en yüksek seviyelerinin üzerine çıkarak 15 yılın rekorunu kırdı. Beklentilere rağmen bu durum altının fiyatını düşürmedi. Bunun yerine Kasım 2022'den Ağustos 2023'e kadar altın fiyatı yüzde 16 artışla ons başına 1.643 dolardan 1.954 dolara yükseldi.

Altın işlem hacimleri ile altın fiyatı arasındaki korelasyon da işlerliğini yitirdi. 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana İngiltere ve İsviçre net altın ihracatçısı, yani satıcı konumunda bulunuyor. Tarihsel paradigmaya göre altının fiyatının düşmesinin de nedeni bu olmalıydı ancak görüldüğü gibi bu gerçekleşmiyor. Dolayısıyla Batı, değerli metallerin fiyatlarını önemli ölçüde etkilememiş gözüküyor.

2024'te altın fiyatını hangi faktörler etkileyecek?

Artan jeopolitik çatışmalar altının değerinin artmasına neden oluyor. 2022 yılında yaşanan jeopolitik olaylar nedeniyle dolar varlıkları birçok ülke için daha riskli hale geldi. Küresel Güney, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'daki merkez bankaları, 2022'nin sonundan bu yana döviz rezervlerinin altın kısmını artırma politikasını aktif olarak izliyor. Dünya Altın Konseyi'nin (World Gold Council - WGC) raporuna göre, merkez bankaları, 2023'ün ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 14 oranında artışla 800 ton altın aldı. Merkez bankalarından gelen bu aşırı talep, altının değerini 2023'te yüzde 10 oranında artırdı.

Octa finans piyasası analisti Kar Yong Ang, “2024 yılında büyümenin ana itici gücü merkez bankalarının altın alımları olacak. Eğer trend devam ederse ve altın rezervleri, rezervlerdeki altın bileşiminin ortalama yüzde 40'ına doğru ilerlerse, bu, varlıkta ilave 3,2 trilyon dolar anlamına gelecektir. Bu da 2025'te yüzde 25'lik bir artış ve ons başına altın fiyatının 2.500 dolar seviyesine çıkması anlamına geliyor” diyor.

Altın, Filistin-İsrail çatışmasının başlangıcından bu yana da bir artış daha gördü ve Ekim 2023'ten bu yana yüzde 8'den fazla artış gösterdi. Dolayısıyla jeopolitikteki herhangi bir kötüleşmenin altın üzerinde olumlu etki yaratacağını söyleyebiliriz.

Enflasyondaki istikrar, altın fiyatlarını desteklemeye devam edecek. 2022 yılında küresel enflasyon son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı. Ancak enflasyonun 2023 yılı sonunda zirve noktasına ulaştığı da bir gerçek. Çoğu analist, enflasyonist baskıların 2024 yılında da hafiflemeye devam edeceğine inanıyor.

Kar Yong Ang, “Geleneksel olarak altın fiyatı ile enflasyon oranı arasında negatif bir ilişki vardır. Enflasyon oranı ne kadar düşük olursa, devlet tahvili faiz oranları da o kadar düşük olur. Sonuç olarak, altın gibi faiz getirmeyen varlıkların göreceli çekiciliği artıyor” şeklinde konuşuyor.

Gelişmekte olan ekonomilerde dolardan kaçma eğilimine de değinmek gerekiyor. Yatırımcılar altını tasarruf oluşturmanın ve enflasyon ile kur riskine karşı korumanın alternatif bir yolu olarak görüyor. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in (BRICS üyeleri) para birimi bağımsızlıklarını geliştirmenin yollarını aramaları nedeniyle altına olan talep de artıyor.

Altın fiyatını etkileyen ana faktörler enflasyon, merkez bankalarından gelen yüksek talep, gelişmekte olan ekonomilerde dolar kullanımının azalması, mikroekonomik durum ve jeopolitiktir. Bu faktörlerin birleşimi 2024'te altın fiyatının artması için gerekli koşulları yaratacak gibi gözüküyor. Yılın ilk yarısında değerli metalin maliyeti ons başına 2.200 doları aşabilir. Yılın ikinci yarısında ise altının yükseliş eğiliminin devam etmesi ve altının ons başına 2.300 dolar fiyatını görmesi, bununla birlikte de 2024 yılında ortalama fiyatın 2.170 dolara tırmanması muhtemel gözüküyor.

Gram altın rekor kırmaya devam ediyor

 

Altın ABD istihdam verisi öncesi temkinli

 

Altının kilogram fiyatı yükseldi

 

Altın fonlarından çıkışlar hız kesmedi

 

Merkez Bankası'nın altın rezervi 50 milyar doları aştı

 

Altın: Kıyamet senaryosuna yatırım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)