E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın yatırımlarında sabır meyvesini veriyor---

Altın yatırımlarında sabır meyvesini veriyor

Altın yatırımlarında sabır meyvesini veriyor
14 Nisan 2023 - 18:14 borsagundem.com

Yüksek enflasyon ve düşük ekonomik büyüme ortamı altının yükselişi için uygun ortamı oluşturdu. Ünlü borsa uzmanı Peter Boockvar altın yatırımları için, “Sabrın ödüllendirilmek üzere olduğuna inanıyorum” dedi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın fiyatları enflasyonun kalıcı olacağına dair bahislerin artmasıyla birlikte küresel piyasalarda perşembe günü yeni bir zirve yaptı. En aktif işlem gören altın-vadeli işlem sözleşmesi, bugüne kadar yıllık bazda %13 artışla ons başına 2.055,30 dolara yükseldi.

Yatırımcılar altını küresel enflasyona karşı bir koruma yatırımı olarak kullanıyor ve diğer varlıkların düşmesi durumunda altının değerini korumasını bekliyor. Bununla birlikte, bu haftaki altın rallisi, ABD’de yakından izlenen iki enflasyon verisinin yavaşlama ibareleri göstermesine rağmen gerçekleşti.

Yükselen altın fiyatı, yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (FED) %2 hedefinin çok üzerinde enflasyon rakamlarına rağmen faiz artırımı kampanyasından geri çekileceği düşüncesine yatırım yaptığını gösteriyor. Bu da ABD ekonomisinin göründüğünden daha zayıf olabileceği endişelerinden doğuyor. İşgücü piyasası güçlü kalmasına rağmen, geçen ayki bankacılık krizi, ekonominin kısa vadeli ters rüzgarlara karşı bile savunmasız kalabileceği endişelerini artırdı.

Analistler, FED’in politikalarını değiştirmesiyle, yüksek enflasyonun önümüzdeki yıllarda ekonomide kalıcı hale gelebileceğini ve daha yüksek altın fiyatlarını destekleyen bir ortam yaratabileceğini öngörüyorlar.

Wall Street Journal’ın haberine göre Allspring Global Investments’ın Kıdemli Yatırım Stratejisti Brian Jacobsen altın fiyatlarının düşen ekonomik büyümeye ve yükselen enflasyona ilişkin beklentilerin alışılmadık bir kombinasyonuyla yükseldiğini belirtiyor.

Jacobsen, “Gerçekliğin soğuk eli, bu yıl veya gelecek yıl enflasyonu hedef seviyesine getiremeyeceğimizi birçok insanın yüzüne tokat gibi çarptı. Aynı zamanda ekonomik büyüme beklentilerinin de düşmesi talihsiz bir durumdur” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, perşembe günü açıklanan ABD üretici fiyat endeksi fiyatların mart ayında bir yıl öncesine göre %2,7 arttığını gösterdi. Bu artış üretici enflasyonun 2022'nin en yüksek seviyelerinden düştüğünü ancak pandemi öncesi seviyelerin üzerinde olduğunu gösterdi. Çarşamba günü açıklanan veriler, tüketici enflasyonu hakkında benzer bir hikaye anlattı. Tüketici enflasyonu mart ayında bir önceki yıla göre %5 arttı. Geçen haziran ayında ulaşılan zirvenin aşağısında olan fiyatlar yine de normalin çok üzerindeydi.

Bu hafta yayınlanan ABD Merkez Bankası (FED) tutanakları, yetkililerin kısa vadeli faiz oranlarını son hedefleri olan %4,75'ten % 5'e yükseltmeye devam etmeyi beklediklerini gösterdi. Ancak tahvil yatırımcıları FED’in vaatlerini gerçekleştirebilme ihtimaline şüpheyle yaklaşıyor.

TD Securities Emtia Stratejileri Başkanı Bart Melek, “FED’in bahsettiği şahin söylemi muhtemelen yerine getirmeyeceğine dair beklentiler var. Piyasa, 'Eh, bu harika, ama biz senin daha çabuk teslim olacağını düşünüyoruz' diyor” ifadelerine yer verdi.

Geçen ayki bankacılık krizi da FED’in faiz artışı rotasını etkileyebilir. Birçok analist, bankaların kredi standartlarını yükseltebileceğini ve daha sıkı ekonomik koşullar yaratabileceğini söylüyor. Bu da FED’i faiz artırımından geri adım atmaya itebilir.

Bleakley Financial Group'un Baş Yatırım Sorumlusu Peter Boockvar FED’in yakında faiz oranlarını yükseltmeyi bırakabileceği fikrinin dahi "işleri yoluna koymak için yeterli" olduğunu vurguluyor. Firma, madencilik şirketlerinin hisseleri ile birlikte fiziksel altın ve gümüş borsa yatırım fonlarına sahip bir portföy oluşturdu.

Boockvar, FED’in yılın ikinci yarısında bir veya iki kez faiz indirimi yapmasını bekliyor ve enflasyonun 2024'te kabaca %3 ila %4 arasında seyretmesini öngörüyor.

Altın ayrıca ABD Hazine tahvilleri getirilerindeki son düşüşle de desteklendi. Gergin yatırımcılar, ABD ekonomisinin sağlığı hakkındaki çelişkili sinyalleri izleyerek ABD Hazinesi’ndeki varlıklarını geri çektiler. Söz konusu tablo, ABD Hazinesi getirilerini aşağı çekti. Altınsa tahviller gibi düzenli bir getiri sağlamamasına rağmen yatırımcılar nezdindeki cazibesini artırdı.

Düşük getiriler doları da zayıflattı. Yabancı yatırımcılar için dolar cinsinden fiyatlandırılan altını satın almak daha ucuz hale geldi.

Ön ay altın vadeli işlem sözleşmeleri bu yıl yaklaşık %12 değer kazandı. Aynı dönemde ABD borsalarında S&P 500 Endeksi ise sadece %8 yükselebildi.

Değerli metal madencilerinin hisseleri bu yıl altının yükselişinden yararlandı. Newmont hisseleri yılbaşından bu yana %8,1 yükselirken Kanada’da listelenen Barrick Gold ve Kinross Gold şirketlerinin hisseleri ise sırasıyla %15 ve %28 değer kazandı.

Yatırımcılar, ilk çeyrekte dünyanın en büyük fiziksel destekli altın ETF'si olan SPDR Gold Shares'e net 653 milyon dolar yatırdı. Bu rakam Dow Jones verilerine göre, 2022'nin ilk çeyreğinde alınan 7,29 milyar dolardan bu yana en büyük üç aylık yatırım girişini işaret ediyor. Fon aynı dönemde %8 değer kazandı ve Aralık 2022'de sona eren üç aylık dönemden bu yana en büyük yüzdelik artışını elde etti.

Boockvar altına yatırımlarına ilişkin görüşlerini şu ifadelerle özetliyor: "Altın yatırımlarında boğa olmak çok fazla, olağanüstü miktarda sabır gerektirir. Sabrın ödüllendirilmek üzere olduğuna inanıyorum.”

 

Altının kilogramı 1 milyon 310 bin liraya yükseldi

 

Ed Yardeni: Hafif bir gerileme derin bir durgunluğa dönüşebilir

 

UBS'ten gümüş tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)