E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın rallisinde Çin etkisi---

Altın rallisinde Çin etkisi

Altın rallisinde Çin etkisi
01 Kasım 2023 - 11:40 borsagundem.com

Yükselen dolara ve FED’in yüksek faiz politikasını devam ettireceği inancına rağmen altında görülen son ralli yatırımcıları şaşırtıyor. Uzmanlarsa Çin Merkez Bankası’nın altın alımlarına dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel merkez bankaları enflasyona karşı korunmak ve dolara olan bağımlılıklarını azaltmak için altın alımlarını rekor seviyelere çıkardı. Yılın ilk dokuz ayında merkez bankalarının altın alımlarına Çin öncülük etti.

Financial Times’ın haberine göre, Dünya Altın Konseyi (WGC) merkez bankalarının yılın ilk dokuz ayında 800 ton altını rezervlerine kattığını açıkladı. Bu rakam yıllık bazda %14’lük bir artışa işaret ediyor.

Bu olağanüstü altın iştahı yükselen tahvil getirilerine ve güçlenen dolara meydan okuyarak ons altın fiyatlarını 2.000 dolar sınırına getirdi.

Artan tüketici fiyatları ve birçok piyasada değer kaybeden para birimleri, bir değer deposu olarak altına hücumu tetikledi. Altın tarihsel olarak küresel enflasyon yükseldiğinde tercih edilen bir varlık olarak öne çıkıyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, merkez bankalarının altına hücum etmesi, Washington'un Rusya'ya yönelik yaptırımlarında doları silah haline getirmesinin ardından, ülkelerin rezerv para birimi olarak ABD Doları’na olan bağımlılıklarını zayıflatma talebinden de kaynaklanıyor.

Çin, 11 aydır sürdürdüğü altın alım politikasının bir parçası olarak bu yılın başından itibaren en büyük altın alıcısı olarak öne çıktı. Çin Merkez Bankası, bu yıl 181 ton altın alarak altın rezervlerinin payını %4'e çıkardı.

Üçüncü çeyrekte 57 tonla Polonya ve 39 tonla Türkiye diğer en büyük alıcılar oldu. Sekiz banka daha 1 tondan fazla satın aldı.

Piyasa analistleri geçen yıl tüm zamanların en yüksek seviyesinden gerileyen altının daha fazla düşmesini bekliyordu. Merkez bankalarının hızlı alımlarının devam etmesiyle birlikte yeniden yükselen fiyatlar analistleri de şaşırttı.

Orta Doğu’da Hamas ile İsrail arasında patlak veren savaş da güvenli liman varlığına olan taleple birlikte fiyatları 16 gün içerisinde neredeyse %10 artırdı.

WGC'nin Baş Piyasa Stratejisti John Reade, yıllık resmi altın alımlarının toplamının geçen yılki 1.081 tona "yaklaşmasını veya aşmasını" beklediğini söyledi.

Merkez bankaları altın alımlarını IMF’ye bildirir. Ancak özellikle Çin ve Rusya için altının gerçek küresel akışının resmi finans kurumlarının bildirilenden çok daha yüksek olduğu görülebiliyor.

WGC, üçüncü çeyrekte merkez bankalarının resmi olarak bildirilenin üzerinde 129 ton altın alımı gerçekleştirdiğini ve genel resmi sektör alımını 337 tona çıktığını hesaplıyor. Bu toplam rakam bir önceki çeyreğin iki katından fazla olsa da bir önceki yılın aynı dönemine göre de yüzde 27 daha düşük.

Ağustos ayında BMO analistleri, Çin'deki özel sektöre ait ve merkez bankası yönetimi altındaki altın varlıklarının "yıllık tüketici talebinden ve resmi alımların önerebileceğinden önemli ölçüde daha yüksek olduğunu" öne sürdü.

Çin Merkez Bankası’nın altın alımları, zayıflayan Çin Yuanı, canlılıktan yoksun olan yerel borsa ve sorunlarla boğuşan emlak sektörü ile birlikte, tüketiciler de servetlerini depolamak için altın satın almaya teşvik edildi.

Tüm bu faktörler ABD Merkez Bankası’nın politika faizlerini uzun süre yüksekte tutacağına dair genel yatırımcı kanısına rağmen altının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan ons başına 2.072 dolara yakın seyretmesine sebep oldu. Üçüncü çeyrekte altına dayalı borsa yatırım fonlarından 8 milyar dolarlık çıkış yaşandı.

Altın fiyatlarında Fed öncesi sınırlı düşüş

 

Borsalardaki düzeltme yeni bir ayı piyasasını tetiklemiş olabilir

 

Petrol fiyatları Fed toplantısı öncesi durağan

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)