E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlmanya’da et fiyatlarının ucuzluğu tartışılıyor---

Almanya’da et fiyatlarının ucuzluğu tartışılıyor

Almanya’da et fiyatlarının ucuzluğu tartışılıyor
28 Haziran 2020 - 16:17 borsagundem.com

Almanya’da et fabrikalarında çok sayıda korona vakası çıkması, mezbahalardaki kötü çalışma koşullarıyla et fiyatlarının çok düşük olduğu yönündeki tartışmaları alevlendirdi. Et niye ucuz ve fiyat nasıl belirleniyor?

İstatistiklere göre geçen yıl Almanya’da her vatandaş 59,5 kilogram et tüketti. Buna hayvan yemi ve benzeri alanlar da dahil edildiğinde kişi başına düşen et miktarı 87,8 kilogram olarak tespit edildi. Peki, bu miktar çok mu?

Bonn Üniversitesi öğretim üyelerinden Tarım ve Gıda Ekonomisi Araştırmaları uzmanı Dr. Johannes Simons’a göre bu konuda görüşler tamamen birbirinden ayrılıyor. DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Simons, "Almanya Beslenme Birliği, şimdi tükettiğimiz etin yarısının da pekala yeteceği görüşünde" diyor.

Almanya Tarım ve Gıda Bakanı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Julia Klöckner, uzun süredir et fiyatlarının çok düşük olduğunu söyleyerek eleştiriyor. Almanya’daki bazı et fabrikalarında görülen çok sayıdaki koronavirüs vakasıyla yeniden alevlenen, et fiyatlarının aşırı düşük olduğuna dair tartışma üzerine de Bakan, "Hiçbir Avrupa ülkesinde bu kadar düşük fiyatlar yok. Et sıradan bir ürün değil, onun için hayvanlar yaşıyor ve kesiliyor" diyor ve etik açıdan da herkesi sorumluluğa davet ediyor.

Fiyatları serbest piyasa belirliyor

Bonn Üniversitesi'nden Dr. Johannes Simons, Almanya’da et fiyatlarının arz ve talep dengesine göre haftalık belirlendiğini kaydediyor. Üretici birliklerinin bir fiyat tavsiyesinde bulunduğunu, ancak mezbahalar ile fabrikalar için bunun bağlayıcılığı olmadığını aktarıyor. Basitçe açıklamak gerekirse, mezbahaların, satabilecekleri öngörüsünde bulunduğu et miktarı ile mevcut hayvan oranına bakıp, ödeyebileceklerini beyan ettikleri miktarın ete fiyat olarak saptandığını anlatıyor. 2018 yılı sonunda örneğin belli ürünlerin Çin'e ihraç edilmesiyle fiyatların çıktığını, alıcı bulunamadığında da düştüğünü anlatıyor. Ve zaman zaman mangal döneminde veya Noel’de örneğin fiyatların hafif yükselme kaydettiğini de ekliyor.

İstatistiklere göre Almanya’da kişi başına düşen sığır ve dana eti tüketimi yılda 10 kilogram. Domuz eti ise 34 kilogram. Dr. Simons, kuzu eti piyasasınınsa Almanya’da hemen hemen hiç rol oynamadığını, genelde ithal edildiğini bildiriyor.

Almanya’da fiyatlar temelde hayvancılık yapan çiftçilerle mezbahalar arasındaki anlaşmalarla saptansa da ürünün tüketiciye ulaşan fiyatında mezbahaların elindeki et türü ve market işleten büyük gıda devleri arasındaki pazarlıkların da rol oynadığı dikkat çekiyor.

Almanya’da gıda sektörüne yön veren dört büyük şirket bulunuyor. Bunlar, Netto ucuz marketler zincirini de elinde bulunduran Edeka, Lidl ve Kaufland marketler zincirini işleten Schwarz Grubu, kendi isimleriyle marketler zinciri işleten Rewe ve Aldi. Bu marketler arasındaki yoğun rekabet son yıllarda fiyatları epeyce aşağı çekerek tüketiciyi sevindirdi. Aynı zamanda iklim koruma ve hayvanların yetiştirilme koşulları açısından da toplumda herkesin daha çok sorumluluk üstlenmesi yönündeki seslerin de artmasına neden oldu.

Yarım saat asgari ücrete bir kilo kıyma

Bu hafta Aldi marketler zinciri tavuk göğsünü 4,98, hindi şinitzelini 5,98, antrikotu da 11,99 euroya satıyor. Diğer marketlerde de fiyatlar benzer düzeyde. Kaufland ise XXL diye nitelediği bir kiloluk sığır kıymasını 4,49 euroya sunuyor. İstatistiklere göre Almanya, satın alma gücüne oranla et fiyatlarının Avrupa Birliği ortalamasının epey altında olduğu bir ülke.

Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği (ATDİD) Yönetim Kurulu Başkanı, gıda mühendisi Gürsel Ülber, dünyanın pek çok bölgesine göre Avrupa’da, özellikle de Almanya’da et fiyatlarının satın alma gücüne oranla düşük olduğunu doğruluyor. Temel asgari ücretin 9,35 euro olduğu göz önünde bulundurulursa, asgari ücret alan bir vatandaşın yarım saatlik ücretiyle bir kilogram kıyma satın alabildiğini belirtiyor.

Hayvancılık iyi yapıldığı için et ucuz

DW Türkçe’ye konuşan Gürsel Ülber, Almanya’da et fiyatlarının ucuz olmasının hayvancılığın efektif yapılması sayesinde gerçekleştiğini söylüyor ve "Örneğin Almanya’da on büyükbaş hayvandan beş ton canlı ağırlığı çıkıyorsa, Asya'da bunun için en az 30 hayvan beslemeniz gerekir" diyor.

Et üreticisi şirketlerin Danimarka, Hollanda, Almanya gibi standartları yüksek ülkelerde olduğunu da vurgulayan Ülber, bunların sattığı etin Romanya veya Bulgaristan gibi ücretlerin düşük olduğu ülkelerde elbette pahalıya geldiğini belirtiyor. "Asgari ücretin bin 600 euro olduğu bir ülkede üretip, 600 euro olduğu bir ülkeye satılırsa, vatandaş satın alma gücüne göre eti elbette pahalı bulacaktır" diyor.

Öte yandan kötü çalışma koşulları nedeniyle çok sayıda koronavirüs vakası yaşanan et fabrikaları ve mezbahalar nedeniyle fiyatların yükseltilmesi taleplerini ise eleştiriyor. Ülber, Almanya’da et fiyatlarının yükseltilmesi halinde Rusya, Romanya veya Bulgaristan gibi ülkelerin et satın alamayacağını savunuyor.

Et fiyatlarının ham madde fiyatlarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu da söyleyen Ülber, örneğin ham maddeye gelen zam ile yem fiyatlarının yüzde 30 yükselmesi halinde, bunun ete yüzde 5 ila 10 zam şeklinde yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

Mezbahalarda yüzlerce korona vakası

Almanya’da Kuzey Ren-Vestfalya ile Aşağı Saksonya eyaletleri başta gelmek üzere kimi et fabrikalarında çok sayıda korona vakası tespit edilmesi mezbahalarda yıllardır bilinen kötü çalışma koşullarının değiştirilmesi ve hayvancılıktaki koşulların iyileştirilmesi yönündeki talepleri yeniden gündeme getirdi. Almanya Tarım ve Gıda Bakanı Julia Klöckner, Cuma günü sektörün temsilcileriyle yaptığı zirve sonrasında "Daha iyi et fiyatlarına ihtiyacımız var" diye konuştu. Bakan Klöckner'in, sektör, ticaret ve tüketici temsilcileriyle yaptığı toplantıda hayvanlara iyi koşullar sağlayacak bir vergi ödenmesini önerdiği de bildiriliyor.

Toplantıya katılan, Tönnies et fabrikasının bulunduğu Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin tarım bakanı Ursula Heinen-Esser de iklim ve hayvanları daha iyi korumanın, sosyal standartları daha iyi sağlamanın bir bedeli olduğunu söyledi ve bütün bunların bedavaya sağlanamayacağını vurguladı.

Romanyalı işçilerin getirildiği sözleşmeler yasaklanıyor

Almanya’da çevre ve iklim kuruluşları ile tüketiciyi koruma aktivistleri, uzun yıllardır et sektöründeki kötü duruma dikkat çekiyor. İnsan hakları savunucusu ve rahip Peter Kossen, uzun süredir özellikle Romanyalı ve Bulgar işçilerin, taşeron şirketlerin aracı sözleşmeleriyle Almanya’ya getirilmesinin ve mezbahalarda kötü koşullarda çalıştırılmasının yasaklanmasını talep ediyor. Federal hükümet de korona krizinin daha belirginleştiği bu alandaki söz konusu sözleşmeleri önümüzdeki yıl başından itibaren yasaklıyor.

Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği (ATDİD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Ülber ise bunun çözüm olmadığını, zira benzer sözleşmelerin sezonluk tarım işçiliğinde de varolduğunu hatırlatıyor. İlaveten korona vakalarının görüldüğü şirketlerden Tönnies gibilerinin sektörün devlerinden olduğunu belirten Ülber, orasının geçici olarak kapanmasıyla bile bütün sektörün olumsuz etkilendiğini bildiriyor. Tönnies’in alacağı hayvanların çiftçilerin elinde kaldığını, kesilmedikleri için büyüdüklerini, kesilseler bile artık fabrikaların bant büyüklüğüne uymadığını, bu nedenle parçalanma ve paketlenme sürecinin yapılamayacağını, bunun da tüketiciye kadar etkilerinin görüleceğini belirtiyor. (Elmas Topcu / DW)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie29 Haziran 2020 15:29

    Almanya bizi kıskanıyor kardeşlerim :)

  • A. A.29 Haziran 2020 01:06

    Domuz momuz her şeyi yersen böyle oluyor demek ki. Almanlar ucuz yiyorlar ama ne yiyorlar?

  • ET üzerinden siyasET29 Haziran 2020 00:09

    Gıda maddeleri olarak tek tek baktığınızda Almanya'da fiyatlar Türkiye'nin 4 ya da 5 katı. Ette durum farklı. Et Türkiye'ye göre çok ucuz. Bunun da nedeni siyasi istismarınıza dayanak olamaz. Çünkü Almanya'da et fiyatlarının ucuz olmasının nedeni domuz tüketiminin çok olmasıdır. Bir çiftlik domuzu bir yıl içinde 500 domuza ulaşmaktadır. Koyunda ise ortalama 100 koyundan yılda 250 yavru elde edilir. Olay bu. Şimdi konuşun...

  • Emrah28 Haziran 2020 23:43

    Ayrıca kuzu ve koyun etinin ithal edilmesi mantık dışı.Bu almanlar yemek yemeyi bilmiyor.Aslında en lezzetli et kuzu ve koyun etidir anlayana.

  • Vb29 Haziran 2020 07:08

    aynen kuzu eti gibisi var mı , en temizi ve en güzeli en sonda tüketimde ... 

  • Emrah28 Haziran 2020 23:40

    Domuz eti piyasayı dengeliyor ve daha çok domuz eti tüketiyorlar.Bence buda önemli etkendir et fiyatının ucuz olması.

  • Osman28 Haziran 2020 21:56

    Bizim kasaplar vatandaşı yıllardır kazıklıyorlar 20 tl ye et alıyorlar 70 tl ye satıyorlar.gıda zincir marketleri biraz fiatı frenliyor yoksa şu anda et 100 tl belki bazı yerlerde 100 tl olmuştur bile.....

  • muck28 Haziran 2020 19:31

    maaşlara zm gelıyor avrupada az az. enflasyon nerede ise sıfıra yakın. et 20 yıldır  10 yıldır 4 euro.   

  • Saban28 Haziran 2020 18:55

    1600*7,69=12304 asgari ucret bu beyler banada boyle asgari ucret lazim birde ben vasifli bir adamim vasfimi kenara birakip boyle maas istiyorum bosuna millet almanya ya kacmiyor sonra ahhhh vatanim diyorlar

  • sabo29 Haziran 2020 04:27

    800*7.69=6152 küçük ev kirası da ödemek istermisin ve en az 250*7.69=1922 faturalar istermisin ve yol yemek genelde vermezler onuda hesap etmeyim anlayan anladı.vasıflı adamın hesaba bak :)))

  • Haha28 Haziran 2020 18:10

    Domuz eti ucuz oluyor. Sosiislerdeki yağ orani %40 larda. Stekhaus da 100 gr et 30 €

  • Kamil 28 Haziran 2020 18:00

    Avrupada et ucuz, Türkiye'de ne yazık ki yanlış politikalar sebebiyle et iyice pahalı hale geldi...

  • Vb28 Haziran 2020 22:29

    ya bırak kamil kimse çoban bulamıyor , bizim 20 yıl önce 10 tane keçimiz vardı , otlatacak yer kalmadı yakınlarda, sattık , herkes hazır masabaşı iş istiyor, para biriktiriyorum , inşallah  şöyle 1-2 dönümlük bir yer bulunca tekrar o işlere döneceğiz

  • emre28 Haziran 2020 16:34

    vay be farka bak yarım saat asgari ücrete 1 kilo kıyma . aksığırlar nerede acaba farkı yorumlasınlar türkiye ile bakalım akılları yetecek mi ??

  • Vb28 Haziran 2020 22:30

    kişi başı et tüketim istatistiklerine bakarsan , Ak parti döneminde hep yükseldiğini göreceksin ,düşük gelirli insanlar uçağa Ak Parti zamanında binebildiği gibi et tüketimi de arttı

  • . 28 Haziran 2020 17:48

    250 milyar euro cari fazla verirsen. Her teknolojiyi satin alir heryerden ucuz köle bulursun. Hayvanciligi da iyi desteklersin. Ama merceses Bmw Vw alirken bunun benim ülkeme katkisi varmi diye düsünürsün. Türkiye de almanya dan daha fazla alman arabasi var sanirim:)). Bilincli halk olucan. Üc kurus görünce.....havaya kalkmicak

  • MESUT kaya 28 Haziran 2020 17:31

    Almanya bizi kıskanıyor.

  • köfteci28 Haziran 2020 16:28

    rahatlık batıyor demek gelsinler birde burada fiyatları görsünler