E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD'den Çin'e petrol yaptırımı---

ABD'den Çin'e petrol yaptırımı

ABD'den Çin'e petrol yaptırımı
04 Mart 2024 - 08:27 borsagundem.com

Çin'in ABD'nin stratejik rezervlerinden petrol alması yasaklanacak

ABD'de Kongre liderleri tarafından açıklanan ABD finansman yasasındaki önlem, Çin'in ABD'nin Stratejik Petrol Rezervi'nden petrol almasını engelleyecek.

Çin'e SPR satışı konusu, Demokrat Başkan Joe Biden'ın 2022 yılında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında artan benzin fiyatlarını kontrol altına almak için 180 milyon varil SPR petrolü satılacağını açıklamasının ardından alevlendi.

O yıl SPR, Çinli Sinopec'in Houston merkezli bir kolu olan UNIPEC America'ya 1 milyon varil sattı. 2017 yılında, eski Başkan Donald Trump döneminde, SPR petrolünün bir kısmı Çin devlet petrol şirketi PetroChina Co Ltd'nin bir yan kuruluşu olan PetroChina International'a satıldı.

SPR şu anda 360 milyon varilden fazla petrol tutuyor ancak 2022'deki satışlar nedeniyle 40 yılın en düşük seviyesine yakın.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Demokratların kontrolündeki Senato, SPR petrolünün Çin'e ihracatını yasaklayan bir tasarıyı 85'e karşı 14 oyla kabul etti. Demokrat Senatör Chris Murphy o dönemde yaptığı açıklamada bu tasarının bir sorunu çözdüğü yanılsaması yarattığını ancak çok az siyasi etkisi olduğunu ve muhtemelen yarardan çok zarar getirdiğini söyledi.

Petrol, OPEC+ kararları ve Ortadoğu gerginliğiyle dengeleniyor

 

Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuveyt'ten petrol üretiminde "kesinti" kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )04 Mart 2024 11:39

    çin enerjı sorunları yaşıyordu. bu bilinen gerçek. enerjı ye ulaşımı frenlenmeye başlıyor. kömür kömür alternatif enerjıler kullanıyordu. çin bir kısım kalablaık bi rkısım az nufus. enerjıde bir uçtan bir uca taşınıyor. petrol kısıtlamalsı enerjı malıyetlerını arttırırp rekabet gücünü düşürmek için yapılıyor. çin bu durumda üretim hatlarını farklı ülkelere görturup, maliyet değişimi, var olan modern teknolojılerı ulkesı yerıne farklı ulkelere goturmesını istiyor abd. çin baız teknolojılerınde kapalı kutu. avrupadan  gizli ambargo yiyor. hindistanı ön plan açıkarmay açalışacak abd belliki. avrupada öyle. rusya destekçisi çin yerıne hindistan taraf olabilir malum