E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD’de polise yetki kısıtlaması---

ABD’de polise yetki kısıtlaması

ABD’de polise yetki kısıtlaması
07 Haziran 2020 - 08:05 borsagundem.com

ABD’de siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan ‘polis şiddeti’ tartışması sürüyor.

Minneapolis’te başlayan ve tüm ülkeye sonrasında da dünyanın önemli şehirlerine yayılan protesto dalgasının ardından ABD’de konuyla ilgili önemli adımlar atılmaya başlandı. Minneapolis kentinde ise, polisin tutuklama esnasında zanlının boynuna baskı uygulama yetkisinin yasaklanmasına dair kararın kabul edildiği bildirildi.

Şarta bağlı olacak

Minnesota Valisi Tim Walz, alınan karardan memnuniyetini dile getirdiği açıklamasında, “Önemli bir değişiklik yapmak için hızla hareket ediyoruz. Adalet sistemimizde nesiller boyu varlığını sürdüren sistemsel eşitsizliğe dikkati çeken kritik bir adım atmalarından dolayı, Minneapolis şehrinin ortaya koyduğu liderliğe minnettarım” ifadesine yer verdi. Minnesota İnsan Hakları Departmanı ile yapılan ortak çalışma sonucu alınan karar gereği, polis memurunun, sokak protestosu benzeri olaylarda kalabalığı kontrol etmek için göz yaşartıcı gaz veya plastik mermi kullanabilmesi de bir üst amir tarafından yetkilendirme şartına bağlı olacak.

Plastik mermi yasaklandı

California Valisi Gavin Newsom de, bu yöntemin yasaklanmasını talep etti. Seattle kentinde de polislerin protestoculara karşı biber gazı kullanımı 30 gün süreliğine yasaklandı. Denver’da da biber gazı ve plastik mermi kullanımı yasaklandı.

Yıllar sonra gelen zafer

İlk kez 2016 yılında Amerikan futbolu yıldızı Colin Kaepernick tarafından başlatılan protesto hareketi sonunda Ulusal Amerikan Futbolu Ligi (NFL) tarafından tanındı. NFL, oyuncuların ulusal marş söylenirken dizlerinin üstüne çökerek protesto eyleminde bulunmasına izin verdi. Diz çökme protestosu Kaepernick tarafından 2016 yılında ırkçılığı protesto etmek amacıyla başlatılmıştı. ABD Başkanı Donald Trump da konuya müdahil olmuş ve Kaepernick için ‘kendine başka ülke bulsun’ demişti. NFL o dönemde bu protestoya izin vermemişti.

Facebook, Trump'a gelen tepkiler üzerine politika değiştiriyor

Tel Aviv'de Netanyahu'nun 'ilhak planı' protesto edildi

Korona virüsten dünyada 400 binden fazla insan hayatını kaybetti

ABD'de korona virüs salgınında ürküten rakamlar

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)07 Haziran 2020 12:41

    Bekçilere sınırsız yetki verenler dikkat etsin... yetki verilen kişiler çok önemli. güç ve yetki sarhoşu olurlarsa, o zaman toplum karışır. bekçi suçlıya ceza veremez. hakım ve savcılar verir... sorunda burada başlıyor... devletin rozetini alan, kendince ceza kesmeye çalışıyor... ABD de yaşananlar burada ortak noktaya kaldı. yetki var, cezayı polis kendince kesmeye çalışıyor. o bakımdan yetkiler daraltılmalı kısıtlanmalı kararı çıktı. hakımler ceza veren kurum denıldı. polis yetkisi geri çekildi. aman dikkat. ekonomık kriz, işsizlik, hayat kısıtlanması, abd de köklü abd liler refah içind eiken, sonradan abd li olan göçmen ve diğer ülke insanlarının ezilmemek için birlik oluşturduğu konuşuluyor... Avrupada devletler kendilerine pay çıkarmaya başladı bile. darısı başımıza...

  • Polis'e mahkemeye cezaevine ne gerek var07 Haziran 2020 12:27

    Mal bunlar ya polis bunların güvenliği için uğraşıyor bunlarda da daha güvenliksiz daha tehlikeli bir ülke için uğraşıyorlar.