E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD'de mortgage başvuruları 25 yılın dibinde---

ABD'de mortgage başvuruları 25 yılın dibinde

ABD'de mortgage başvuruları 25 yılın dibinde
12 Ekim 2022 - 14:01 borsagundem.com

ABD'de mortgage başvuruları düşüşünü, faizler yükselişini sürdürüyor.

Rekor enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmayı sürdüren Fed'in, önümüzdeki aylarda da faizleri artıracağı beklentisi, piyasalarda resesyon endişelerini artırıyor.

ABD'de geçen hafta mortgage başvuruları son 25 yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam ederken, konut kredilerinde faizler yükselmeye devam etti.

ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 2,0 düşüşle 214,3 puana indi. 

ForeksHaber ile paylaşılan 7 Ekim ile sona eren haftalık rapora göre, satınalma endeksi yüzde 2,1 düşüşle 170,5 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 1,8 düşüşle 423,2 puana geldi.

MBA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Mike Frantantoni, "İpotek oranları geçen hafta yükselmeye devam etti. Konut alımları azaldı ve geçen yılın rekor seviyelerinden aşağıda kalmaya devam ediyor. Eylül ayında istihdam ve ücret artışının devam ettiğine dair haberler konut piyasası için olumlu" dedi.

30 yıllık faiz yükselişini sürdürüyor

Üç hafta önce 14 yılın ardından ilk kez yüzde 6,00 seviyesinin üzerine çıkan 30 yıllık mortgage faizi, yükselişini sürdürdü ve yüzde 6,75'ten yüzde 6,81'e yükseldi. Böylece 2006 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye artarak devam etti.

30 yıllık kredilerde faiz oranı geçen yılın aynı dönemine göre 363 baz puan artış gösterdi. 4 haftalık ortalama artış ise 80 baz puan oldu.

Diğer faiz oranları ise şu şekilde gerçekleşti:

- 15 yıllık yüzde 6,12 (Önceki %5,96)

- 5 yıllık ARM faizi yüzde 5,56 (Önceki %5,36)

- 30 yıllık jumbo faizi yüzde 6,25 (Önceki %6,14)

Mortgage faaliyetinin yeniden finansman payı, toplam başvuruların yüzde 29,0'u seviyesinde kaldı.

Borsalar çökecek korkusu boğa piyasası işareti mi?

 

ABD'de eflasyon verileri yarın açıklanacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)