E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD verileri Fed'in faiz ihtimalini artırıyor---

ABD verileri Fed'in faiz ihtimalini artırıyor

ABD verileri Fed'in faiz ihtimalini artırıyor
18 Mayıs 2016 - 11:03 borsagundem.com

Akbank, ABD'de dün açıklanan verilerin ardından, Fed'in erken faiz artırımı olasılığını artırdığını belirtti

ABD'de dün açıklanan Nisan ayı tüketici fiyatlarının son üç yıldan uzun sürenin en hızlı aylık artışını göstermesi, ayrıca sanayi üretimi ve konut verilerinin de beklentilerin üzerinde açıklanması, erken bir faiz artırımı olasılığını belirgin derecede yükseltti. Bu veri akışı; birçok Fed üyesinin,  geçen hafta güçlü açıklanan perakende satışlar verisinin ardından Haziran veya Temmuz toplantısında bir artırımın olasılık dahilinde olduğuna yönelik söylemleri ile de beraber, ülkede kısa vadeli devlet tahvillerde ve hisse senedi piyasasında da satış yaşanmasına yol açıyor.

Risk algısındaki bu bozulma, bu sabah Asya piyasalarında da satıcılı seyre yol açıyor. Ayrıca ABD’de olumlu veri akışının da etkisiyle güçlenme eğilimine giren dolar, gelişmekte olan para birimlerini de bir miktar olumsuz etkiliyor.

●      ABD’de enflasyon yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle arttı. Enflasyon aylık bazda %0,4 ile beklentilerin üzerinde gelirken, Şubat 2013’ten bu yana en büyük aylık artışı gösterdi. Böylece yıllık enflasyon artışı %1,1’e yükseldi. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon iseaylık %0,2, yıllık %2,1 arttı.

●      Japonya yılın ilk çeyreğinde, çeyreksel olarak %0,4 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.Tüketim harcamalarında bir toparlanma görülürken, ihracatta ise beklentilerin üzerinde bir artış kaydedildi. Yatırımlar ise halen zayıf.

Fed Başkanları: 2 veya 3 faiz artırımı olabilir

●      Hazine dün gerçekleştirdiği 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ROT dahil 4,3 milyar TL teklif gelirken, 2,8 milyar TL borçlandı. İhalede ortalama yıllık bileşik faiz %10,02 oldu.

●      Petrol fiyatları, son Kasım’dan bu yana en yüksek seviyelerinde. ABD stoklarındaki düşüler ve üretimde yaşanan kesintiler, petrol fiyatlarına destek  veriyor. Brent petrol 49,4$/varil’de.

●      Gelişmiş ülke para birimleri sakin seyrediyor. Dün açıklanan ABD enflasyon ve sanayi üretimi verisinde görülen güçlü seyre ve Fed üyelerinden gelen bu yıl içerisinde en az 2 faiz artırımı yapılacağına ilişkin açıklamalara karşın, dolarda değerlenme henüz sınırlı; dolar endeksi DXY 94,7, €/$ 1,1285’te. Bugün açıklanacak Fed toplantı tutanakları, doların seyrinde etkili olacak. USD/JPY, Japonya ilk çeyrek büyümesinin beklentileri bir miktar aşmasıylasınırlı güçlendi; 109’da. Gelişmiş ülke para birimlerinde G7 zirvesinin beklendiğini değerlendiriyoruz. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise bu sabah bir miktar satıcılı bir seyir hakim. $/TL ise 2,9760 seviyelerinde.

Fed Temmuz'da faiz artırabilir

●      Dün açıklanan açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle ABD 10 yıllık tahvil getirileri, yükseldi: %1,77. Diğer taraftan ABD 2 yıllık tahvil getirileri ise 4 bp artışla%0,84 seviyesinde. Yurt içinde 10 yıllık getiriler %10,2’de.

●      Global borsalarda satış görülüyor. ABD borsalarında %1 kayıp görüldü. Bu sabah da satışın Asya borsalarında devam ettiğini görüyoruz. BIST-100 ise günü 77.277 ile sınırlı primli kapadı

Akbank Ekonomik Araştırmalar

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)