E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD tahvil faizleri 16 yılın zirvesinde---

ABD tahvil faizleri 16 yılın zirvesinde

ABD tahvil faizleri 16 yılın zirvesinde
22 Ağustos 2023 - 11:37 borsagundem.com

Amerikan tahvil faizleri Jackson Hole öncesinden son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yatırımcılar Powell’a kilitlense de tahvillerdeki satış dalgasının birden fazla sebebi bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük tahvil piyasasındaki satış dalgası pazartesi günü de tüm hızıyla devam etti. ABD ekonominin agresif faiz artışlarına rağmen bit türlü yavaşlamamasının ardından 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri dün 16 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre pazartesi günü %0,1 artışla %4,35’e gelen 10 yıllık tahvil faizleri Kasım 2007’den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Getirileri hâlâ bu noktaya yakın seviyelerde seyrediyor. Tahvil piyasalarında fiyatlar düştükçe getirilerin yükseldiği biliniyor.

Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar giderek artan dikkatle cuma günü gerçekleşecek Jackson Hole toplantısına odaklandı. Yüksek profilli merkez bankalarının başkanlarının bulunacağı toplantıda para politikası yöneticilerinin ‘enflasyonun düşük tutulması için faizlerin uzun bir süre daha yüksek kalması gerekeceği’ mesajını vermesi bekleniyor.

Jackson Hole toplantısına birden fazla merkez bankası başkanı katılacak olsa da gözler ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’a kilitlendi. Powell’ın ABD’nin para politikasının hızı ve geleceği hakkında ipuçları vermesi bekleniyor.

FT haberinde Standard Chartered G10 Ülkeleri Küresel Döviz Başkanı Steve Englander, Powell’ın açıklamalarıyla ilgili beklentilerini, “Mütevazı bir şekilde orta vadeli şahin bir politika duruşu sergilemesini, FED’in faiz artışı riskini göze almasını ancak erken faiz indirim beklentilerini azaltırken daha fazla sıkılaştırma olasılığını da kapatmamasını bekliyoruz” ifadeleriyle özetledi.

Amerikan tahvil piyasasında aylardır devam eden satışlar Atlantik’in diğer yakasına da yansıyor. İngiltere ve Almanya’da 10 yıllık tahvil getirileri bu ülkelerde sırasıyla 2008’den ve 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

FED’in geçen hafta yayınlanan temmuz ayı toplantısı tutanaklarında komite üyelerinin “para politikasının daha da sıkılaştırılması gerekebileceği” ve “enflasyona yönelik önemli derecede yukarı yönlü risklerin olduğu” ifadeleri dikkat çekmişti.

Yaz boyunca art arda gelen güçlü ekonomik veriler FED’in yakın zamanda faiz indirimine gideceği şüphelerine neden olmuş ve tahvil piyasasındaki satışların başlıca nedeni olmuştu.

Corpay Baş Piyasa Stratejisti Karl Schamotta, “ABD ekonomisi yaygın bir biçimde görülen şüpheciliğe meydan okumaya devam ediyor. Yukarı yönlü sürprizler istikrarlı bir şekilde geliyor ve tahvil getirilerinin daha da yükseltiyor” ifadelerine yer verdi.

FED’in faiz oranlarını yüksek tutmasının dışında Barron’s’un haberine göre tahvil fiyatlarındaki rekor yükselişte 3 önemli sebep daha bulunuyor. Bunlardan biri FED’in bilançosunu düşürme çabaları. Zira söz konusu politikalar faiz artışlarıyla aynı etkilere sahip.

ABD Merkez Bankası tahvil varlıklarını ayda 95 milyar dolar azaltma hedefiyle ilerliyor. Ancak bu politika şimdiye kadar büyük ölçüde yetersiz kaldı. Bununla birlikte geçen hafta görülen 62,5 milyar dolarlık tasviye nisan başından bu yana FED varlıklarındaki en keskin düşüştü. 8.146 trilyon dolar bakiyesi olan FED bilançosunu 7 Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyeye getirdi.

Barron’s haberinde DataTrek Research Eş Kurucusu Nicholas Colas, “Bu yıl FED’in olağanüstü bilanço küçültmesi önceki haftalarda getiriler üzerinde çok fazla etkiye sahip olmasa da geçen hafta varlıklarda görülen büyük düşüş yerini bulmuş gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Kredilerdeki büyümenin yavaşlaması da tahvil satışlarındaki rekor artışın önemli sebeplerinden. Zira bankalar kredi verme konusunda çok daha isteksiz hale geldi ve bu da ekonomide FED’in faiz artışlarıyla benzeri etkiler oluşturabiliyor. Cuma günü açıklanan verilere göre küçük Amerikan bankalarının kredileri 9 Ağustos itibariyle mevsimsellikten arındırılmış bazda %1,9 büyüdü. Bu yaklaşık 12 yılın en düşük seviyesini işaret ediyor. Ülke genelindeki bankalar temmuz ortasından bu yana yıldan yıla negatif kredi büyüme oranı gösteriyor.

Tahvil faizlerindeki artışa sebep olan dördüncü faktörse ekonomik veriler. Haftalık işsizlik başvuruları geçen hafta 239 bin olarak kayda geçti ve bu da ekonominin hâlâ güçlü olduğunu gösteriyor. Ayrıca ikinci çeyrek ABD gayrisafi hasılası da %2,4 büyüyerek beklentileri aştı. Tüm bunlar bir arada incelendiğinde FED’in faizleri yüksek tutması için cephanesinin güçlendiği anlamı çıkarılabiliyor.

Araştırma firması Sevens Report’tan Tom Essaye, “Şu noktada ABD ekonomisinin momentum kaybettiğine dair hiçbir kanıt yok. İşsizlik başvuruları ne kadar erken 300 bine doğru sürüklenirse Hazine getirileri üzerindeki yukarı yönlü baskılar da o kadar azalacaktır” açıklamasında bulundu.

 

El-Erian'dan Jackson Hole beklentisi: Powell ne konuşacak?

 

Powell, Jackson Hole’da nasıl bir duruş sergileyecek?

 

Piyasalarda Jackson Hole bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)