E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD resesyona giderken yatırımcılar için 5 strateji---

ABD resesyona giderken yatırımcılar için 5 strateji

ABD resesyona giderken yatırımcılar için 5 strateji
06 Ekim 2023 - 18:38 borsagundem.com

Amerikan tahvil faizlerindeki sert yükselişler Wall Street yatırımcılarını endişelendiriyor. Uzmanlarsa uygulanabilecek en iyi stratejinin riskten kaçınmak ve sabırla beklemek olduğunu düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcıları son dönemde ‘Kara Pazartesi’ye dair kötü anılarını daha sık hatırlar hale geldi. 19 Ekim 1987’deki büyük borsa çöküşü sırasında Dow Jones Endeksi bir günde %22,6 oranında düşmüştü. Bugünkü piyasalarla karşılaştırıldığında bu 7.500 puanlık bir düşüş anlamına geliyor.

MarketWatch’un haberine göre yatırımcıların bu tarihi yeniden hatırlamasının sebebi çöküşten önce tıpkı şimdi olduğu gibi ABD Hazinesi tahvil getirilerinde keskin bir sıçrama olmasıydı. Hiç kimse bu tür bir çöküşün olmasını istemez. Ancak portföylerin zarar görmesi için bu tür bir düşüşün illa da olması gerekmiyor.

Tahvil faizlerinin yüksek kalması halihazırda yatırımcılar için zarar verici bir durum. Saxo Bank Baş Yatırım Sorumlusu Steen Jakobsen bundan sonraki süreçte piyasalarda neler olabileceğini ve yatırımcıların ne yapması gerektiğini söyledi.

Jakobsen’e göre unutulmaması gereken ilk şey tahvil getirilerindeki son artışın önemli bir nedeninin borsa uzmanına göre finansal sistemin doğasından kaynaklanıyor olması. Zira hükümetler enflasyon üzerinde hiçbir sonucu olmadan sonsuz miktarda tahvil ihraç edebileceklerini sanıyorlar.

Borsa uzmanı açıklamasında, “Tahvil ihraçlarından kaynaklanan borcun mevcut sermayeyi aşması sonucunda marjinal sermaye maliyeti piyasayı zorluyor. Piyasa hiçbir hükümetin ihtiyatlı bir maliye politikasıyla borçlarını geri ödemeye istekli olacağına inanmıyor ve ne yazık ki haklılar” dedi.

Sonuç olaraksa piyasalar artık bir şeylerin kırıldığı aşamaya ulaşıyor. Borsa uzmanı, “Reel faiz oranları çok yüksek ve merkez bankası yetkilileri direksiyon başında uyurken küresel ekonomi aşağı yöne doğru eğilmek üzere” uyarısında bulundu.

Yükselen tahvil faizleri ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin düşünce yapısını değiştirebilir. Jakobsen’e göre FED yetkilileri 2024’de faiz artışlarıyla ilgili daha fazla konuşmaya başlayacak ve tahvil getiri eğrisinin uzun vadeli ucundaki artış FED’i bir tür dolaylı veya örtük faiz artışı kontrolü yapmaya zorlayacak. Borsa uzmanı on ila otuz yıllık tahvil getirilerini %5’te tutan bir politika değişikliğine gidilebileceğini belirtiyor.

FED ayrıca parasal genişleme politikasından vazgeçmeyi de değerlendirebilir. Amerikan merkez bankası tahvil satışlarını durdurabilir veya bankacılık sistemindeki aşırı rezervlere faiz ödemeyi bırakabilir. Bu FED’in bilançosunda yıllık 100 ila 200 milyar arasında bir birikime yol açar ancak aynı zamanda bankaları da sermaye mevzuat gereksinimlerini tamamlamak için tahvil almaya zorlar.

Peki yatırımcılar ne yapmalı?

Jakobsen ve Saxo Bank’teki meslektaşı Saxo Bank Hisse Senetleri Stratejileri Başkanı Garnry Peter Garnry’e göre riski azaltmak ve sabırla beklemek yapılması gereken en doğru şey. Ancak iki borsa uzmanı yatırımcıların yapabileceği beş önemli stratejiye de işaret etti:

Bu stratejilerden birincisi nakit birikimlerini artırmak, bazı hisse senedi pozisyonlarından çıkmak veya daha fazla yatırım yapmayı kesip sabırla beklemek. Garnry, “Yatırımcılar, zamanlama riskinizi artırdığından, genellikle tüm parayı nakde çevirmekten kaçınmalıdır. Zira hisse senetlerinden hem çıkarken hem de yeniden borsalara girerken eşit derecede şanslı olmanız gerekir” uyarısında bulundu.

Uygulana bilecek bir diğer strateji de tek bir endekse bağlı ETF’yi veya uygun başka bir enstrümanı açığa satışa alarak hisse senedi portföyünüzü korumak. Jakobsen, "Örneğin, ABD hisse senetlerine maruz kalan portföyler için, genel S&P 500 Endeksini izleyen, en çok işlem gören ETF olan SPDR S&P 500 ETF SPY'yi veya Nasdaq 100 Endeksi’ni izleyen Invesco QQQ Trust Series I ETF QQQ'yu düşünmek uygun olabilir" diyor.

Uygulanabilecek üçüncü bir strateji ise 2 yıllık ABD Hazinesi tahvili gibi kısa vadeli tahvillere dönmek olabilir. Zira reel getiriler ekonomik döngünün bu aşaması için fazlasıyla yüksek. Dolayısıyla bu getiriler enflasyonun düşmesiyle veya tahvil faizlerinin düşmesiyle düşüşe geçebilir ancak sabitlediğiniz kupon ücretleri kalıcı olacaktır.

Stagflasyon risklerinin atmasıyla birlikte yatırımcılar döngüsel ekonomiye uygun hisse senetlerine karşı savunma hisselerini tercih edebilir. Garnry tarih boyunda stagflasyon benzeri senaryoların teknoloji, finans ve gayrimenkul sektörlerine kötü geldiğini hatırlatıyor: “Kamu hizmetleri, enerji, temel tüketici ürünleri ve sağlık hizmetleri gibi savunma sektörleri genellikle bir resesyon döneminde çok daha iyi performans gösterir. Bu nedenle yatırımcıların döngüsel sektörlere ve özellikle teknoloji hisselerine maruz kalmaktan kaçınmaları önemlidir."

Borsa uzmanlarına göre son bir tavsiye ise mega sermayeli hisse senetlerinden uzak durmak. Garnry, “Bu yıl borsa yatırımlarının büyük temalarından birisi yapay zekaydı ve bu ABD’nin mega sermayeli hisse senetlerini o kadar şişirdi ki şu anda eşit ağırlıklı ABD Hisse senedi endeki ile piyasa değeri ağırlıklı endeks arasında önemli bir performans farkı oluştu. Söz konusu durum mega sermayeli hisselerin üstün performansını yansıtıyor ve teknolojik gelişmelere ilişkin duyarlılık değişirse bu tablo da hızla değişebilir” uyarısında bulundu.

Hangi trade stratejisi size daha uygun?

 

JPMorgan’ın yıldız ismi uyardı: Wall Street yüzde 20 düşebilir

 

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerden güçlü arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA07 Ekim 2023 20:10

    ABD aslı resesyona girmez bir pislik  yapıp bir yerde savaş çıkartır yine resesyondan çıkarlar.Tarihte hep bunları yapmışlardır.