E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD neden Türkiye için swap hattı açmıyor?---

ABD neden Türkiye için swap hattı açmıyor?

ABD neden Türkiye için swap hattı açmıyor?
07 Mayıs 2020 - 16:49 borsagundem.com

Türkiye, korona virüs salgınının yarattığı likidite sorununun hafifletilmesi amacıyla ABD Merkez Bankası'nın (Fed) genişlettiği swap hattına dahil olmak için görüşmeler yürütüyor.

Korona virüs salgınının ardından Mart ayında kapsamı genişletilen swap hattı mekanizmasında Fed'in yanı sıra 14 ülke merkez bankası daha yer alıyor.

Türkiye de son dönemde swap hattına katılmak istediğini açıklayan ülkeler arasında bulunuyor.

Piyasa uzmanları, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacını karşılamak için önündeki en önemli seçenekler arasında swap anlaşmasıyla sağlanacak kaynak olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye'nin swap anlaşmasına dahil olması halinde, dolar likiditesinin artırılabileceği ve 7,26'yı aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaşan Dolar/TL kuru üzerindeki satış baskısını da hafifletebileceği belirtiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin birden fazla ülkeyle swap anlaşması yapabileceğini ve yürütülen görüşmeler konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Swap hattı nedir?

Swap, kelime olarak değiş-tokuş veya takas anlamına geliyor.

Finans piyasalarında ise; iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve / veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri takas anlaşmasına "swap sözleşmesi" deniyor.

Swap piyasasında ağırlıklı döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görüyor.

2000'lerin sonundaki küresel likidite krizi sırasında sıkça başvurulan swap hattı uygulaması ile merkez bankaları kendi para birimlerini diğer bankalara verip, yabancı para birimi alabiliyor.

Böylece piyasaya likidite sağlanarak, herhangi bir ülkenin döviz bulma ya da ödeme yapma sıkıntısı yaşamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Swap yasağı sonrası dolar tarihi zirveden döndü

Swap hattının kurulma amacı ne?

Swap hattı, Fed'in 2007 yılında Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İsviçre Ulusal Bankası ile başlattığı bir uygulama.

Piyasada likidite sıkıntısının yaşandığı dönemlerde de farklı bankaların katılımıyla uygulamaya sokuldu.

Fed'in internet sitesinde, swap hatları ve amacına ilişkin şu ifadeler yer alıyor:

"Dolar likidite swap hatları, ABD finans piyasaları üzerinde yurt dışındaki mali baskılardan kaynaklanan riskleri azaltarak, ABD'li hanehalkı ve ticari işletmelerine kredi akışının devam etmesini sağlamak amacıyla tasarlandı.

"Bu hatlar, piyasaların baskı altında olduğu dönemlerde yabancı merkez bankalarına kendi yetki alanları içerisindeki kurumlara dolar cinsi finansman sunma kapasitesi sağlayarak, hem ABD hem de ülke dışındaki finans piyasalarındaki likidite koşullarını iyileştiriyor."

Fed'in korona virüs salgını öncesinde beş bankayla swap hattı anlaşması bulunuyordu.

Korona virüs salgınının küresel likidite üzerinde yarattığı baskıları hafifletmek için başka ülkeler de bu mekanizmaya dahil edildi.

BDDK’dan yurtdışında kurulu 3 bankaya swap yasağı

Swap anlaşmasına hangi ülkeler dahil?

Korona virüs salgını öncesinde Fed'in swap hattına sahip olduğu ülkeler Kanada Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası (BoE), Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İsviçre Ulusal Bankası olarak sıralanıyordu.

Fed, 19 Mart tarihinde yaptığı açıklamayla, bu swap hattı anlaşmalarına Avustralya Merkez Bankası, Brezilya Merkez Bankası, Danimarka Ulusal Bankası, Kore Merkez Bankası, Meksika Merkez Bankası, Yeni Zelanda Merkez Bankası, Norveç Merkez Bankası, Singapur Para Kurumu ve İsveç Merkez Bankası'nı da dahil ettiğini bildirdi.

Açıklamada, Avustralya, Brezilya, Güney Kore, Meksika, Singapur ve İsveç'e 60'ar milyar dolar; Danimarka, Norveç ve Yeni Zelanda'ya da 30'ar milyar dolar likidite sağlanacağı ifade edildi.

Böylece, toplamda 450 milyar dolarlık bir likiditenin sağlanması amaçlanıyor.

Fed'in swap hattının haftalık hacmi Nisan ayı sonunda 410 milyar dolara yaklaştı.

Mevcut swap hattı anlaşmalarına katılmak istediğini beyan eden başka ülkeler de var. Türkiye'nin yanı sıra Endonezya da görüşmeler yaptığını açıklarken, Bulgaristan da ECB'den swap hattına katılma talebinde bulundu.

Fed, Türkiye için swap hattı açmayacak

Türkiye anlaşmaya katılım konusunda ne diyor?

Türkiye'nin Fed'in swap anlaşmalarına dahil olmak istediğine dair ilk haberler Nisan ayı başında çıkmaya başladı.

Bloomberg ajansı 10 Nisan'da yayımladığı ve isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart'ta ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda yaptığı görüşmede, Türkiye'nin Fed'in swap hattına dahil olması fikrini gündeme getirdiğini bildirdi.

Daha sonra hem Türkiye hem de ABD tarafı konuyla ilgili doğrudan görüşmelerin yürütüldüğünü teyit etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu hafta içinde Citigroup ve Societe Generale'in yatırımcılarla düzenlediği telekonferansta swap anlaşması için görüşmelerin sürdüğünü ve birden fazla anlaşmanın yapılabileceğini söyledi.

Albayrak, "G20'de ticaret açığı verdiğimiz ve serbest ticaret anlaşmamız olan ülkelerle birebir swap görüşmeleri yapıyoruz. Sonuçlanmadan yorum yapmak doğru değil, ama birden fazla olma olasılığı yüksek" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal da Nisan ayı sonunda Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, G20 platformunda korona virüs salgınına karşı alınabilecek önlemlerle ilgili görüşmeler yapıldığını aktardı.

Uysal, "Görüşmelerde küresel merkez bankalarının ve mali otoritelerin bu dönemde özellikle hızlı aksiyon almalarının ve işbirliğine devam etmelerinin önemi vurgulandı. Bildiğiniz üzere, bizim de uzun süredir yerel paralarla ticaretin desteklenmesi konusunda belirli ülkelerle devam eden swap anlaşmalarımız var. Bununla birlikte, merkez bankalarıyla mevcut iş birliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler de yapıyoruz" dedi.

Albayrak: IMF ile swap masada değil

ABD tarafından hangi açıklamalar geldi?

ABD'li yetkililer, görüşmelerin devam ettiğini doğrularken, Fed tarafından konuyla ilgili henüz yapılmış kurumsal bir açıklama bulunmuyor.

Ancak Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, dün akşam katıldığı bir etkinlikte swap hattının Türkiye gibi talep eden ülkelere genişletilmesiyle ilgili bir soru üzerine, bu anlaşmaları ABD'nin "karşılıklı güven ilişkisi" içerisinde olduğu ve en yüksek borçlanma standartlarına sahip ülkeleri kapsadığı söyleyerek yanıt verdi.

Reuters'ta yer alan habere göre, Barkin, "Bu anlaşma tüm ülkeleri kapsamıyor" dedi.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi David Satterfield 1 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki swap hattı görüşmelerinin devam ettiğini ancak bu anlaşmaya dahil olma kriterlerinin siyasi değil, tamamen mali olduğunu belirtti.

Satterfield, "Türkiye de birçok başka ülke gibi Fed ile doğrudan temas halinde bulunuyor. Bu mekanizmaya dahil olmak için Fed'in Açık Piyasa Komitesi'nin tespit ettiği belli kriterler var. Bunlar mali parasal koşullar, siyasi değil" dedi.

ABD Hazine Bakanlığı'dan eski bir yetkili olan Brad Setser de Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, Fed'in değerlendirdiği kriterler arasında merkez bankalarının bağımsızlığının önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Şu anda düşünce kuruluşu Council on Foreign Relations'da uzman olarak görev yapan Setser, "Fed'in ayrıca Türkiye'nin döviz rezervlerinin düzeyi ve para politikasının çerçevesiyle ilgili de kaygıları olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Kurdaki ataklar swaptan bağımsız

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet08 Mayıs 2020 01:26

    Rahibi de verdik yine yaranamadık,Galiba bizim politikalarda bir hata var

  • Altümsek07 Mayıs 2020 23:51

    Kahrolsun Amerika

  • Ali07 Mayıs 2020 21:54

    Bunlara bide sağlık malzemesi falan gönderdik bizim iyiliğimizi istemiyorlar

  • O zaman tersi olmuştu yani devalüasyon olmuştuxxx07 Mayıs 2020 19:40

    Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz ;Dolar almayın,Dolar alanın eli yanacak demişti.O zaman tersi olmuştu yani devalüasyon olmuştu

  • misafir07 Mayıs 2020 19:29

    biz bize yeteriz kula kulluk etmeyiz yaşasın reis

  • Yüksel cömert07 Mayıs 2020 18:18

    Unutmayalımki doların altı boş burdan bakınca dolar değerli abd'den bakınca öyle değil er yada geç altı boş dolar patlayacak sen 1cent'e maal et 100 dolara sat, 1 doları.yok böyle birşey sağır sultan duydu doların karşılığının olmadığını.neticede onlar içinde risk,kendileri bilir.

  • buyuk yatırımcı07 Mayıs 2020 17:58

    Fed siyasi değilmiş maliymiş.Adamlar siyasetin babasını yapıyorlar onu külahımıza anlatın.Fed 'e falan güven olmaz.Yakında onlar bizden para maske solunum cihazı isterlerse o zaman en pahalısından satalım siyasi değil canım mali deriz kurtarmıyo malesef deriz.

  • Lider07 Mayıs 2020 17:53

    Reis putin merkeli dize getirdiği gibi Trump ı da dize getirir. Andulhamit ten sonra en büyük

  • Agah var07 Mayıs 2020 21:12

    Helal sana akıllı arkadaş

  • Hangi kafa07 Mayıs 2020 19:29

    Ne içiyorsun?

  • Hadi ordan 07 Mayıs 2020 18:21

    Hade lan ordan çomar beyinli o yüzden mi swap bi ABD'ye bi G-20 ülkelerine yalvarıyor. Abdülhamid Osmanlııyı nasıl batırdıysa yarı sömürge haline getirdiyse aynı şekilde.

  • ekonomist/stratejist 07 Mayıs 2020 17:52

    Oncelikle FED swap hattı açtığı ülkelere bakmak gerekir ondan sonra bize neden açmıyor sorusunun cevabı bulunur. FED gelişmiş ülkelere ve ekonomi açıdan sıkıntı olmayan ülkelere açtı yani kendi segmentinde olan ülkelere açtı misal Japonya, Avustralya, İsviçre gibi.. TL ve varlıkları bu kadar yerlerde sürünürken ve kronik ekonomik sorunlar devam ederken ABD güçlü Dolarını bize niye versin ki hey Allahım ha vermek zorunda değil zaten. FED bu konuda çok bağımsız hareket eder olaya mali açıdan bakıyorlar siyasi manevralari asla taviz vermezler istediğin kadar S-400 aktif hale getirmeyecem desen de kabul etmezler. İstersen TCMB altın rezervlerini versen de kabul etmezler. Hatta Euro Bölgesi yani Avrupa da vermez herkes öncelikle kendi ülkesinin ekonomisini kurtarma derdinde ve değersiz TL n'apsınlar ki..

  • Evono07 Mayıs 2020 17:51

    Yaf akıl var mantık var Anerika 40-50 milyar dokarlık (350 milyar lira) lirayı alıp ne yapacak, nerde kullanacak? Lira aşırı değer kaybederse lira alanın elinde patlamaz mı? Belki türkiyeden yıllık ithalatı kadar swap yapabilir. O da liranın değer düşüklüğüne karşı teminatlandırma güçlü yapılırsa ancak.

  • kucuk yatırımcı07 Mayıs 2020 17:28

    neden acsın kardesim, açmak zorundamı

  • cvp07 Mayıs 2020 17:59

    seninde hoşuna gitti heralde..

  • Alp cem izmir 07 Mayıs 2020 17:27

    Yani sonuç dolar 10 tlni olacak 5 tlni halka ne kazancak bu işten. 5 Nisan Tansu çilleri unutmadım daha. Ekonomi sıkıntı yok dedi ertesi gün develisyon oldu bu ulkede yetmedi 5 nisanykararlı çıktı halk olarak bittik

  • Tam komedi07 Mayıs 2020 17:23

    Fed abd ile ticari ilişkisi önemli ülkelere abd tahvili karşılığında swap kararı aldı ! İktidar zarraf ve S400 yaptırımları için abd tahvillerini sattı . Şimdi ise abd bütün dünya ülkelerini sattıkları abd tahvillerini tekrar alması için zorluyor ! Abd tahvili nedir ? Bir çeşit haraç ! 

  • ekonomist/stratejist 07 Mayıs 2020 17:55

    ABD öyle bir zekice hareket ediyor ki küresel ekonomik krizi fırsat bilerek swap hattı yoluyla uzun vadeli borçlarda kullanılan tahvillerini geri alarak borcunu kapatmış oluyor. Çok zekice

  • JBT 07 Mayıs 2020 17:21

    Neden açsın bir çıkarı mı var..?

  • Meto metin07 Mayıs 2020 17:18

    Hahh tamda chp nin sevdigi haberler.ama bilmiyorlarki rte kimseye papuç bırakmaz yalvarmaz.o kurumlar kendi ayaklarıyla gelip teklif yapacaklar..türkiyede hangisi işine gelirse onu kabul edecek.haaa ben böyle diyorum ama belkide bir döviz işleminede gerek olmayabilir.

  • He?07 Mayıs 2020 19:30

    Böyle haberler yaptırma o zaman?????

  • Yusuf07 Mayıs 2020 17:04

    Haberin içeriği çok doyurucu. Her haberiniz böyle olmalı. 

  • Osmsn07 Mayıs 2020 17:00

    Okadar da malzeme göndermiştik oldumu şimdi