E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD konut piyasasında tahminler revize ediliyor---

ABD konut piyasasında tahminler revize ediliyor

ABD konut piyasasında tahminler revize ediliyor
11 Mayıs 2023 - 16:37 borsagundem.com

Beklentilerin aksine 2023 yılını hafif bir artışla sürdüren ABD konut piyasasını yılın geri kalanında nasıl bir seyir bekliyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Beklentiler ABD konut piyasasının 2023 yılını düşüşle geçireceği yönündeydi. Ancak şu ana kadar beklentiler gerçekleşmedi. Peki yılın geri kalanında konut piyasasını neler bekliyor?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023 yılına girilirken birçok konut piyasası analisti düşüş yönünde bir eğilim sergiliyordu. 27 büyük tahminci arasından 23'ü, ulusal konut fiyatlarının 2023 yılında, artan mortgage oranlarının ağırlığı altında ezilerek düşeceğini öngörmüştü. Ancak, 2023'ün ilk birkaç ayı boyunca bu aşağı yönlü görüşlerin doğru olmadığı ortaya çıktı.

Konut talebi iyileşiyor

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, Haziran ve Ocak ayları arasında art arda yedi ay boyunca yaşanan düşüşün ardından, mevsimsellikten arındırılmış Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi tarafından izlenen ulusal konut fiyatları Şubat ayında yüzde 0,2 oranında arttı. Peki bu ABD konut piyasasının gidişatı açısından ne anlama geliyor?

Bu yıl, konut piyasası görece güçlü bir mevsimsel döneme girdiğinden ve konut kredisi oranları yüzde 7'nin altına düştüğünden karşılanabilirlikteki yeterli rahatlamadan dolayı konut talebinin bu yıl iyileştiği görülüyor. Bu hafif talep artışının, hala sıkı olan envanter seviyeleriyle birleştiğinde, ulusal konut piyasasını bu baharda yeniden dengeye getirdiği gözleniyor.

Ocak ayında talep iyileşirken, birçok konut analisti 2023 yılı için ev fiyatı görünümlerini yukarı doğru revize etmeye başladı bile. 2023 yılında konut fiyatlarının yüzde 4,2 oranında düşmesini bekleyen Fannie Mae, şimdi ulusal konut fiyatlarında sadece yüzde 1,2'lik bir düşüş bekliyor.

Ulusal konut fiyatlarının bundan sonra nereye yönelebileceğini ve konut piyasasının bu yaz ve sonbaharda daha yavaş mevsimsel döneme girerken istikrarını sürdürüp sürdüremeyeceğini daha iyi anlamak için, dokuz büyük araştırma firmasının revize edilmiş tahminlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Tahminler

CoreLogic: Gayrimenkul araştırma firması, CoreLogic tarafından ölçüldüğü üzere ABD ev fiyatlarının Mart 2023 ile Mart 2024 arasında yüzde 4,6 artmasını bekliyor. Buna göre, ABD konut fiyatlarının 2023 yılını en yüksek seviyede ulaşılan fiyat seviyelerinde bitirmesi bekleniyor. CoreLogic Baş Ekonomisti Selma Hepp, bu ayın başlarında yayınlanan bir raporda, “Ülke genelindeki konut piyasaları karışık sinyaller göndermeye devam ederken, birçok büyük metropolde fiyatlar yükseliyor” diye yazıyor. CoreLogic tahminini 2 Mayıs 2023 tarihinde güncelledi.

Zillow: Ev ilan sitesinde Zillow’un ekonomistleri, Zillow Ev Değer Endeksi ile ölçülen ABD ev değerlerinin Mart 2023 ile Mart 2024 arasında yüzde 1,7 oranında artacağını tahmin ediyor. Zillow ekonomistleri Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, “Nisan verileri, konutların satıcı pazarına geri döndüğünü gösteriyor. Alıcılar yaz başında taşınmak için zamanında bir ev bulma umuduyla yılın bu zamanında evlere hücum ediyor ancak bu yıl da normalden çok daha az yeni listeleme göreceğimizi tahmin ediyoruz” diye yazıyor. Zillow tahminini Nisan 2023’te güncelledi.

Bank of America: Yatırım bankasındaki ekonomistler ABD konut fiyatlarının 2023'te değişmeyeceğini tahmin ediyor. BofA ekonomistleri, bu ayın başlarında yayınlanan bir raporda, “Kısıtlı satın alınabilirlik ve azalan arzı karşılama açısından denge seviyelerine yaklaştığımız için 2023 yılında sabit büyüme öngörüyoruz” diye yazıyor. Bank of America, tahminini 1 Mayıs 2023'te güncelledi.

Mortgage Bankacılar Birliği: Ticaret grubunun son tahmini, FHFA ABD Konut Fiyat Endeksi ile ölçülen ABD ev fiyatlarının 2023'te yüzde 0,6 oranında düşeceği ve 2024'te yüzde 1,4'lük bir düşüş daha yaşanacağını gösteriyor. Birlik, ardından ulusal konut fiyatlarının 2025 yılında yüzde 2,1 oranında artmasını bekliyor. Birlik tahminini 17 Nisan 2023'te güncelledi.

Fannie Mae: Firmadaki ekonomistler, Fannie Mae HPI tarafından ölçülen ABD ev fiyatlarının 2023'te yüzde 1,2 oranında düşeceğini ve 2024 yılında da yüzde 2,2 daha düşeceğini tahmin ediyor. Bu oranlar, Fannie Mae’nin Mart ayındaki, 2023’te yüzde 4,2 oranında düşüş ve 2024'te yüzde 2,3 oranında daha düşüş tahmininden önemli bir kırılmaya işaret ediyor. Fannie Mae ekonomistleri yakın tarihli bir raporda, “Konut talebi ve konut fiyatları daha önce tahmin edilenden daha dirençli oldu. Bu, büyük ölçüde, mevcut ev sahiplerinin evlerini listelemekten caydırıldığı ve potansiyel olarak daha düşük ipotek oranlarından vazgeçtikleri ‘kilitlenme etkisi'nden kaynaklanıyor" diye yazıyor. Fannie Mae, tahminini 10 Nisan 2023 tarihinde güncelledi.

Morgan Stanley: Yatırım bankası, ABD konut fiyatlarının 2023'te yüzde 4 oranında düşmesini bekliyor. Morgan Stanley, Nisan ayında yayınlanan bir raporda, “Kasım ayında konut ekibimiz bu yıl yüzde 4'lük bir düşüş çağrısında bulunan bir konut fiyatı tahmini yayınladı. Dengede gelen veriler tahminlerimizi keskin şekilde değiştirdi. Konut faaliyetlerindeki rekor düşüş, ev fiyatlarında orantılı bir düşüşle birlikte gelmedi. Bu, Kovid sonrası toparlanmada hem tüketici bilançoları hem de tüketici harcamaları için genel olarak iyimser görünümümüzün temelini oluşturdu. Arz eksikliği, ev değerlemelerinin temelini oluşturan ana faktör oldu” diye yazmıştı. Morgan Stanley, tahminini 21 Nisan 2023'te güncelledi.

Moody's Analytics: Firma, Moody's Analytics Tekrarlı Satış Ev Fiyat Endeksi ile ölçülen ABD ev fiyatlarının 2022 yılının dördüncü çeyreği ile 2023 yılının dördüncü çeyreği arasında yüzde 4,4 oranında düşmesini bekliyor. Moody's Analytics tahminini, Mayıs 2023’te güncelledi.

Goldman Sachs: Yatırım bankası, Case-Shiller tarafından ölçüldüğü şekliyle ABD ev fiyatlarının 2023'te yüzde 6 oranında düşmesini bekliyor. Goldman Sachs araştırmacıları yakın tarihli bir raporda, “Konut satın alınabilirliği, bölgesel konut fiyat değişkenliğinin temel belirleyicisi olmuştur. Düşen Hazine getirileriyle bile, düşük performans gösteren Batı piyasalarındaki karşılanabilirlik seviyeleri çok zayıf olmaya devam ediyor. Görüşümüze göre, metropol seviyesindeki ev fiyatları, ipotek kredi stresi izleme sürecinde, ulusal fiyatlardan daha öğretici olacaktır” diye yazdı. Goldman Sachs tahminini 5 Nisan 2023'te güncelledi.

KPMG: KPMG de Case-Shiller tarafından ölçüldüğü şekliyle ABD ev fiyatlarının 2023'te yüzde 8 oranında düşmesini bekliyor. KPMG'nin son tahmini doğruysa, 2023'teki ABD konut piyasasının, ulusal ev fiyatlarının yüzde 11,9 oranında düştüğü 2008 yılından bu yana en keskin konut fiyat düşüşünü yaşayacak. KPMG, tahminini Mart 2023'te güncelledi.

ABD konut piyasasında 'sessiz istifa'

 

ABD konut piyasasında envanter krizi

 

ABD'de konut fiyatlarında 11 yılın en düşük artışı

 

ABD konut piyasasında kira balonu patlıyor mu?

 

ABD'de konut başlangıçları beklentileri aştı

 

Konut piyasası dibi gördü, alıcılar piyasaya geri dönüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)