E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD konut piyasasında envanter krizi---

ABD konut piyasasında envanter krizi

ABD konut piyasasında envanter krizi
02 Mayıs 2023 - 17:23 borsagundem.com

Konut piyasasında yükselen mortgage faizlerinin yerini envanter krizi aldı. Uzmanlar konut piyasasında arzın yetersiz kalması nedeniyle konut fiyat artışlarının devam etmesini bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD konut piyasası geçen yıl mortgage faiz oranlarının gölgesindeydi. Şimdiyse piyasanın ana aktörü envanterler haline geldi.

YahooFinance’in haberine göre geçtiğimiz hafta ABD konut fiyatlarında görülen beklenmedik artış ve konut satışlarındaki öngörülemeyen düşüşten çıkarılacak bazı önemli dersler var. Zira ilk çeyrekte gayrimenkul şirketlerinin bilançolarındaki yükseliş de piyasalara benzeri bir mesaj gönderiyor. ABD konut piyasasında yeterince konut envanteri bulunmuyor olabilir.

Söz konusu tablo konut inşaat firmaları ve gayrimenkul yatırımcıları için kârlı bir dönemi işaret ediyor olabilir. Bu aynı zamanda ev alacaklar için zorlu piyasa ortamının devam etmesini işaret ediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre tüketici fiyat endeksinin en önemli bileşenlerinden biri olan konut fiyatlarındaki yükseliş aynı zamanda ABD enflasyonunun sürekliliği anlamına da geliyor.

Haberde Mainstreet Properties Gayrimenkul Danışmanı Sean Dycus, “Tüm konu arz ve taleple alakalı. Arz düşük olduğunda ve talep yerinde kaldığında ne olur? Ne olacağını çok iyi biliyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

Arz sıkıntısı ne kadar kötü?

Gayrimenkul firması Redfin'in verilerine göre satılık olarak listelenen yeni evlerin sayısı, 23 Nisan'da sona eren dört hafta boyunca ABD genelinde %22,4 oranında düştü. Bu oran pandeminin başlangıcından bu yana görülen en büyük düşüşlerden biri. Benzer şekilde, Realtor.com, yeni satışa sunulan evlerin sayısının mart ayında bir yıl öncesine göre %20 düştüğünü tespit etti.

Realtor.com Baş Ekonomisti Danielle Hale, konuyla ilgili demeçte, "Diğer bir deyişle, Mart 2023'te ev satmaya karar veren ev sahiplerinin sayısı, pandemi belirsizliğinin erken dönemlerinde birçok kişinin konutla ilgili önemli kararları ertelediği Nisan 2020'deki sayıyla aşağı yukarı eşitti" diyor.

Mortgage faiz oranları da envanter sorununda önemli bir rol oynuyor. Satılık yeterli ev olmamasının büyük bir nedeni, mevcut ev sahiplerinin evlerini satışa çıkarmak konusuna sıcak bakmamaları. Ev sahipleri şu anda sahip oldukları düşük mortgage faizlerinden vazgeçmek istemiyor.

1.200'den fazla potansiyel satıcının katıldığı Realtor.com bir ankete göre şubat ayında taşınma amacı olan potansiyel alıcıların yaklaşık %82'si mevcut düşük mortgage faiz oranları nedeniyle kapana kısılmış hissettiklerini söyledi.

Bir diğer gayrimenkul firması Fannie Mae'nin Baş Ekonomisti Doug Duncan, konuyla ilgili verdiği bir demeçte, "Satıcılar için asıl sorun, bugün satış yapıp başka bir ev satın almaya karar verirlerse muhtemelen daha yüksek bir faiz oranı üzerinden kredi almak zorunda olmalarıdır. Herhangi bir mortgage kredisi kullanmak zorunda kalırlarsa muhtemelen yüksek mortgage faizleri nedeniyle özkaynaklarının bir kısmını verecekler ve daha yüksek ödeme yapacaklar" dedi.

 

Ev alacaklar için kötü haber: Envanter sıkıntısı

Söz konusu tablonun yeni ev alacaklar için anlamı ise satın almak için bir ev bulmakta daha zorlanacakları. Son istatistikler de bu düşünceyi doğrular nitelikte.

ABD Ulusal Emlakçılar Birliği'ne (NAR) göre, mart ayı için bekleyen konut satışları bir önceki aya göre% 5,2 oranında düştü ve beklenenden daha büyük bir düşüş gerçekleşti. Birliğin baş ekonomisti arz kıtlığının “artan satışlar için büyük bir kısıtlama” oluşturduğunu söyledi.

Bu arada piyasadaki ev fiyatları da çılgıncasına yükseliyor. NAR verilerine göre, satış listesine çıkarılan konutların üçte biri, birden fazla teklif alıyor ve evlerin %28'inde liste fiyatlarının üzerinde satış yapılıyor. Altos Research, yeni listelenen konutlar için medyan fiyatın bir hafta öncesine göre arttığını tespit etti.

Duncan ABD konut piyasasıyla ilgili açıklamasında, “Ülkenin dört bir yanında hâlâ birden fazla teklifin yapıldığı birçok bölge bulunuyor. Bu da konut fiyatlarının düştüğünü görmemenizin bir nedeni. "Hala bastırılmış talep var. Sadece orada arz yok” ifadelerine yer verdi.

Envanter krizi inşaat sektörü için olumlu

Ev alıcıları için ezici nitelikteki ortam, ev inşaat sektörü içinse bir nimet olarak görülüyor. ABD Ulusal Konut İnşaatçıları Birliği Baş Ekonomisti Robert Dietz, “Şu anda ev envanterinin üçte birini yeni evler oluşturuyor. Tarihsel normlara göreyse bu oran %10” ifadelerine yer verdi.

Amerikan konut inşaat firmaları D.R. Horton ve PulteGroup bu yılın ilk çeyreğinde beklenenden çok daha iyi bir bilanço paylaştı. D.R. Horton CEO’su Davir Auld bu yılki bahar satışlarının cesaret verici seviyede olduğunu ve şirketin net atışlarda bir önceki çeyreğe göre %73’lük artış kaydettiğini açıkladı.

Auld konuyla ilgili açıklamasında, “Yüksek faiz oranları ve ekonomik belirsizlik bir süre daha devam etse de hem yeni hem de mevcut evlerin uygun fiyat noktalarında arzı sınırlı kalmaktadır ve konut talebini destekleyen demografi olumlu kalmaya devam etmektedir” dedi.

Yatırımcılar emlak sektöründen kaçıyor

 

Leon Cooperman: Emlak piyasası resesyon alarmı veriyor

 

2008 Krizi’ni kâhininden küresel emlak balonu uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)