E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarına ilişkin 4 felaket senaryosu---

ABD borsalarına ilişkin 4 felaket senaryosu

ABD borsalarına ilişkin 4 felaket senaryosu
09 Eylül 2022 - 13:18 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yıl boyunca oldukça zayıf bir performans gösterdi. Ancak henüz fırtına geçmiş değil. Ünlü borsa uzmanı Nicholas Colas piyasalarda oluşabilecek 4 ayı piyasası senaryosuna dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda yüksek enflasyon, sıkı istihdam piyasası ve merkez bankalarının faiz artırımları nedeniyle belirsizlik devam ederken ünlü borsa uzmanı Nicholas Colas’dan ayı piyasası ihtimaline ilişkin önemli bir uyarı geldi. Borsa araştırmaları şirketi DataTrek’in Kurucusu Nicholas Colas ABD borsalarında S&P 500 Endeksinin henüz dibi bulamadığını ve şu anki seviyesinden %15 ila %30 düşebileceğini söyledi.

MarketWatch’un haberine göre Colas perşembe günü paylaştığı piyasa notunda yatırımcıların değerlendirmesi gereken 4 ayı piyasası senaryosuna dikkat çekti.

Pandemi öncesi son zirve yeni dip olabilir

Colas, hem ABD ve Kanada dışındaki gelişmiş piyasaların hisse senedi piyasası performansını ölçen MSCI EAFE Endeksi'nin hem de Gelişmekte Olan Piyasalar hisse senedi endeksinin 2020 başındaki seviyelerinin altında işlem gördüğünü belirtti.

Borsa uzmanı "Eğer 'dünyanın geri kalanındaki’ hisse senetleri pandemi kazançlarından çoktan vazgeçtiyse, neden ABD'nin sermayeli şirketler farklı olsun" dedi. Colas bu senaryoya göre S&P 500’ün 3.386 puanı görebileceğini belirtiyor.

ABD hisse senetlerinin uzun vadeli getirileri baskı altında

Colas'a göre, Büyük Buhran'dan bu yana S&P 500 için en kötü 20 yıllık bileşik yıllık büyüme oranı, 1999'dan 2018'e kadar olan dönemdi ve yıllık ortalama getiri %5,6’da kalmıştı. Bu aynı zamanda son beş yıl için "adil" bir getiri varsayımı olarak görülüyor. Borsa Uzmanı S&P 500 Endeksi 7 Eylül 2017'de 2.465 puanda kapandığını hatırlatıyor. Aynı getiriyi oranı uygulandığında ise S&P 500 Endeksi 3.236 seviyesinde görülecektir.

Yuvarlak hesap 3.000 puan

Colas, “3.000 puan sadece bu senaryoya uymakla kalmıyor, aynı zamanda S&P'nin 30 Eylül 2019'da (2.977) kapandığı seviyeyle de ilgili. Bu puan seviyesi, endeksin Şubat 2020'deki en yüksek seviyelerine ulaştığı %14’lük yükselişinden hemen önceydi. Bu nedenle bu, daha uzun vadeli gerçeğe uygun değerin daha doğru bir temsili olabilir” açıklamasında bulundu.

Ulaşılması şaşırtıcı derecede kolay bir dip hedefi: 2.600 puan

Colas, tarihsel olarak, S&P 500'ün bir ABD resesyon döneminde ortalama %25 oranında düştüğüne dikkat çekti. Bu aynı zamanda endeksin bilanço gücü değerini hisse başına 171 dolara çekiyor. Colas fiyat kazanç oranının 15 olduğu ve faiz oranlarının %4-%5 aralığında olduğu bir ortamda hisse senedi değerlerinin de zarar göreceğini ve S&P 500’ün 2.565 puana kadar gerileyebileceğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi bu yılın haziran ayında 2022’nin en düşük seviyesine ulaşmasının ardından dalgalı bir seyir izledi. Endeks bu yıl 1970’ten bu yana en kötü ilk yarı performansını sergiledi. 16 Haziran tarihinde yıl başından itibaren %23,6 düşüş göstererek 3.667 puana kadar gerileyen S&P 500 o tarihten itibaren kısmi bir sıçrama gerçekleştirdi.

Colas piyasalara ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Herkes öyle bir noktaya geldi ki kimse satın almıyor. Yatırımcılar matematiği bir kenara bırakıyor. Zira her zaman mevcut seviyelere göre eşit derecede haklı görünen daha düşük bir olası fiyat hedefi var. Kalıcı volatilite yatırımcı güvenini eziyor, böylece herhangi bir S&P fiyat hedefi mümkün görünüyor. Boğa veya ayı olmanıza bakılmaksızın, bu önümüzdeki haftalarda ve aylarda akılda tutulması gereken kritik bir noktadır.”

ABD ve Avrupa vadelilerde pozitif seyir

 

BofA: Küresel hisse senedi fonlarından 14,5 milyar dolar çıktı

 

Janet Yellen: Biden'ın ekonomi planı işe yarıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)