E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarına enflasyon darbesi---

ABD borsalarına enflasyon darbesi

ABD borsalarına enflasyon darbesi
10 Haziran 2022 - 17:10 borsagundem.com

Wall Street endeksleri Mayıs ayı ABD enflasyonunun beklenenden yüksek gelmesiyle sert düştü. Dow Jones Endeksi açılışta 700 puanın üzerinde geriledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de beklenin üzerinde gelen kritik enflasyon rakamlarının ardından borsalar haftanın son gününe sert düşüşle başladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi 743 puan düşüşle %2,30 ekside 31.529,39 puanda, S&P 500 Endeksi %2,53 düşüşle 3.916,16 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %2,98 düşüşle 11.403,66 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,679 yükselişle %3,114 seviyesinde değerleniyor.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi rakamları piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde geldi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yıllık bazda ABD enflasyonu %8,6’ya yükseldi. Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyonsa yıllık bazda %6 yükseldi. Dow Jones’un anketine göre ekonomistler yıllık enflasyonun %8,3 olmasını çekirdek enflasyonunsa %5,9 olmasını bekliyordu.

CNBC’nin haberine göre sermaye piyasaları şirketi RBC’nin ABD Hisse Senetleri Strateji Başkanı Lori Calvasina rakamlarla ilişki açıklamasında, “Bu tablo hafta boyunca yatırımcılardan duyduğumuz bazı endişeleri onaylar nitelikte” ifadelerine yer verdi.

Hisse senetlerinde hafta boyunca görülen düşüşlerin enflasyon beklentilerinden kaynaklandığının altını çizen Calvasina, “Bu rakamlar hisse senetlerini içerisinde bulunduğu aralığın en düşük seviyesinde kalmaya zorlayacak mı? Muhtemelen. Bu rakamların hisse senetlerini yeni diplere itmek için yeterli olduğunu düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

ABD borsalarındaki sert düşüş Wall Street’in bu haftayı da ekside kapatacağını gösteriyor. Dow Jones Endeksi son 11 haftanın 10’unda haftalık bazda düşüş gösteriyor. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise son 10 haftanın 9’unda düştü.

Yüksek enflasyon rakamları yatırımcılara ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışlarına devam edeceği mesajını verdi. Hafta içerisinde %3 barajını geçen 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %3,1’in üzerinde yükseldi.

Enflasyon verilerinin ardından geleceğe yönelik bilanço beklentileri erozyona uğrayan ve yüksek faiz artışı, potansiyel bir resesyon gibi beklentilerden etkilenen teknoloji hisseleri güne sert düşüşlerle başladı. Netflix hisseleri Goldman Sachs’ın hisse notunu düşürmesinin ardından açılışta %6,05 değer kaybetti.

Bankalar ve ekonomik döngüyle ilişkili hisse senetleri de muhtemelen resesyon korkularını yansıtacak şekilde düşüşle hareket etti. Wells Fargo'nun hisseleri %4'ten fazla değer kaybetti. Havacılık devi Boeing’in hisseleri %3,53 düştü.

Servet yönetimi şirketi BMO’nun Baş Yatırım Stratejisti Yung-Yu Ma, "Bana kalırsa hala piyasalarda hissedilen oldukça yüksek bir karamsarlık derecesi var. Dalgalı piyasa hareketi gerçekten de bir sonraki yönü anlamaya çalışan ve haber akışını bekleyen piyasayı gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

 

ABD'de enflasyon rakamları açıklandı

 

Sterlinde büyük çöküş tam gaz devam ediyor

 

Dolarda sınırlı geri çekilme

 

Gram altın 1000 TL'nin üzerinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorum10 Haziran 2022 19:09

    demekki faiz artırınca enflasyon düşmüyormuş

  • Başladı10 Haziran 2022 17:34

    Evet büyük çöküş başladı. Rusya yaptırımları geri tepecek avrupada tehlikede. tabi acısını ilk önce gelişmekte olan ülkeler hissedecek... Rusya İran ile piyasa fiyatlarından farklı anlaşmalar yapılıp yakıt enerji fiyatları düşürülmeli yoksa çok kötüye gidecek....