E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSterlinde büyük çöküş tam gaz devam ediyor---

Sterlinde büyük çöküş tam gaz devam ediyor

Sterlinde büyük çöküş tam gaz devam ediyor
10 Haziran 2022 - 13:44 borsagundem.com

İngiltere’de liderlik krizinin güven oylamasıyla çözümlenmesi sterlin için yeterli olmadı. Uzmanlar stagflasyon endişeleri nedeniyle yatırımcıların sterline karşı pozisyon aldığını belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılı boyunca yavaşlayan büyüme rakamları ve yükselen enflasyon İngiltere ekonomisine ilişkin yatırımcı görüşlerinin de karamsar hale getirdi. Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar sterlinin değer kaybedeceğine yönelik pozisyon almaya başladı.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu verilerin göre sterlinin düşeceğine yönelik bahisler son üç yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. Söz konusu veriler spekülatif yatırımcıların vadeli işlem sözleşmelerinde nasıl konumlandığını izliyor. Veriler 6,6 trilyon dolarlık döviz piyasasındaki yatırımcı duyarlılığı için bir gösterge niteliği taşıyor.

Analistler, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bu hafta İngiltere Parlamentosu’nda yapılan güven oylamasında ayakta kalmayı başarmasına rağmen piyasaların ekonomik zemindeki karamsarlığa odaklanmış olduğunu belirtiyor. Diğer bir deyişle Johnson’ın zaferinin sterlinin gidişatında bir değişikliğe yol açması pek olası değildir.

Pazartesi günü yapılan güven oylaması sırasında sterlin dalgalı bir seyir izlemişti. Ancak Cuma günü itibariyle ABD Doları karşısında sterlin %0,30 düşüşle 1,24 dolardan işlem görüyor. Sterlin dolar karşısında son bir yılda %7’nin üzerinde değer kaybetti.

Döviz tüccarları, Johnson'ın kazanmasının etkilerinin, yerine kimin geçebileceği konusundaki belirsizlik nedeniyle bulanıklaştığını söylüyor. Aynı zamanda, İngiltere siyasetindeki gelişmeler büyük ölçüde, bu yılın ilerleyen zamanlarında İngiltere'de bir resesyon gerçekleşmesi potansiyeline odaklanan bir döviz piyasası için bir yan gösterge olmaya devam ediyor. Bir resesyon ihtimali İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz oranlarını yükselterek enflasyonu dizginleme çabalarını durdurabilir.

BNP Paribas Gelişmiş Piyasalar Strateji Başkanı Sam Lynton-Brown konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasalar sterlin için yoğun bir şekilde ayı piyasası görüşünde. İç siyasetteki belirsizlik para birimindeki değişim için önemli bir itici güç olmadı. Bu yüzden belirsizlikler azalsa bile, sterlinin iyileşmesini beklememelisiniz. Halen para biriminin daha da zayıflayabileceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre BoE, Aralık ayında para politikasını sıkılaştırmaya başlamış ve faizleri dört kez yükseltmişti. Bankanın uyguladığı önlemler ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi diğer merkez bankaların faiz artışlarının çok üzerinde. Buna rağmen sterlin euro ve dolar karşısında zemin kaybetmeyi sürdürüyor. Yatırımcılarsa BoE’nin tüketicileri akut bir yaşam maliyeti krizine sokmadan borçlanma maliyetlerini ne kadar süre artırmaya devam edebileceğini merak ediyor.

Rabobank Döviz Stratejisi Başkanı Jane Foley, “İngiltere'de sonbahara girdiğimizde, enflasyonun ve aynı zamanda daha yüksek oranların hane halkı gelirleri üzerindeki etkisi o kadar belirgin olacak ki, BoE'nin faizleri yükseltmesi için fırsat penceresi kapanıyor olacak” açıklamasında bulundu.

Büyümeyi boğmadan enflasyonun nasıl dizginleneceği sorunu BoE'ye özgü değil. Ancak bazı yatırımcılar, İngiltere'deki ikilemin diğer büyük gelişmiş ekonomilerin karşılaştırıldığında daha keskin olduğundan endişe ediyorlar. Çarşamba günü OECD’den yapılan açıklamada, İngiltere ekonomisinin gelecek yıl durma noktasına geleceği uyarısı yapıldı. OECD G20 ülkeleri arasında sadece yaptırımların etkisi altında olan Rusya'nın İngiltere’den daha da kötü bir performans gösterebileceğini tahmin ediyor.

Varlık yönetimi şirketi BlueBay’in Baş Yatırım Sorumlusu Mark Dowding, “Diğer büyük ekonomilerde enflasyon geri dönse bile, İngiltere'de daha kalıcı bir sorun yaşamamız muhtemel. Stagflasyonist bir ortam, tüm İngiltere varlıkları ve sterlin için oldukça korkunç olacaktır. Sterlinin hem euro hem de dolar ile parite olma yoluna girdiği (para değerinin diğer para birimleriyle denk seviyeye düşmesi) bir senaryo ile sonuçlanabiliriz” öngörüsünü paylaştı.

Johnson partisinde güven oyu aldı

 

Sterlin, dolar karşısında 1,5 yılın en düşük seviyesini test etti

 

Dolarda sınırlı geri çekilme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sfr10 Haziran 2022 18:45

    Sterlin'deki büyük çöküşse tl deki ne usta

  • azmi10 Haziran 2022 14:37

    Ne çökmesi . Başbakan partisinde güven oyu almış. Bizde yabancı ülke parası düşmez , yükselir. Yükselmesin diye Ges bulmuşlar. Faize allerjisi olan paralılara yönelik faalayetler bunlar. Dar gelirli yine mağdur

  • RAMO CANCAN10 Haziran 2022 17:11

    azmi ne yapsın devlet  çalışmayana hak etmeyene hükümet oy alayım diye devletinin kasasını onlara boşalttı bak bütçede patlama olda daha ne yapacak.benim küçüklüğümde devlet halkına hiç bir zaman yardım ettiğini görmedim.bırak yardım etmeyi vergi vermedi diye garibanlara hapse atarlar idi.bu sorunun tek nedeni aşırı lüks tüketimden kaynaklanıyor.benim tanıdıklarım asgari ücretlilerin altın sıfır otomobiller var sıfır evleri var daha söylemek istemiyorum.