E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları günü sert düşüşle kapadı---

ABD borsaları günü sert düşüşle kapadı

ABD borsaları günü sert düşüşle kapadı
12 Nisan 2022 - 00:30 borsagundem.com

ABD Hazinesi 10 yıllık tahvil getirilerinin son üç yılın en üst seviyesine çıkması, ülke ekonomisinde durgunluk işareti olarak algılandı. Fed'in agresif tutumu ve jeopolitik gelişmeler de Wall Street'in sert düşüşünde etken oldu

BORSAGUNDEM.COM

ABD borsaları, haftanın ilk gününü sert düşüşle kapadı.

Endeksler, üç yılın en yüksek seviyesine çıkan ABD Hazinesi tahvil faizlerinin ekonomide durgunluğu tetikleyebileceği endişesiyle, teknoloji hisselerinin liderliğinde sert bir düşüş sergiledi. 

ABD Merkez Bankasının (Fed) agresifleşen şahin tutumu, Çin'de devam eden yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını ve Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmelerle endeksler, yeni haftanın açılışında teknoloji hisselerinin öncülüğünde negatif seyir izledi.

TAHVİL PİYASALARINDA SATIŞ BASKISI

Fed'in para politikalarındaki şahin tutumu tahvil piyasalarında satış baskısını yeni haftanın başlangıcında da desteklemeyi sürdürürken, artan tahvil faizlerinin ABD ekonomisinde durgunluğu tetikleyebileceği endişesi devam etti.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,79 ile Ocak 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

KAPANIŞ PUANLARI

Dow Jones Sanayi Endeksi 413,04 puan ve yüzde 1,19 düşüşle gün sonunda 34.308,08 puana geriledi. S&P 500 Endeksi de 75,75 puan ve yüzde 1,69 kayıpla 4.412,53'e ve Nasdaq Bileşik 299,04 puan veya %2,18 düşüşle 13.411,96'ya geriledi.

YÜKSEK ENFLASYON BEKLENTİSİ

ABD Çalışma Bakanlığı salı günü (bugün) mart ayı TÜFE rakamlarını açıklayacak. Tüm ekonomik çevrelerin yanı sıra Beyaz Saray da mart ayı enflasyonunun çok yüksek çıkacağı beklentisini taşıyor. Analistler, raporun tüketici fiyatlarında yıllık bazda %8,5 artış göstermesini bekliyor. Bu 1981'den bu yana enflasyondaki en yüksek rakam olacak. 

Enflasyon verisi öncesi New York Fed ise Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin yüzde 6,6 ile yeni zirveye ulaştığını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de mart enflasyonunun "olağanüstü" bir şekilde yüksek gelmesini beklediklerini ifade etti. Rusya-Ukrayna savaşının fiyatlar üzerindeki etkisini "Putin'in fiyat artışı" olarak tanımlayan Psaki, çekirdek ve manşet enflasyon arasında büyük bir fark beklediklerini, bunun enerji ve gıda piyasalarındaki küresel bozulmaları yansıtacağını aktardı.

FED'İN FAİZDE SERİ ARTIŞLARA BAŞLAMASI BEKLENİYOR

Enflasyonla mücadele için daha agresif adımlar atma sözü veren Amerikan Merkez Bankası Fed'in, beklenen rekor enflasyon verisi sonrası önümüzdeki aylarda bir dizi 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi bekleniyor. 

JEOPOLİTİK RİSKLER

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlaya çatışmalar sürerken, Kiev yönetiminden yeni bir iddia geldi. Ukrayna, devam eden barış müzakerelerine rağmen, 1990'ların Balkan savaşlarından bu yana Avrupa'daki en ciddi çatışmanın sürmesi üzerine Rusya'nın yakında büyük bir yeni saldırı başlatmasını beklediğini söyledi.

PETROL FİYATLARI GERİLEDİ

Çin'de artan Kovid-19 vakalarının petrol talebini olumsuz etkileyebileceği endişesiyle ise petrol fiyatlarında düşüş görülürken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4'e yakın değer kaybederek 100 doların altına geriledi. Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varili 94 dolardan alıcı buldu.

ABD borsaları düşüşle açıldı

 

Beyaz Saray: Mart enflasyonu olağanüstü yüksek gelecek

 

ABD'de enflasyon yeni zirve yapabilir

 

Avrupa borsaları günü Fransa hariç kayıpla tamamladı

 

Borsada yeni tarihi zirve

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mert Oluk12 Nisan 2022 05:15

    Bir tek bizim borsa inişli çıkışlı diye sanıyordum Yabancı fon alınca takip etmeye başlayınca ABD borsaları bizim borsadan daha beter olduğunu fark ettim.