E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
15 Şubat 2023 - 18:04 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne ekside başladı. Yatırımcılar enflasyon rakamlarının ardından perakende satış rakamlarının da beklenenin üzerinde gelmesini değerlendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları hafta ortasına düşüşle başladı. Yatırımcılar dün açıklanan enflasyon rakamlarının ardından son ekonomik verilere odaklandı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,43 düşüşle 33.942,09 puanda, S&P 500 Endeksi %0,37 azalışla 4.120,76 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,16 düşüşle 11.941,33 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0048 yükselişle %3,758 seviyesinde değerleniyor.

ABD’de ocak ayı perakende satış rakamları beklenenin üzerinde geldi. Yüzde 3 oranında artış Dow Jones anketlerindeki %1,9 beklentilerinin çok üzerindeydi. Perakende satış rakamları ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu kontrol altına almak için uyguladığı sıkı para politikasına rağmen Amerikan ekonomisinin ayakta kaldığını gösteriyor.

CNBC’nin haberine göre Independent Advisor Alliance’ın Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli konuyla ilgili, “İşgücü piyasasının esnekliği, tüketicilerin harcamaya devam etmesinin ana nedenidir ve durum böyle olduğu sürece, enflasyonun kalıcılığını sürdürmesi muhtemeldir” açıklamasında bulundu.

Zaccarelli, “FED faiz oranlarını insanların şu anda beklediğinden daha uzun süre ve daha yüksek tutmak zorunda kalacak. Hisse senedi ve tahvil piyasaları olumlu senaryolar için fiyatlandırılmıştı, yöneldiğimiz daha zor senaryolar için değil. Bu tablo piyasaların ciddi volatilite süreçlerinden geçmesine neden olacaktır” uyarılarını sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasaların dikkatini çevirdiği bir diğer önemli gösterge de dün açıklanan enflasyon rakamlarıydı. Ocak ayı tüketici fiyat endeksi raporu, ekonomistlerin tahminlerinin bir miktar üzerinde geldi ve FED’in yükselen fiyatlara karşı mücadelesinin daha uzun süre devam edebileceğinin sinyallerini beraberinde getirdi. ABD enflasyonu ocak ayında aylık bazda %0,5 yıllık bazda ise %6,4 arttı. Dow Jones anketlerine göre ise ekonomistler aylık %0,4 yıllık %6,2 enflasyon bekliyordu.

Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni, enflasyonun FED’in hedef oranı olan %2'nin üzerinde kalmasına rağmen, beklenenden daha yüksek rakamların tamamen şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Yardeni, “Enflasyon beklentilerle uyumlu geldi ve bence bu yüzden piyasa bunu doğal olarak karşıladı. Sanırım yol boyunca bazı engebelerle karşılaşacağız. Ancak sonuç olarak kesinlikle güçlü bir dezenflasyon gördüğümüzü düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı ekonomide yumuşak iniş beklemesine rağmen FED’in bu yıl faiz oranlarını düşürmesini öngörmediğini sözlerine ekledi.

ABD'de sanayi üretimi değişim göstermedi

 

New York Fed imalat endeksi beklentileri aştı

 

ABD'de perakende satışlar beklentileri aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)