E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
04 Mayıs 2023 - 17:07 borsagundem.com

FED’in dün açıklanan faiz artışının ardından ABD borsaları düşüşe geçti. Wall Street endeksleri 25 baz puanlık faiz artışı kararıyla birlikte bölgesel bankacılık sektöründeki krizden de etkileniyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street endeksleri ABD Merkez Bankası’nın (FED) 25 baz puanlık faiz artışı açıklamasının ardından Perşembe gününe düşüşle başladı. Yatırımcılar ayrıca yerel bankacılık sektöründe iflas dalgasının yayıldığı endişelerini de paylaşıyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,68 düşüşle 33.188,17 puanda, S&P 500 Endeksi %0,54 azalışla 4.068,48 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,42 düşüşle 11.975,20 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0205 yükselişle %3,364 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında yatırımcıların gözü yerel bankaların bir sonraki olağan şüphelisi PacWest’in hisselerinde. Yerel bankanın hisseleri %41’in üzerinde değer kaybetti. Hisse senedindeki düşüşler bankanın muhtemel satışlar gibi stratejik seçenekleri değerlendirdiği haberlerinin yayılmasıyla gerçekleşti. SPDR S&P Yerel Bankalar ETF’si gün içerisinde %3,5 düşüş gösterdi. Western Alliance hisseleri %15,4, Zions Bancorporation hisseleri %11,3 değer kaybetti.

CNBC’nin haberine göre DoubleLine CEO’su Jeffrey Gundlach, FED faiz oranlarını düşürene kadar bölgesel bankacılık sektörü için nefeslenme şansı olamayacağını belirtiyor. Mart ayındaki Silicon Valley Bank’in iflasının ardından geçtiğimiz günlerde de First Republic Bank iflas eden bankalar kervanına katıldı ve bankanın işletmelerinin büyük bir kısmı JPMorgan Chase tarafından devralındı.

Gundlach açıklamasında, “Oranları bu derece yüksek bırakmak stresi devam ettirecektir. Çok yüksek bir olasılık daha fazla bölgesel banka iflasının gerçekleşeceğine inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

ABD Merkez Bankası geçtiğimiz gün onuncu kez üst üste faiz artışı açıkladı. Merkez bankası yönetimi gelecekteki faiz artışları konusundaki söylemini ise yumuşattı. Ancak FED Başkanı Jerome Powell faiz indirimleri için çok erken olduğunu basın toplantısı sırasında sözlerine ekledi.

Powell açıklamasında, “Biz komite olarak, enflasyonun o kadar da hızlı bir şekilde düşmeyeceği görüşündeyiz. Bu biraz zaman alacak ve eğer ekonomik beklentilerimiz doğruysa içerisinde bulunduğumuz ortamda faiz oranlarını düşürmek uygun olmaz ve faizleri düşürmeyiz” ifadelerini kullandı.

ABD borsaları Çarşamba günü de düşüşteydi. Dow Jones Endeksi’nin 270 puan düştüğü günde S&P 500 ve Nasdaq endeksleri de sırasıyla %0,7 ve %0,5 geriledi.

Bundan sonraki süreç içinse FED’in bir sonraki adımı için belirleyici rol oynayacak ekonomik göstergeler mercek altına alınıyor. Cuma günü açıklanacak nisan ayı istihdam raporu yatırımcıların gündeminde. Dow Jones anketine katılan ekonomistler istihdamın 180 bin artacağını öngörüyor.

Bilançolar cephesinde de hareketlilik var. Wall Street bugün kapanış sonrasında açıklanacak Apple’ın bilançosunu takip edecek. Apple’la birlikte Lyvft, DraftKings ve Coinbase de bilanço raporunu açıklayacak.

ABD'de dış ticaret açığı yüzde 9,1 geriledi

 

JPMorgan: ABD tahvilleri kazandırmaya hazır

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)