E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları artan jeopolitik risklere rağmen yükseldi---

ABD borsaları artan jeopolitik risklere rağmen yükseldi

ABD borsaları artan jeopolitik risklere rağmen yükseldi
09 Ekim 2023 - 23:59 borsagundem.com

New York borsası, artan jeopolitik risklere karşın haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı.

New York borsası kapanışında Dow Jones endeksi 200 puana yakın değer kazandı ve yüzde 0,59 artışla 33.604,65 puana çıktı.

S&P 500 endeksi yüzde 0,63 artarak 4.335,66 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,39 artışla 13.484,24 puana yükseldi.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların neden olduğu tedirginlikle yeni haftanın açılışında negatif bir seyir izleyen endeksler, gün içinde ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen "güvercin" tondaki açıklamalar sonrası yönünü pozitife çevirdi.

Orta Doğu'da tansiyonun yükselmesi küresel petrol arzının olumsuz etkileneceğine dair endişeleri artırırken, Brent ve Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatları yüzde 4'ün üzerinde arttı.

Analistler, artan petrol fiyatlarının küresel bazda enflasyon endişesini artırabileceğini belirtti.

Orta Doğu'dan gelen çatışma haberlerinin ardından büyük savunma ve enerji şirketlerinin hisselerindeki yükseliş dikkati çekti. Lockheed Martin ve Northrop Grumman gibi savunma şirketlerinin hisseleri sırasıyla yüzde 8'in ve yüzde 11'in üzerinde değer kazandı. Enerji şirketlerinden ExxonMobil'in hisseleri de yüzde 4'e ve Chevron'un hisseleri yüzde 3'e yakın yükseldi.

Para politikası tarafında ise ABD'de geçen hafta açıklanan istihdam raporunun Fed'in enflasyonla mücadele kapsamında attığı adımlara karşın iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini gösterirken, bankanın gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizlikleri artırmıştı.

Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri takip edilirken, Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, bugün yaptığı bir konuşmada, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) gerekli olabilecek ek politika sıkılaştırmasının kapsamını değerlendirirken "dikkatli bir şekilde ilerleyecek" konumda olduğunu belirtti.

Son dönemde uzun vadeli Hazine tahvillerinin reel getirilerindeki artışa işaret eden Jefferson, ileriye baktığında yüksek tahvil faizleri nedeniyle finansal koşullardaki sıkılaşmanın farkında olmaya devam edeceğini ve politikanın gelecekteki seyrini değerlendirirken bunu aklında tutacağını ifade etti.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan da uzun vadeli tahvil faizlerindeki son artışın ve genel anlamda sıkı finansal koşulların, Fed'in politika faizini daha fazla artırmasına daha az ihtiyaç duyulacağı anlamına gelebileceğini aktardı.

Analistler, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara ilişkin haber akışının yanı sıra ABD'de başta enflasyon olmak üzere bu hafta açıklanacak makroekonomik veriler ile başlayacak bilanço sezonunun yatırımcıların odağında olduğunu belirtti. Bu yıl, Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'nın da takip edileceği kaydedildi.

En fazla para çıkışı olan hisseler 09/10/2023

 

En fazla para girişi olan hisseler 09/10/2023

 

Avrupa borsaları haftanın ilk gününü düşüşle tamamladı

 

Borsa İstanbul 4 hisseyi tedbir kapsamına aldı

 

Yarın bir şirket temettü verecek

 

Borsa günü düşüşle tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMYOBAZ kafayı yemiş YUFKACI vibratör MUAMMER10 Ekim 2023 07:29

    şimdi emekli olup çalışan 5 bin alamacakmış.o zaman bizde istifa edip 1 ay kaçak çalışıp öle alacaz 5 bini hauhauhuhauhau