E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD 33 trilyon dolarlık borç batağından çıkamayabilir---

ABD 33 trilyon dolarlık borç batağından çıkamayabilir

ABD 33 trilyon dolarlık borç batağından çıkamayabilir
26 Ekim 2023 - 17:27 borsagundem.com

ABD’nin 33 trilyon dolarlık borcunun daha da büyümesinin kaçınılmaz olduğu düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD bir süredir borç krizinde. 33 trilyon doları bulan borcun kaçınılmaz olarak artacağı öngörülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Peter G. Peterson Vakfı araştırma grubu, ABD'nin 33 trilyon dolarlık borç dağının altından kalkamayacağını söylüyor.

Ekonomideki büyümeye güvenilmemeli

Marketsinsider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Peter G. Peterson Vakfı, ABD'nin 33 trilyon dolarlık borç dağının daha da büyümesini kaçınılmaz görüyor. Vakıf, politika yapıcılar ve yasa koyucuların, ABD ekonomisinin borç sorunlarından kurtulmadan büyümesine güvenemeyeceklerinin altını çiziyor.

Peter G. Peterson Vakfı, 2022 yılının sonunda ABD borcunun GSYH'ye oranının yüzde 97'ye ulaşmasıyla birlikte balonlaşan kamu borç dengesine dikkat çekiyor. Kongre Bütçe Ofisi'nin tahminlerine göre borcun GSYH'ye oranının 2023 sonuna kadar yüzde 98’e dayanması bekleniyor. Vakıf, bu hızla ABD'nin 2029 yılına kadar GSYİH'nın yüzde 107'sine eşit borçlanma yolunda ilerlediğini, bu rakamın şimdiye kadar kaydedilen en yüksek borç/GSYİH oranı olduğunu söylüyor.

Politika yapıcılar ve yasa yapıcılar devreye girmeli

Ülkenin borcunun GSYH'ye oranı, 1946 yılında kamu borcunun GSYİH'nın yüzde 106'sına ulaşmasıyla, II. Dünya Savaşı'nı takip eden yıllarda tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Araştırmacılar, koşulların benzediğini ve savaş sonrası ekonomik patlamanın bugün de yaşandığını ancak bu sefer bunun gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtiyor.

Araştırmacılar, paylaştıkları notta, “Büyük faiz dışı açıklara ilişkin mevcut tahminler, demografik eğilimler ve enflasyonu kontrol etmeye odaklanan Fed politikası göz önüne alındığında, ABD'nin borçlarını yalnızca GSYİH'nın hızlı büyümesi yoluyla aşması beklenmemelidir” deniliyor ve şöyle devam ediliyor: “Sonuç olarak, borcun GSYİH'ye oranının tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşması, kanun yapıcılar için bir uyandırma çağrısı olmalı ve mevcut mali ve ekonomik görünüm için tasarlanmış birçok politika çözümünün mevcut olduğu gözlerden kaçmamalı.”

Borçların azaltılması yolunda bir aşama kaydedilmedi

ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'ndaki borçları büyük ölçüde ulusal bütçedeki faiz dışı fazlalar ve Fed'in hükümetin borçlanma maliyetini yapay olarak düşük tutan Hazine ve tahvil getirilerine tavan koyması nedeniyle azalmıştı. Buna, ABD GSYİH'sını artıran ekonomik büyümedeki patlama da eklenmişti.

ABD GSYİH'sının üçüncü çeyrekte yüzde 5,4 oranında göz kamaştırıcı bir büyüme göstermesi beklenmesine rağmen, hükümet, bütçe açığını yakın zamanda azaltma yolunda bir ilerleme kaydetmedi. Politikacıların henüz mali yıl için yeni bir bütçe üzerinde anlaşmaya varmaması, 2023'te bir kapatma olayının yaşanma olasılığını hala güçlü tutuyor.

Bu arada Fed de, enflasyonu yakından takip ediyor ve faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Fed Başkanı Powell, 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisinin bu hafta kısa süreliğine yüzde 5'e dokunmasına rağmen merkez bankasının tahvil piyasasındaki mevcut oynaklığın sona ermesine izin vereceğini ifade ediyor.

Gelecek yıl vadesi dolacak 7,6 trilyon dolarlık borç

Bu, ABD hükümeti de dahil olmak üzere borçlular için kötü haber anlamına geliyor. Uzmanlar, daha yüksek faiz oranları ve tahvil getirilerinin ABD'nin borç ödeme maliyetlerini giderek daha da sürdürülemez hale getirebileceğini ve Goldman Sachs'ın tahminine göre ulusal borç faiz giderinin 2025 yılına kadar yeni bir rekora ulaşma potansiyelinde olduğunu söylüyor.

Hükümetin gelecek yıl vadesi dolacak 7,6 trilyon dolarlık devasa bir borcunun olduğu biliniyor. Bu, ABD'nin toplam borç dengesinin yüzde 31'ine tekabül ediyor.

ABD borcuna ilişkin korkuların artması, hükümetin Hazine tahvilleri için alıcı bulmakta zorluk çekebileceği anlamına da geliyor. Bu, Hazine ihalelerinin başarısız olmasına yol açma riski taşıyor. Bu durumda, Fed'in ABD borçlanma senetlerini satın almak için devreye girmesi gerekeceğinden bunun da enflasyonun daha da yükselmesine yol açabileceğinden endişe ediliyor.

Kurumsal Amerika aşırı borçlanıyor

 

Milyarder yatırımcıdan şok uyarı: ABD borç krizine girecek

 

ABD Hazinesi borç tahminini yükseltti

 

Biden'dan borç limitinin artırılmasına ilişkin açıklama

 

ABD'de borç limiti tasarısı Senato'da onaylandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI27 Ekim 2023 10:58

    ABD 33 trilyon dolar borcu var imiş, yıllır vergiyi 1,400 trilyon dolar topluyormuş 900 milyar dolar tahvilere faiz olarak gidiyor imiş yani sizin anlayacağınız abd batmış durumda her sene sanal para basarak ihtiyaçlarını karşıamaktadır.abd yakında batacağını gören diğier ülkeler dolardan kaçakıp değerli madenlere paralarını yatırmaktadır.abd nin bu panikle dünya yı korkutmak artık bunu kimse yemiyor bundan sonra ya dolardan çıkış bir başka para basacaklar yada büyük bir 3.dünya savaşını küresel olarak çıkartmaktan başka yoksa bu borç asla ödenmez.

  • AHMET ÖZBİLEN27 Ekim 2023 10:38

    abd ve ab ekonomilerinin esas kaynakları savaş saniyidir bunlar gözlerden kan akar iken para kazanırlar ve refah içinde yaşarlar.bunun olabilmesi için büyük bir küresel savaş çıkması lazım yoksa batarlar.artık abd ve ab üretilen tüm sanayi ürünleri diğer ülkelerde de üretilmeye başlayınca yavaş yavaş ekonomileri batacaklar ileri bunu gören bunlar yeni bir küresil savaş peşindeler.umarım belasını bir birlerinden bulurlar.

  • baran27 Ekim 2023 08:33

    Gerçekte Amerika nın bu kadar borçlu olması için bir sebep yok. Ancak Dünya düzeninde lider olmak başka her haltı yemek için bu duruma düşmüştür.  Amerika Kapitalizmin pençesinde kıvranmakta  gerçekte Amerika diye bir devlet olmadığını  zaten yazmıştık.  Sapkın felsefecilerin patronları şimdi devlet kavramını yok etmeye çalışıyorlar aile kavramını yok etmeye çalışıyorlar.  Bunun içinde ilk hedefler Müslümanlar ve Rusya.  İşte bu yüzden IQ su düşük fetoşçu it ne zman birisi Vatan dese Millet dese  hemen zıplamaktaydı. Gerçket bu salak ne dediğini bildiğinde değil ona öyle zokayı yutturmuşlar 

  • büyük düzeltici 27 Ekim 2023 07:18

    hauhuahuhauh abd borcu varmış batıyomuş.falan .auhauhauha .biz yeryüzünde en son batacak ülkeyiz.yani batmayız aslında .yarım akıl fikirle abd battı mavoldu falan auhauhauhau diyoz.dünyada dolar egemen basab biziz istediğimiz kadar basıyoz veiryoz isteyene .hauhauhuhauh şöyleki diyeli,m çin elinde abd tahvili var bozdurcak karşılında ne alcak dolar alcak hhauhauhauhauh .kim basacak o doları biz basacaz ahuhauhahaua aynı şe ab dede geçerli yuroda aynı şkilde hauhuhauhuha 

  • baran27 Ekim 2023 08:22

    Bu zeka özürlü sersem  ne diyor anlayan var mı?  Amerika batabilir deyince bu salak  Amerikalıdan bile fazla dert etmiş ve hemen zıplamış!  Hey güzel Allah ım bunları da yaratan sensin bukadar  ahmak ve akıldan yoksun bıraktığına göre vardır bir sebebi hikmetin. 

  • misafir27 Ekim 2023 00:31

    Soykırımcı siyonist amerika  KAHHAR OLSUN.Batsınki BEBEKLER YAŞASIN.

  • Katil abd 27 Ekim 2023 00:26

    İnşallah batar katil dolar katil abd dolar satın

  • Tufan 26 Ekim 2023 22:59

    Sonunda patlayacaklar bu kaçınılmaz borcu borçla çeviriyorlar. Kazandıklarından fazlasını harcıyorlar. Biz bunlardan iyiyiz. Bize 1 trilyon dolar verseler ülke uçar gider. Bunlar 33 trilyon doları yemişlerde üstüne o kadar milleti devleti sömürüyorlar malına ülkesine çöküyorlar ama nafile borç katlanıyor.

  • Kaçkar KAPLANI26 Ekim 2023 20:07

    33 Milyar dolar borcu varmış, 33 değil de 333 olsa ne olacak, kağıt mı yok yoksa boya mı? ABD ye hesap soran mı var? Basar parayı öder borcunu. Tüm dünyanın emeğini kağıt karşılığı çalan haramiler bunlar değil mi? 

  • tv26 Ekim 2023 19:02

    abd vatandaşları silah tüçcarlarına verdikleri paranın hesabını sormalı bidon kafalı pç en