E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi30 saniyede Serbest Piyasa Kapitalizmi---

30 saniyede Serbest Piyasa Kapitalizmi

30 saniyede Serbest Piyasa Kapitalizmi
15 Ocak 2016 - 14:25 borsagundem.com

30 Saniyede Ekonomi… Her biri yarım dakikada açıklanmış, en düşündürücü 50 iktisat teorisi… İşte Serbest Piyasa Kapitalizmi

SERBEST PİYASA KAPİTALİZMİ
 
30 Saniyede Teori
Milton Friedman, bilindiği gibi kapitalizmin serpilip gelişebilmesi için devletin, "militer hizmetler, mahkemeler ve bazı önemli otoyolların yapımı" dışında bütün diğer iktisadi faaliyetlerden kendisini çekmesi gerektiğini ileri sürmüştür. Bu serbest piyasa kapitalizmi, en iyi iktisadi kararları devlet düzenleyicilerinden ziyade özel bireylerin verdiği biçimindeki merkezî önermeye dayanır. Örneğin, işletme sahibi yatırımlarını yaparken müşterilerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya özen gösterecektir. Bireysel bir işçi, olası işler arasında; çalışma saatlerine, ücrete ve geliştirebileceği niteliklere bakarak bir tercihte bulunacaktır. Tüm iktisadi aktörler kendi çıkarlarına en fazla hizmet eden fırsatların peşinde koşarlar ve böyle yaparak ekonominin maksimum refaha doğru ilerlemesine yardımcı olurlar. Ekonomide devletin rolü böylelikle "gece bekçisi" rolüne indirgenmiştir; özel mülkiyet haklarını korumak, hukuki düzeni sağlamak ve sistemi dışsal saldırılardan korumakla sınırlı çok küçük bir rol. Bunun sonucu olarak, uluslararası ekonomi için küresel ölçekte maksimum refahı sağlamakta serbest ticaret öne çıkarılmıştır. Özel girişimcilere, devlet kısıtlamaları olmadan sınırların ötesinde özgürce ticaret yapma imkânı sunularak, her ulusa karşılaştırmalı üstünlüğünü (ister kahve çekirdeği yetiştirmek ister bilgisayar yapımı olsun) en iyi şekilde kullanma imkânı verilir.
KAYNAK: 30 SANİYEDE EKONOMİ / CARETTA KİTAPLARI

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)