E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa3 yıl sonra ilk kez boğa piyasası sinyali---

3 yıl sonra ilk kez boğa piyasası sinyali

3 yıl sonra ilk kez boğa piyasası sinyali
19 Ocak 2023 - 10:48 borsagundem.com

Wall Street çevreleri 3 yıl sonra ilk defa 12 Ocak tarihinde tetiklenen önemli bir teknik göstergeye odaklandı. Genişlik itme göstergesi 2020’den bu yana ilk kez boğa piyasasını işaret ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında üç yıl sonra ilk kez bir teknik sinyal borsa rallisi için dönüm noktasını gösterdi. Ancak Wall Street çevreleri bu sinyalin eskisi kadar güvenilir olup olmadığı konusunda şüpheli.

MarketWatch’un haberine göre genişlik itme göstergesi olarak bilinen teknik sinyal 12 Ocak’ta itibariyle 3 Haziran 2020’den bu yana ilk kez hareketlendi. Söz konusu gösterge emekli borsa analisti Walter Deemer tarafından 1973 yılında üretildi. Stratejistler göstergenin harekete geçmesinin birçok teknik analistte heyecan yarattığını belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre genişlik itme göstergesi nispeten basit bir formülle çalışıyor. Göstergede New York Borsası’nda işlem gören hisse senetleri ve diğer menkul kıymetler ana girdi olarak alınır. Hisse senetleri 10 işlem günü içerisindeki yükselişler düşüşlerle karşılaştırılır.

Deemer göstergenin 1,97’nin üzerine çıkması halinde tetiklenmiş olacağını belirtiyor. Bu gelişme göstergenin kuruluşundan bu yana geçtiğimiz yıllarda nadiren gerçekleşti. Tetiklenme çoğu zaman yeni bir boğa piyasasının başladığı dönemlerde görüldü.

Genişlik itme göstergesi zamanla popülerlik kazanırken diğer analistler de zamanla göstergenin farklı versiyonlarını kullandı. Bu versiyonlar da tıpkı orijinalinde olduğu gibi hisse senetlerinin daha geniş piyasa performansından nasıl etkilendiğine dair yatırımcılara ayrıntılı bir tablo sunmak amaçlanıyor.

Boğa piyasası işaretine güvenmeli mi?

Bazı hisse senedi analistleri, genişlik-itme göstergesinin ve piyasa genişliğindeki toparlanmaya dair diğer erken aşama göstergelerin son yıllarda daha az faydalı hale geldiğine inanıyor. Bunun temel sebebi diğer birçok endeksin sıklıkla tetiklenebiliyor olması.

Borsa araştırmaları şirketi Ned Davis’in ABD Baş Stratejisti Ed Clissold kendi firması tarafından da üretilen benzeri birkaç göstergenin geçen yılki ayı piyasası sırasında tetiklendiğine dikkat çekti. Clissold bu durumun göstergelere ilişkin soru işaretlerini ortaya çıkardığını söyledi.

Clissold, “Zamanında ‘ivmeye güven’ bir Wall Street klişesiydi. Çünkü yeni bir boğa piyasasının başladığına dair ilk göstergeler arasında yer alırdı. Ancak ivme göstergelerinin son yıllarda daha sık tetiklenmesi nedeniyle artık ‘güven ama doğrula’ diyoruz. Doğrulama yöntemimiz de orta vadeli genişlik göstergelerinden sağlanıyor” ifadelerine yer verdi.

Baş stratejist piyasaların havasında kalıcı bir değişim olacağı görüşünü kabul etmeden önce 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde işlem gören hisse senetlerinin daha büyük bir pay oluşturması gerektiğini söyledi.

Wall Street’in korku endeksi alarm veriyor

 

Enflasyon riski azalıyorken, resesyon riski artıyor

 

Şahinler göz ucuyla bakmaya başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)