E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon riski azalıyorken, resesyon riski artıyor---

Enflasyon riski azalıyorken, resesyon riski artıyor

Enflasyon riski azalıyorken, resesyon riski artıyor
19 Ocak 2023 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

ABD’de dün iki farklı senaryo sahnedeydi. Birincisi, ABD’de üretici fiyatları aralık ayında yavaşladı ve piyasa beklentisi olan %6,8’in altında gelerek %6,2’ye geriledi. Elbette ki TÜFE’nin ardından ÜFE’de de gerilemenin yaşanması piyasalar tarafından olumlu karşılandı. İkincisi,  perakende satışların 2021 yılından beri en yüksek düşüşü göstererek aylık bazda %1.1 ve sanayi üretiminin aylık bazda %1,3 gerilemesiydi. Senaryolarda anlatılmak istenen ise ABD’de enflasyon riskinin azalıyorken, resesyon riskinin arttığı idi.

Açıklanan veriler eşliğinde piyasalarda iyimser hava eserken Fed yetkililerinden gelen açıklamalar rüzgarı tam anlamıyla tersine çevirdi.  St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’in enflasyonu dize getirmek için faiz oranlarının %5’in üzerine çıkarılması gerektiğini söylemesinin ardından ABD borsalarında sert düşüş yaşandı.  Dow Jones endeksi %1.81 ,S&P 500 %1.56 ve Nasdaq ise %1.24 puan düşüş ile günü tamamladı.

Asya borsaları, zayıf gelen ABD tüketici verilerinin resesyon endişelerini körüklemesi ve yatırımcıların tahvil gibi güvenli varlıklara yönelmesi üzerine zayıf seyrederken, Japonya Merkez Bankası politikalarının endişe yaratmasıyla Yen yükselişe geçti.

MSCI’nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,8 düştü. Japonya Nikkei endeksi Japonya Merkez Bankası’nın para politikası kararlarını değiştirmeden bırakmasını takip eden günün sabahında %1 düştü ve yen dolar karşısında  %0,4 artarak 128,45’e yükseldi.

Brent Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarında ikinci bir hafta boyunca beklenmedik büyük bir artış göstermesi ve petrol talebindeki düşüş endişelerini artırmasının ardından sabah saatleri itibariyle gevşedi ve %1.32 düşüş ile 83.86 seviyesine geriledi. ABD ham petrol vadeli işlemleri ise %1 düştü.

Bugün açıklanacak verilere baktığımızda ise piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararına odaklanacağız. Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın Davos zirvesinde yapacağı konuşma da gündemde yer alıyor.

Japonya'nın ticaret açığında rekor

 

Goldman Sachs'dan Rus petrolü açıklaması

 

Asya borsaları Wall Street'in ardından karışık seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)