E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in korku endeksi alarm veriyor---

Wall Street’in korku endeksi alarm veriyor

Wall Street’in korku endeksi alarm veriyor
18 Ocak 2023 - 10:57 borsagundem.com

Küresel ekonomik verilerin toparlanmasıyla yatırımcılar fazla iyimser hale gelmiş olabilir. VIX göstergesindeki son düşüşler borsaların yeni bir satış dalgasına hazırlıksız yakalanabileceğini gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in ‘korku endeki’ son birkaç ayın en düşük seviyesine geriledi. Stratejistlerse bunun borsalardaki son rallinin biteceğine ilişkin bir işaret olabileceğinden endişeleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, korku endeksi olarak da bilinen Cboe Volatilite Endeksi (VIX) S&P 500 Endeksi’nde ürün fiyatlarının dalgalı olmasından dolayı yatırımcıda oluşturduğu korkuyu ve riski ölçmeyi hedefler. Yaklaşık 30 günlük bitiş süresi olan vadeli alım satın işlemlerini içeren endeks kısa vadeli opsiyonlar üzerinden yatırımcıların eğilimlerini değerlendirir.

MarketWatch’un haberine göre VIX’teki düşük seviyeler yatırım stratejistlerini endişelendirecek derecede düştü. Zira stratejistler yatırımcıların portföylerindeki riskler karşısında kayıtsız hale geldiğini öngörüyor. Bu da borsalarda gerçekleşebilecek olası bir kargaşa karşısında yatırımcıların hazırlıksız yakalanabileceği endişelerini doğruyor.

VIX konusundaki bir diğer endişe ise endeksin yakında uzun vadeli ortalamasına geri döneceği öngörüsü. Zira böyle bir durum ABD borsalarındaki 2023’ün başından bu yana süren yükseliş eğilimini sona erdirebilir.

Credit Suisse Hisse Senetleri Baş Stratejisti ve Kantitatif Araştırmalar Başkanı Jonathan Golub salı günü yaptığı açıklamada düşen bir VIX’in ABD hisse senetlerine ilişkin olumlu mesajlar veren parlak ekonomik görünümü yansıtabileceğini belirtiyor. Bu aynı zamanda tersi bir hareketin gerçekleşmesi durumunda borsaların savunmasız kalacağı anlamına geliyor.

Golub, “Ekonomik zemin son üç ayda daha elverişli hale gelirken, yukarı yönlü hareketlerin çoğunun daha düşük bir VIX ve daha yüksek hisse senedi fiyatları üzerinden halihazırda satın alındığına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Fairlead Strategies Baş Teknik Analisti Katie Stockton strateji şirketinin uyguladığı bir modele dayanarak VIX’in ‘aşırı satış’ sinyali verdiğini belirtiyor. Stockton endeksin 22 seviyesinin yukarısına çıkması durumunda hisse senetlerinin bir kargaşa nöbetine girebileceği konusunda uyardı.

VIX Cuma gününü 18 seviyesinin biraz yukarısında bitirmiş ve ocak ayının en düşük kapanış seviyesine ulaşmıştı. Salı günü ise S&P 500 Endeksi’nin düşüşle kapanmasının da etkisiyle korku endeksi de hafif toparlanarak 19,36’ya yükselmişti.

FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi yılın başından beridir yükseliş eğilimi gösteriyor olsa da geçtiğimiz ayla birlikte karşılaştırıldığında herhangi bir ilerleme kaydetmediği görülüyor.

S&P 500 Endeksi salı gününü 8,12 puanlık hafif düşüşle %0,2 geride 3.990,97 puanda kapattı. Endeks günü yine de 200 günlük ortalaması olan 3.978 puanın üzerinde kapatabildi.

VIX’in düşüş trendi tam olarak yeni bir durum değil. FactSet verilerinde korku endeksinin aynı zamanda hem 50 günlük hem de 200 günlük hareketli ortalamasının altında seyrettiği görülüyor. Üstelik VIX’in bu performansı ekim ayından beridir görülüyor.

ABD hisse senetlerinin Ocak 2022’de ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyesinden düşmeye başlamasından bu yana yatırımcılar korku endeksini yakından takip eder hale geldi. Bazı yatırımcılar korku göstergesinin ‘bozulduğu’ dahi düşünüyor. Zira geçen sene Wall Street endeksleri 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en büyük bir satış dalgasına maruz kaldığı sırada VIX sadece ılımlı bir stres dönemi uyarısı yapıyordu.

Piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı

 

Şahin politikaların etkileri 2023’te kendini hissettiriyor

 

JPMorgan'dan hisse senetleri uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)