E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2014'te riskler devam edecek!---

2014'te riskler devam edecek!

2014'te riskler devam edecek!
15 Aralık 2013 - 17:43 borsagundem.com

Financial Times, aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkeler ve bazı önemli konularda risklerin olduğunu yazdı

İngiliz Financial Times gazetesi yazarı John Authers, birçok yatırımcının, küresel ekonominin 2014'te finansal krizden bu yana en iyi yılını yaşayacağına inansa da, önlenmesi gereken bazı tuzakların olduğunu savundu.

Küresel toparlanmanın devam etmesiyle, Authers, dünya genelinde merkez bankalarının teşvik programlarından çıkmaya, şirketlerin de harcamaya başlayacağını söyledi.

Bu normalleşmenin , yatırım getirilerinin, bu yılki sonuçlar gibi olmayacağı anlamına geldiğini belirten Authers, "Özellikle ABD hisseleri toparlanmayı büyük oranda fiyatladı, yüksek oranlar, hisselerdeki kazançları azaltacak ve bu da marjlardan yiyecek. Yine de bu süreç düzgün ilerleyecek" dedi.

Ancak Authers, muhtemelen deflasyonun Avrupa'da derinlere inerek borçları daha pahalı hâle getirebileceğini vurgulayarak, yüksek seviyede borçları olan Japonya'nın da enflasyonu geri getirmeyi başarır, ancak büyümeyi geri döndüremezse, tahvillerindeki güvenin çökeceğini, bunun da küresel ekonomiye yayılacağını söyledi.

Authers ayrıca Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika'nın da Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlamasından ötürü hasar alabileceğine, aynı zamanda petrol fiyatlarındaki çöküşün de daha ciddi jeopolitik sorunları beraberinde getirebileceğine dikkat çekti.

Küresel ekonomideki en büyük 2 riski ise Çin ve ABD olarak gösteren AUthers, bu ikilinin dünya ekonomisinde çok olumsuz etkilerinin olabileceğini belirtti.

Authers, "Çin'de bir ekonomik balon patlarsa ve hızlı büyüme küresel denklemden çıkarsa" bunun büyük bir soruna neden olabileceğinin altını çizerken, ABD'de tahvil alımlarının azaltımına dikkat çekti.

Financial Times yazarı, "Tahvil faizlerinde, ekonominin normalleşmesiyle kademeli bir artış olması sağlıklı. Ancak piyasanın Fed'in tahvil alımlarını azaltımına aşırı tepki vererek faizleri yüzde 5'e ani olarak sıçratması, diğer her şeyi riske eder" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)