E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi1,9 trilyon dolarlık teşvik tek başına yeterli değil---

1,9 trilyon dolarlık teşvik tek başına yeterli değil

1,9 trilyon dolarlık teşvik tek başına yeterli değil
12 Mart 2021 - 14:08 borsagundem.com

Küresel borsalar ABD Başkanı’nın onayını bekleyen 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin ekonomik toparlanmayı getirmesini bekliyor. Ancak teşvik paketinin tasarrufa dönüşmemesi için 3 ekonomik göstergenin değişmesi gerekiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık korona virüs yardım tasarısı ve ekonomik teşvik paketi olan Amerikan Kurtarma Planı'nın kabulü, uygun şartları sağlayan her Amerikalı için 1400 dolarlık doğrudan teşvik ödemesi anlamına geliyor. Teorik olarak, bu teşvikler bireysel gelirlerini artıracak ve mal ve hizmetlere daha fazla harcama yapmalarını sağlayacak. Sonuç olarak da ekonominin genelinde canlanma gerçekleşecek.

Ancak küçük ve orta ölçekli şirketlere sektörleri konusunda bilgi sağlayan ve analizler sunan ABD merkezli yazılım şirketi Prevedere’in Baş Ekonomisti Andrew Duguay MarketWatch’taki yazısında önceki teşviklerde yapılan tüketici harcamalarının başka bir senaryoya işaret ettiğini belirtiyor.

Duguay, önceki teşvik paketlerinde tüketici davranışlarının tutarlı olmadığına dikkat çekiyor. Mart 2020’de sunulan ilk 1.200 dolarlık teşvik paketlerinde tüketicilerin yaklaşık %60’ı teşvik çeklerini kullanarak borçlarını ödedi veya teşvik ödemelerini tasarruflarında kullandı. Tüketicilerin %31’i bu ödemelerle borç öderken %27’si tasarruflarını büyüttü ki bu iki oran neredeyse aynı. Teşvik çeklerini mal ve hizmet ödemelerinde kullanan %40'lık kesim harcamalarında gıda, ev eşyası, sağlık ve güzellik malzemeleri kategorilerinde yoğunlaştı.

ABD’de enflasyon FED’in beklentilerini aşabilir

Aralık 2020'de, yardım fonunun ikinci turu geldi ve bu sefer uygun nitelikteki Amerikalılara sadece 600 dolar dağıttı. Teşvik ödemesi alan bireyler büyük olasılıkla bu fonların daha büyük bir kısmını tasarrufa veya borç ödemeye ayırdılar.

ABD Nüfus Sayımı verilerine ve mevcut tüketici davranışlarının analizlerine, üçüncü hükümet teşvik ödemelerini alacak bireyler bir kez daha tasarruflarını arttırma niyetlerini ifade ederek aynı modeli izleyecekleri olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.

Tüketicilerin çoğunluğu bu parayı tasarruf etmenin yollarını ararken, teşvik ödemelerinin sonsuza kadar banka hesaplarında kalmasına izin vermeyi planlamadıklarına inanmak için de nedenler var. Duguay’e göre teşvik ödemelerinin doğuracağı sonuç, yılın ikinci yarısına doğru önemli miktarda harcama yapma potansiyeline sahip olan gecikmiş bir ekonomik destek olacak.

İşletmelerin bu en son teşvik ödemeleri sonucu oluşacak gelir artışı fırsatlarından yararlanabilmeleri için zamanlama oldukça önemli olacaktır. Baş ekonomiste göre tüketicilerin yeniden harcamaya ne zaman başlayacağını belirleyecek kilit öneme sahip üç ekonomik gösterge bulunuyor.

Kovid vaka sayılarında düşüş

Hayati olmayan harcamalar için harcamalar konusunda rahat ve güvende hissetmek oldukça önemli. Bunun gerçekleşmesi içinse tüketicilerin Kovid vakalarındaki azalmanın devam ettiğini görmesi gerekir. Vaka sayısı azaldıkça kısıtlamalar kalkacak ve daha fazla yerin yeniden açılmasıyla birlikte tüketicilerin harcama kapasitelerini genişleyecek. Bu sayede, tüketiciler, özellikle salgının başlangıcından bu yana tamamen yavaşlamış veya durdurulmuş sektörlerde paralarını harcamak için daha fazla seçeneğe sahip olacak.

Vakaların şu andaki azalma hızına göre, kaçınılmaz olarak işletmelerin daha büyük ölçekte yeniden açılmaya başladığı bir gün elbette gelecek. Bu olduğunda, tüketici hem fiziksel hem de finansal olarak teşvik ödemelerinden elde ettikleri dolarlarını aynı oranda harcama özgürlüğüne sahip olacaktır.

Tüketici güvenindeki artış

Tüketiciler ayrıca, isteğe bağlı harcamaları haklı çıkarmak için ekonominin çöküşün eşiğinde olmadığına dair güven duymalı. Baş ekonomistin paylaştığı verilere göre şu anda, her 10 Amerikalıdan dördü, 2021'in ikinci yarısında veya 2022 ve sonrasına kadar mali durumlarının normale döneceğine inanmıyor. Kasım 2020’de yapılan bir McKinsey anketi tüketicilerin yaklaşık %40’ının isteğe bağlı kategorilerde harcamalarını azaltmaya devam edeceğini belirtiyor.

Bununla birlikte, ABD ekonomisine ilişkin iyimserlik, halihazırda devam eden aşılama kampanyasıyla birlikte 2020 yazından bu yana istikrarlı bir şekilde artmakta. Kovid vakalarının sayısı azaldıkça ve işletmeler daha az kısıtlamayla daha yüksek kapasitelerde çalışmaya başladıkça, harcamalarla ilgili tüketici güveni de beraberinde artacaktır.

İşsizlik oranlarındaki düşüş

İstihdam, ekonomik toparlanma tablosunun bir diğer önemli parçası. Tüketici harcamalarının artış görebilmesi için işsizlik oranının dengelenmesi gerekiyor. Aralık ayındaki karamsar istihdam raporundan bu yana bazı ilerlemeler kaydedilse de Duguay’a göre bu ilerleme ekonomik toparlanmada önemli bir etki yaratılması için yeterli değil.

Şubat ayı ABD istihdam rakamlarına göre dünyanın en büyük ekonomisi 379 bin tarım dışı istihdam ekleyerek Ekim ayından bu yana en güçlü istihdam büyümesini gerçekleştirdi. Ancak işsizlik oranı sadece bir miktar azaldı Ocak ayındaki %6,3'lük işsizlik oranı sadece %6,2'ye geriledi. Bu nominal artışla birlikte Şubat ayı rakamları, 2020'nin daha sıcak aylarda yaşanan kazanımlarla karşılaştırıldığında düşük kaldı. Dünyanın en büyük ekonomisinde Şubat 2020'ye göre yaklaşık 9,5 milyon daha az istihdam varken, salgın öncesi istihdam seviyelerine yaklaşmak için dahi çok fazla yol kat edilmesi gerekiyor.

Ayrıca, Biden'ın Amerikan Kurtarma Planı, haftada fazladan 300 dolar ödenmesi de dahil olmak üzere mevcut işsizlik yardımlarını en azından Ağustos 2021 sonuna kadar uzatıyor. Bu ödemeler tüketiciler için yardımcı olsa da personel almak isteyen işletmeler üzerinde olumsuz bir etki oluşturması da muhtemeldir.

Teşvik ödemeleri yakın zamanda Amerikalıların banka hesaplarına yatacak. Ancak bu ödemelerin işletmelerin teşvik paketinin etkilerini büyük oranda hemen hissetmeyeceklerini hatırlamaları gerekiyor. Amerikalılar dolarlarını hem rahat hem de güvenle harcayabileceklerini hissedene kadar tasarruf etmeye devam edecek.

Andrew Duguay’e teşvik paketlerinin etkileri hissedileceği bir dönemin geleceğine inanmak olası. İşletmelerinse buna göre yılın ikinci yarısında oluşması muhtemel gelir artışlarını fırsata çevirmek için planlama yapması gerekiyor.

Tahvillerin hareketlenmesiyle vadeliler geriledi

 

Değerinin altındaki hisseler için yükseliş zamanı

 

Borsa rallisinde son yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI12 Mart 2021 17:16

    yok anasının gözü.her gün 2 trilyon dolar bassın abd.

  • Dolma12 Mart 2021 21:32

    Zeliha senin için kötü haber dolarcıklarınla vedalaş elinde patlar demedi deme

  • Yorum12 Mart 2021 14:47

    Ayrıca neyin mutabıklığı ver parasını al insanlar ö lü yor

  • Yorum12 Mart 2021 14:45

    Yani yeni bir aşı alımı halen yok öyle mi bundan 10 gün önce 15 marttan itibaren aşılanmada çok büyük hızlanma olacak dediniz ama daha henüz bir aşı alımı yok 50 milyonluk bir anlaşma var ama alınan bişey yok o 50 milyon gelse bile 14 günlük bir analiz süresi var ee bu gün gelse Nisan başına aşı süreci hızlanır yani biontech den de gelecek ama ne zaman veya rusyadan gelecek ama ne zaman ben turizmde çalışıyorum ve sezon başlamadan aşı olmak istiyorum tabi siz meclistekiler aşılandı kendinizi kurtardınız istediğiniz gibi gezip dolaşıyorsun biz evdeyiz biz dışarı çıkamıyoruz vürüs bulaşacak diye yeter aşıyı getirin şurayla konuşuyoruz burayla konuşuyoruz geçin bunları artık aşıyı getirin günlükte ilk doz aşılanmalı 60 binle 100 bin arasında ama bu aşılanma bundan 15 gün önce 400 binlerdeydi niye bu aşılanma böyle düştü cvp verin