E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de enflasyon FED’in beklentilerini aşabilir---

ABD’de enflasyon FED’in beklentilerini aşabilir

ABD’de enflasyon FED’in beklentilerini aşabilir
11 Mart 2021 - 16:14 borsagundem.com

Küresel ekonomilerde enflasyon beklentileri iyiden iyiye yükselmeye başladı. ABD’deki ekonomi yönetiminde gerçekleşmekte olan rejim değişikliği bu değişimin en önemli sebebi olarak görülüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’deki yüksek enflasyon beklentileri tüm ekonomi çevrelerince etkilerini hissettirmeye başladı. Morgan Stanley Baş Ekonomisti Chetan Ahya ise ekonomi için asıl riskin enflasyonun FED’in tolere edebileceği seviyelerin yukarısına çıkması halinde oluşacağını öngörüyor. Ahya Financial Times’daki yazısında bu riskin gerçekleşme ihtimalinin hafife alınması gerektiğini bildirdi. İşte Morgan Stanley Baş Ekonomisti Ahya’nın o yazısı:

Enflasyonda geri dönüş beklenmeyen bir durum değil. Zira son otuz yıldır enflasyon yoktu.

Aksine, ABD enflasyonunu, ABD Merkez Bankası’nın (FED) görev tanımına uygun olarak ölçtükleri seviye olan yüzde 2'nin üzerine çıkarmak için koşullar olgunlaşmıştır. Geçen yıl açıkladığı yeni yaklaşımına göre, FED, sürekli hale gelen düşük enflasyonu telafi etmek için bir süre hedefin aşırı yükselmesine tolerans göstereceğinin sinyallerini verdi.

Gördüğüm kadarıyla asıl risk, enflasyonun FED’in uygun karşıladığı aşırı seviyelerini aşabilecek derecede yükselmesi.

Yakın zamana kadar yatırımcılar, durgunluğun önemli yaralara yol açtığına ve normale dönüşün zaman alacağına inanarak hızlı bir toparlanma fikrini reddettiler. Bu nedenle toparlanmanın hızı çoğu piyasa katılımcısının afallamasına sebep olmuştur.

Bense V şeklinde bir iyileşmeyi en olası sonuç olarak görmekteydim. Kovid-19 dış kaynaklı bir şok olduğu için özel sektörün risk iştahındaki hasarın sınırlı olacağını düşünüyordum. Ayrıca zamanında, büyük ve koordineli, hızlı bir iyileşmenin temelini atmaya yardımcı olan bir politika yanıtımız vardı.

Tahminlerimize göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde, ABD ekonomisi kaybolan verimi telafi edecek ve korona virüs şokundan önceki seviyesinin üzerine çıkacak. Bu, ekonomik etkinliğin ilk etaptaki büyüklüğü ve hatta ABD ekonomisinin 2008 Finansal Krizi’nden sonra yıllarca potansiyelinin çok altında performans göstermesi göz önüne alındığında bu dikkate değer bir sonuçtur.

Talep arttıkça enflasyonist baskılar da artacaktır. Ama bu geçici bir fenomen mi olacak yoksa daha sürekli bir yükselişe mi yol açacak? Enflasyonun itici güçlerinin halihazırda sıralanmış olduğunu ve bir rejim değişikliğinin devam ettiğini iddia ediyorum.

Mali politikanın yürütülmesindeki değişiklik belirgindir. Bu kez, aktif mali politikalar üretim açığını doldurmanın çok ötesine geçti. Bugüne kadar, ABD'li hane halkları 490 milyar dolar gelir kaybetti, ancak transferlerde 1,3 trilyon dolar aldı. Toplam transfer miktarı şüphesiz bir sonraki mali teşvik paketinin geçmesiyle yükselecektir.

Mali politika aktivizmi durgunluğun başlamasıyla tetiklendi, ancak politika yapıcılar gelir eşitsizliğini gidermek için önceden de baskı altındaydılar. Tüm hesaplara göre, mali politika bu döngüde belirgin bir şekilde daha genişlemeci olacak ve beraberinde enflasyonist bir dürtü getirecektir.

Genellikle, enflasyon parasal sıkılaştırma politikalarıyla beraber gelir. Ancak FED hedeflerini yeniden yayınlayarak esnek ortalama enflasyon hedeflemesine geçti ve daha "geniş tabanlı ve kapsayıcı bir hedefe" ulaşan maksimum istihdamı hedefliyor.

Başka bir deyişle, politika yapıcılar faydaları olan ancak masrafsız olmayan bir ekonomik ortam olan yüksek baskının uygulandığı bir ekonomiyi hedefliyorlar. Ödenecek bedelse sürekli olarak yükselecek fiyatlar olacak.

Şu anda bildiklerimize dayanarak, en olası sonuç ılımlı bir enflasyon fazlasıdır. Bununla birlikte, enflasyona ilişkin beklenmedik riskleri göz ardı etmek ihmalkarlık olacaktır.

İlk olarak, ABD'li hane halkları, 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin geçirilmesini varsayarsak, Mart ayı sonuna kadar 2,1 trilyon dolarlık yüksek tasarruflu bir savaş ganimetine sahip olacak. Aşı çalışmaları artıyor ve ekonomi önümüzdeki bir veya iki ay içinde daha geniş çaplı bir şekilde yeniden açılma yolunda ilerliyor. Toparlanma önemli bir ivme kazanıyor ve ABD gayrisafi yurt içi hasıla büyümesini 2021'de yüzde 7,3'e çıkarmaya hazırlanıyor.

Haneler kendilerini daha güvende hissederlerse, fazla tasarruf daha hızlı bir şekilde aşağı çekilecek ve talepte daha fazla artış sağlayacaktır.

İkinci ve daha teknik konu ise enflasyon baskıları tetikleyecek ABD işsizlik oranının değerlendirilmesi. Ekonomistler bunu işsizliğin doğal oranı olarak niteliyorlar.

Her ekonomik durgunluk bir yeniden yapılanmayı tetikler. Bu kez, yeniden yapılanma süreci hızlı oldu, ancak politika yapıcılar daha önceki krizlerden daha hızlı bir şekilde daha düşük işsizlik oranlarına geri dönmek için çabalıyorlar. Dolayısıyla enflasyonist baskılar son iş döngüsüne göre daha yüksek bir işsizlik oranında ortaya çıkabilir.

Şimdilik, enflasyon ve işsizlik hedeflerinden uzakken, FED hala yatırımcıları kur artışlarının geç ve kademeli olacağına ikna edebilir. Ancak asıl sorun, toparlanmanın hızlı olması ve merkez bankasının hedeflerine doğru kaydedilen gelişmelerin beklenilenden daha erken gelmesi. Bu hedefler gerçekleştiğinde, piyasalar para politikasının izlediği yolunu yeniden değerlendirecek, ancak muhtemelen FED tarafından daha az direnişle karşılaşacak ve bu da daha fazla oynaklığa yol açacaktır.

Enflasyon ve enflasyon beklentileri önemli ölçüde aşılırsa, çoğu FED yetkilisi ve gözlemcisi, çekirdek enflasyonu karşılamak için hızlı hareket edebileceğine işaret ediyor. Bu doğru olsa da bu noktada kur artışları kademeli olmayacaktır. Son piyasa hamleleri bazıları için yıkıcı hissedilebilir. Ancak enflasyondaki yükselişin ciddi seviyelere ulaşması halinde gerçek anlamda piyasayı bozabilecek bir kayma olması riskini görüyoruz.

ECB’den varlık alım kararları

 

ABD tahvillerinde beklenti yükseliyor

 

Warren Buffett 100 milyar dolarlık kulübün altıncı üyesi oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)