Ana SayfaPiyasaYatırım Finansman’dan yatırım bombaları---

Yatırım Finansman’dan yatırım bombaları

3 / 13
Yatırım Finansman’dan yatırım bombaları
13 Nisan 2017 - 09:28 www.borsagundem.com

DAŞIRAN: PİYASALAR İÇİN 2017 SIÇRAMA TAHTASI

-16 Nisan sonrası nasıl bir Türkiye görüyorsunuz?

Ömer Eryılmaz: Ben referandumdan sonra piyasaların belirsizlik kısmının ortadan kalkacağını ve daha iyi olacağını düşünüyorum. Özelikle yılın ikinci yarısı için daha pozitif bir beklentimiz var.

Mehmet Akif Daşıran (Araştırma Müdürü): 2016 yılında gerçekleşebilecek her türlü negatifliği yaşadık. Bu açıdan baktığımızda piyasalar için 2017 yılı bir sıçrama tahtası. Burada dikkat çeken detaylar var. Özelikle hisse senedi yatırımcısının dikkat etmesi gereken iki tane önemli konu var. Bunun bir tanesi, global konjonktür ve fiyatlamalar. İkincisi de iç dinamikler. Burada global dinamiklere baktığımızda özelikle hisse senedi tarafında çok farklı bir fiyatlama sürecinden geçiyoruz. Yılbaşından bu yana faiz ve hisse senedi fiyatlamasına baktığımızda arada bir ayrışma söz konusu. Tahvilden hisse senedine bir kayış söz konusu. Bu sadece Türkiye için değil tüm dünya için geçerli.

Bu konjonktür de bizim içinde bulunduğumuz temel fiyatlamaları göz önünde bulundurduğumuzda, endeks bazında ucuz olduğumuzu söyleyemeyiz. Bu nedenle bizim biraz daha faiz dinamiklerini etkileyecek gelişmeleri dikkatlice okumamız gerekiyor. Burada aşağı yönlü bir hareket olursa gerçekten bizim piyasalar için çok ciddi yukarı yönlü riskler gerçekleşebilir. Fakat şu anki mevcut enflasyon durumunu göz önünde bulundurduğumuzda biraz daha çekimser tarafta kalınabilecek bir durumdayız.

Referandum sonrasında piyasa dinamikleri açısından baktığımızda, risklerin ortadan kalkmasıyla, tüketici harcamalarının tekrar eski seviyelerine ulaşmasıyla birlikte piyasaların daha pozitif ve daha rahatlayacağı bir ortam oluşacaktır. Bu da hisse senedi piyasası için de olumlu olacaktır.

Can Uz (Başekonomist): Biz makroekonomik araştırmalar tarafında, 2016 yılının son çeyreği ve 2017 yılı için piyasada daha olumlu kurumlardan biri olduk. Türkiye’nin 2016 büyümesini 2,5 veya üzeri olacak şekilde düşünüyorduk ve gelen büyüme rakamı 2.9 oldu. Bu bizim senaryomuzla uyumluydu. 2017 yılının ikinci yarısında ise bundan daha da iyi bir büyüme oranının yakalanacağına inanıyoruz. Referandum sonrası belirsizlik ortamının kalkmasıyla birlikte, kayda değer bir şekilde rakamlara yansıyacağını düşünüyoruz. Biz referandumun sonucu ne olursa olsun, önümüzdeki dönemde piyasaların daha önünü görebilir bir şekilde hareket edeceğini düşündüğümüz için de finansal tahminlerimizi bu iyimserlikle hareket ettirdik.

Tamam çok çok pembe bir dünya çizemiyoruz tabi ama bunun belli sebepleri var. Mesela enflasyon gibi. Dolayısıyla hem faiz tarafında hem de kur tarafında biraz daha realist olaraktan düşünüyoruz. Kur için yılsonu tahminimiz 3.72. Ama faiz tarafında enflasyon kaygılarımızdan ötürü biraz daha negatif tarafta duruyoruz. Negatiften de kastım, şu anki seviyelerin çok hızlı bir şekilde aşağı gelmediği taktirde, mevcut seviyelerde kalacağını düşünüyoruz. Bu da 11’ler seviyesidir.

Bakın enflasyon, bu sene özelikle faiz tarafında elini kolunu bağlayacak bir sebep gibi görünüyor. Ama onun dışında Türkiye, jeopolitik risklerini ve kendi içindeki risklerini elimine ettiği taktirde önü 2016 yılına kıyasla daha açık.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)