Ana SayfaPiyasaPiyasaları heyecanlı bir hafta bekliyor---

Piyasaları heyecanlı bir hafta bekliyor

3 / 4
Piyasaları heyecanlı bir hafta bekliyor
05 Mart 2017 - 08:03 www.borsagundem.com

ABD İSTİHDAM RAPORU VE AVRUPA MERKEZ BANKASI TOPLANTISI

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST

Hafta içerisinde Trump’ın ekonomi politikalarının desteklediği ABD hisse piyasaları öncülüğündeki yükseliş eğilimine Borsa İstanbul'da iştirak etti. 2016 yılının son çeyreğinde döviz kurlarında görülen yükseliş eğilimi sonrasında Borsa İstanbul'un dolar bazında ucuzlamasıyla 2017 yılının başında başlayan yükseliş trendi hızını azaltarak da olsa devam etmekte. Söz konusu etmenler paralelinde Borsa İstanbul hafta içerisinde iki yıl aradan sonra ilk kez 90,000 seviyesinin üzeri test etti.

Bununla birlikte Trump'ın vergi reformları ve harcama planına ilişkin yorumlarının yanı sıra Fed yetkililerden gelen faiz artışına yakın açıklamaları paralelinde Fed'in önümüzdeki toplantısına ilişkin faiz artımı olasılıkları %88 seviyesine yükseldi.  

Bizleri bekleyen haftada ABD'de açıklanacak olan istihdam raporu ve Avrupa Merkez Bankası toplantısı haftanın öne çıkan gündem maddeleri arasında yer alıyor. Fed’in faiz artışı için yakından izlediğini bildiğimiz bir diğer unsur ise istihdam cephesi… Fed istihdam piyasasının kalitesi açısından ortalama saatlik kazançlar verisini de mercek altına alırken, üyeler ücretlerde görülecek artış paralelinde kişisel harcamaların da artış göstermesini amaçlıyor. 

Özetle, Fed’in ortalama saatlik kazançlar verisinin gelişimini izlemesinde kaynaklı piyasanın söz konusu verilere hassasiyeti oldukça fazla. 2016 yılı Aralık ayına ilişkin ortalama saatlik kazançlar verisinin yıllık bazda %2,8 artış göstermesi sonrası, 2017 yılı Ocak ayına ilişkin ortalama saatlik kazançlar verisinin %2,5 oranında artış kaydetmesi ilk etapta fiyatlamalarda doların dünya genelinde değer kaybetmesinde etkili oldu. 2016 yılı Şubat ayına ilişkin ücretler cephesinde artış kaydedilmemesi nedeniyle; 2017 yılı Şubat ayına ilişkin açıklanacak olan ücretler verisinde baz etkisi nedeniyle görülebilecek artışın yıllık bazda ücretleri yeniden %2,8 oranına taşıması beklenilebilir. 

Avrupa Merkez Bankası cephesinde ise Avrupa'da siyasi risklerin fiyatlanmasının etkisiyle Avrupa Merkez Bankası'nın para politikası duruşunda radikal bir değişikliğe gitmesi beklenmemekte. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)