Ana SayfaPiyasaPiyasaları heyecanlı bir hafta bekliyor---

Piyasaları heyecanlı bir hafta bekliyor

2 / 4
Piyasaları heyecanlı bir hafta bekliyor
05 Mart 2017 - 08:03 www.borsagundem.com

BİST100 ENDEKSİ DOLARA BAĞLI SEYRİNİ SÜRDÜRECEK

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL DİREKTÖR

Geçtiğimiz hafta içerisindeki öne çıkan başlıklardan birincisi, Şubat ayı sonunda ekonomi programını açıklayacağını söyleyen ABD Başkanı Trump’tı. Seçim vaatlerini yineleyen Trump, programının detaylarını vermedi ve konuşması piyasaların beklentilerini karşılamadı. Sert açıklamaları devam etse de, agresif görüntüsünden uzaktı.

Bu hafta yoğun olarak FED başkanlarının konuşmalarını takip ettik. Son olarak cuma günü FED Başkanı Yellen, Mart ayının masada olduğunu ve gelecek dönemlerde hızlı faiz artışına gitmemek adına kademeli faiz artışının yerinde olacağı vurgusu yaptı.

Yellen ile aynı saatlerde açıklamalar yapan FED Başkan Yardımcısı Fischer, faiz artırımı konusunda yorum yapmaktan kaçındı ve Yellen’ın görüşlerinin toplantılarda dikkate alındığını söyleyerek ‘nötr’ duruşunu tekrar sergiledi.

Bu açıklamalar doğrultusunda, hafta başında %20’ler seviyesinde olan Mart ayı faiz artırım ihtimali, hafta sonuna yaklaştıkça arttı ve %80’lere kadar çıktı. FED fonlama faizinin de %0,66 seviyelerinde olduğunu hatırlatalım.

Son olarak haftanın son işlem gününde Türkiye Şubat ayı enflasyon verileri takip edildi. TÜFE, beklentilerin (%9,70) üzerinde gerçekleşerek yıllık bazda %10,13 ve aylık bazda %0,81 seviyesinde gerçekleşti.

Bu gelişmeler sonrasında haftaya 3,60 seviyelerinden başlayan dolar/TL, haftanın son gününde 3,74’ün üzerine çıktı. ABD’den gelen açıklamaların desteklediği dolar endeksi ve yurt içinde gelen datalar sonrasında dolar/TL, bu hafta %3,60’ın üzerinde değer kazandı.

Gelecek haftanın ajandasına baktığımızda;

Yurt içinde,

• Çarşamba günü Ocak ayı sanayi üretimi verisi takip edeceğimiz kritik önemli verilerden olacaktır.

Yurt dışında,

• Salı günü Euro Bölgesi 4. çeyrek büyüme (Beklenti çeyreklik bazda %0,4);

• Çarşamba günü Japonya 4. çeyrek büyüme (Beklenti çeyreklik bazda %0,4), Çin Şubat ayı ticaret dengesi (Beklenti 25 milyar $), ABD’de ADP tarım dışı istihdam (Beklenti 180 bin);

• Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika toplantısı ve Draghi konuşması, Çin Şubat ayı TÜFE (Beklenti aylık bazda %0,6);

• Cuma günü ise, ABD’den tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri takip edeceğimiz kritik yurt dışı verileri olacaktır.

Siyasi ajandamıza baktığımızda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Perşembe günü Rusya’ya ziyaret gerçekleştireceğini hatırlatalım.

Önümüzdeki hafta içerisinde Pazartesi günü biri 5 yıl diğeri 9 yıl vadeli devlet tahvili ve Salı günü bir 2 yıl diğeri 10 yıl vadeli olmak üzere 2 devlet tahvili ihracı daha yapılacağını hatırlatalım.

Diğer yandan, Hazine’nin Mart ayı içerisindeki piyasa ve kamu iç borç ödemelerinin toplamı olan 17,5 milyon TL’nin, 13,5 milyonluk bölümünün vadesinin ayın 8’inde yani Çarşamba günü olduğunu da ekleyelim.

Haftayı 89.722 seviyesinden kapatan BIST100 endeksi, Yellen’ın faiz artışı konusunda Mart ayını daha net göstermesi ve Fischer’ın ise bu konuya girmekten kaçınması sonrası, dolara bağlı seyrini sürdürecektir.

90.000 denemeleri yapmasına rağmen bu seviyenin üzerinde kalamayan BIST100 endeksinde 90.300 ve 91.000 kısa vadeli hedefler oluken, geri çekilmelerde 89.100 ve 87.300 öne çıkan destekler olacaktır.

Veri ve haber akışına bağlı seyrini sürdürmeye devam edecek olan BIST’de, bilanço dönemi 13 Martta sona eriyor. Dolarda 3.7450 ve 3.7530 direnç noktaları olarak karşımıza çıkarken, geri çekilmelerde 3.68 ve 3,62 destekler çalışabilir.

FED’in Mart ayı faiz artırımına kesin gözüyle bakıldığı bu süreçte, dolarda ve dolar endeksinde yukarı yönlü ataklar görülebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)