Ana SayfaKulisFinansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu---

Finansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu

8 / 11
Finansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu
07 Şubat 2017 - 09:08 www.borsagundem.com

TÜRKİYE BÖLGESEL DE OLSA BİR FİNANS MERKEZİNE SAHİP OLMALI

-İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi hazırlıkları kapsamında eğitim çalışma grubunda İMKB Temsilcisi olarak görev yaptınız? Görevinizi ve projedeki katkılarınızı anlatır mısınız?

-Bahsettiğiniz dönem halen önemini koruyan ve ulusal ekonomimiz açısından ciddi bir misyonun alt yapısının kurgulamak için birçok kamu ve özel kurumdan temsilcilerin DPT yönlendirmesinde buluştuğu toplantılar serisini içeren bir süreçti. Bize verilen misyon şuydu, İstanbul’da böyle bir Finans Merkezi oluşturulması durumunda, başarıya nasıl ulaşırız? Çok samimi ve yapıcı oturumlar ve sonrasında da ayağı yere basan raporlar oluşturduğumuzu hatırlıyorum bir teknisyen olarak.

Dışardan baktığımda o gün aldığımız kararlar ve altını çizdiğimiz önerilerimizin hayata geçirilmesinde geldiğimizde noktada arzu ettiğimiz seviyede olduğumuzu görmüyorum. Evet, Türkiye, artık bölgesel de olsa bir finans merkezine sahip olmalıdır. Ama durup dururken kimse kimseye finans merkezi unvanını veremez. Çünkü bu doğal bir kabuldür ve sağlanan imkanlarla sermayenin akışı ülkemize doğru gerçekleştiğinde olabilmektedir. Yani sonuçta uluslararası yatırımcıyı buraya çekecek temel şartları ve hatta fazlasını sağlamak zorundasınız. Tamam, Orta Doğu’dan yatırımcı geliyor. İstanbul’un ulaşım alt yapısı için güzel yatırımlar var ve çok çarpıcı adımlar atılıyor. Ama halen yetmez çünkü çözülmesi gereken ulaşım sorunu değil tek başına…. Mesela vergi boyutu var ki çok önemli. Yurtdışındaki bir çalışan İstanbul’a yerleştiği zaman uluslararası belgeleri ne kadar yerel sertifikasyonlarımız ile örtüşecek konusunun da netleşmesi lazım. Yani mütekabiliyet konuları da var ele alınması gereken sanıyorum.

Öte yandan AB’nin İngiltere’siz devam mecburiyetinde kaldığı bu günlerde, gelişmeler aslında çok farklı ve lehimize de olabilir. Ama maalesef yaşanan vahim darbe denemesi ve sonrasındaki terörist eylemler İstanbul’un finans merkezi olma iddiasını uluslararası kamuoyu nezdinde bir miktar zayıflatmıştır.