Ana SayfaKulisFinansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu---

Finansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu

4 / 11
Finansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu
07 Şubat 2017 - 09:08 www.borsagundem.com

SERMAYE PİYASALARI ALANINDAKİ CİDDİ ZAFİYET ORTAYA ÇIKTI

Derslerimde sermaye piyasalarını anlatırken, şirketlerimiz açısından en ucuz kaynak sağlama imkanı verdiğini net olarak ortaya koyuyorum. Çünkü bankacılık sistemindeki önemli maliyet kalemi olan zorunlu karşılık maliyeti, şube ağı ve dolayısıyla personel maliyeti çok daha düşük. Gerçekten de sermaye piyasalarının çok etkin olduğu ABD ve Avrupa’ya baktığımızda şirketler çoğunlukla sermaye piyasaları yoluyla borçlanıyor. Şirketler öncelikle Bankacılık yani para piyasaları üzerinden finansman bulmaya öncelikle çalışmıyorlar. Aracılık teorisi ve yurt dışındaki uygulama böyleyken durum tespiti yaparak şu anda Türkiye uygulamasında geldiğimiz noktanın bundan çok uzak olduğunu samimiyetle ifade etmek gerekmektedir!!!!

Özel müteşebbisin sermaye piyasalarını daha etkin kullanması da finansal okuryazarlık seferberliğinin en önemli unsurlarından birisi olarak üzerinde emek harcanması gereken ve bence bugüne kadar yeterince üzerine düşülmemiş bir husus olarak şiddetle dikkat çekmektedir kanaatindeyim.

İşte yukarıda da ifade etmeye çalıştığım gibi ulusal kalkınma manasında gelinen noktada sermaye piyasalarımızın potansiyelini daha net kullanılır hale getirme yolunda atılacak onca adım varken 15 Temmuz’da yaşanan vahim darbe teşebbüsü ve sonrasındaki gelişmeler maalesef tüm alanlarda olduğu gibi sermaye piyasaları alanında da ciddi bir zafiyetle karşı karşıya olduğumuzu ortaya koymuştur. Açıkcası bu olay 25 senedir İMKB ve SPK içinde atılan bazı adımlar ve yapılan bazı şaibeli tasarrufların da arkasındaki karanlık niyeti gün yüzüne çıkarılabilmesine bir ışık olmuştur ama söz konusu melanet odaklarının temizlenerek hatalı tasarruflardan geri dönülebilmesi manasında da zamana ve aşırı dikkate ihtiyaç olduğunu bizlere göstermiştir.