Ana SayfaKulisFinansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu---

Finansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu

2 / 11
Finansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu
07 Şubat 2017 - 09:08 www.borsagundem.com

ÖĞRENCİLERİMİ HEP O SINAVA HAZIRLADIM

-Yatırımcı tabanının genişlemesi ve finansal okuryazarlığın artırılması için SPK, Borsa, Takasbank işbirliğiyle düzenlenen kampanya sizin de içinde olduğunuz bir projeydi. O dönem 33 üniversitede 7 bini aşkın gence ulaştınız. Neler yaptınız, gençlerin sermaye piyasalarına, borsaya bakışı neydi?

-1989 senesinde başlayıp 2012 yılı başına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (yeni adıyla Borsa İstanbul A.Ş.) sürdürdüğüm 22 yıllık kariyerimin sonrasında, ‘sırça köşk’ten ayrılmak durumunda kalınca İMKB’de yaptıklarımız olmak üzere sektör dahilindeki ortak aklın oluşturduğu samimi çabaların bizi ulusal kalkınma hamlemiz açısından nereye götürdüğünü daha net görme imkanım oldu! Dediğim gibi İMKB’den ayrıldıktan sonra 22 sene inşasına çalıştığım o sırça köşkün ve genel olarak sermaye piyasalarının nasıl göründüğünü esas muhatapları olan aracı şirketlerimiz, geleceğin sermaye piyasası müşterisi ya da istihdam edilecek uzmanı olarak gördüğümüz öğrencilerimiz ile ucuz kaynak temini ve kurumsallaşma açısından sermaye piyasalarımızın katkı sağlama iddiasında olduğu özel müteşebbis şirketlerimizce nasıl algılandığını görme imkanım oldu.

Şu an gelinen nokta sektörün makro rakamları itibariyle incelendiğinde görüleceği gibi çok net ve nerede eksik kalınıp ve neler yapılması gerektiği konusunda çok önemli ipuçları vermekte sanıyorum.

2012 senesi başında üzülerek yolumu ayırmak zorunda kaldığım İMKB’den sonra özel sektördeki gerek eğitmen ve gerekse danışman olarak yaşadıklarım finans piyasalarına çok daha farklı perspektiflerden bakma imkanı sağladı diyebilirim.

Bu süre zarfında sürdürdüğüm akademik faaliyetlerimde özellikle ders verdiğim sınıflarımda öğrencilerime hep şunu söylüyorum: “Benim dersimi geçmeniz önceliğim değil, ben olmazsam başka bir hocamızdan sınıfı geçersiniz. Yani öyle ya da böyle sonuçta okulu bitirirsiniz. Sorun ise istihdam edilmeniz yani finans ve sermaye piyasaları ile ilgili bir alanda iş bulmanızda…” Yani oldum olası öğrencilerimi SPK’nın açtığı lisanslama sınavlarına hazırlıyor ve bu sınavı geçmeleri halinde sizin için meslek hazır diyorum!

Yani İMKB’de bahsettiğiniz proje ile çıktığım finansal okuryazarlığın artışı yönündeki çabayı kamu görevinden ayrıldıktan sonra da devam ettim ve hala da kendi kürsümden sürdürüyorum. Yani İMKB’deki çalışma yıllarımda, sektörün tüm merkezi kurumları ile attığımız ortak temellerin tutması için uzun solukluluğun öneminin bilinci ile durmaksızın çaba göstermenin çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum.