Ana SayfaPiyasaEndeksten dolara, hisseden Merkez Bankası’na haftanın kritik yanıtları---

Endeksten dolara, hisseden Merkez Bankası’na haftanın kritik yanıtları

3 / 3
Endeksten dolara, hisseden Merkez Bankası’na haftanın kritik yanıtları
12 Ağustos 2018 - 11:09 www.borsagundem.com

YUKARI YÖNLÜ HAREKETLERDE 96.000, 97.400 ve 98.800 ÖNE ÇIKMAKTA
ONURCAN BAL – GEDİK YATIRIM / YATIRIM DANIŞMANLIĞI UZMAN YARDIMCISI

BIST-100

“BIST’te volatilite yüksek seyrediyor”

Haftaya negatif başlayan endeks hafta içerisinde volatil bir seyir izleyerek haftayı %0,70 oranında bir kayıpla kapattı. Hafta içinde haber akışı kaynaklı volatilitenin ciddi ölçüde artış kaydettiği izlenirken, BIST-100 Endeksi’nde yaklaşık 10.145 puanlık bir dalgalanma yaşandı. Pazartesi günü negatif açılan endeks ilerleyen günlerde toparlanma kaydetti. Endeks tarafındaki toparlanmada, salı günü ABD ve Türkiye arasında ön mutabakat sağlandığı ve ABD'ye bir heyet gideceğine yönelik haber akışları etkili oldu. Ancak cuma günü Trump’ın “Türk Lirası bizim güçlü dolarımız karşısında hızla geri çekildiği için alüminyum ve çelik üzerindeki tarifelerin katlanmasına onay verdim. Alüminyum yüzde 20, çelik yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz şu an iyi değil” açıklamasının etkisiyle BIST’teki satış baskısı artış kaydetti ve endeks hafta içerisindeki kazançlarını geri verdi.  Trump’ın açıklamaları sonrasında BIST-100 Endeksi’nde en düşük 88.598 seviyesi test edildi ancak kapanışa doğru gelen tepki alımları ile endeks cuma gününü %2,31’lik bir kayıpla kapattı. Endeksteki aşağı yönlü seyrin devam etmesi durumunda 93.900 - 93.000 ve 91.700 seviyeleri önem kazanacaktır.  Endekste cuma günü yaşanan panik fiyatlamasının devam etmesi durumunda teknik seviyelerin önemini kaybedebileceği dikkate alınmalıdır. Yukarı yönlü hareketlerde ise 96.000 - 97.400 ve 98.800 olarak öne çıkmaktadır. 96.000 direnci üzerine çıkılmadan yükselişlerin tepkiden öteye gidemeyeceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte ABD – Türkiye gerilimleri yakından takip edilmeye ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir.

 

DOLAR/TL

“TL’deki değer kayıpları hız kazandı”

Türk Lirası geçen haftaya kayıpla başlarken, pazartesi günü endeks kapanışını ardından TL’deki kayıplar hız kazandı. Salı günü ABD ve Türkiye arasında ön mutabakat sağlandığı ve ABD'ye bir heyet gideceğine yönelik haber akışları sonrasında yurt içinde satış baskısı bir miktar hafiflese de Türk Lirası üzerinde satış baskısının devam etmesi dikkat çekti. Türkiye ile ABD arasında yaşanan sorunların aşılması için yola çıkan heyet çarşamba günü ABD’de görüşmelerini gerçekleştirdikten sonra perşembe günü Türkiye’ye döndü. Türk heyetinin görüşmeleri tamamlayıp dönmesinin ardından herhangi bir ilerleme işaretinin ve açıklamanın gelmemesi ile cuma günü Trump’ın “Türkiye ile ilişkilerimiz iyi değil. Türkiye'ye yönelik olarak, çelik ve alüminyum üzerine tarifeleri ikiye katlama yetkim var tarife şimdi alüminyumda % 20 ve çelikte % 50 olacak” açıklaması TL varlıklar üzerindeki satış baskısını önemli ölçüde artırırken, panik fiyatlamasının etkili olduğu görüldü. Türk Lirası’nda ve TL varlıklarda volatilite artış kaydetti. Dolar/TL kuru tarihi zirvesini 6,8000 seviyesine taşıdı. Haftanın son işlem gününde endeks kapanışında Dolar/TL 6,40’lı seviyelerden işlem gördü. Volatilitenin gösterdiği artış nedeniyle Dolar/TL kurunda verilecek teknik seviyelerin anlamlı olmadığını değerlendiriyoruz. ABD ile gerilimin devam etmesi ve gerilimin tırmanmasına neden olacak olası gelişmeler TL’deki değer kayıplarının sürmesine neden olabilecektir. Aynı şekilde sorunun çözümüne dair somut gelişmeler de TL’de hızlı bir toparlanmayı beraberinde getirebilecektir. Yoğun haber akışı ve piyasaların henüz dengelenememiş olması nedeniyle TL varlıkların taraf olduğu işlemlerde her iki yöndeki hareketlerde de temkinli olmanın faydalı olacağını görüşümüzü koruyoruz.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • REİS12 Ağustos 2018 17:27

    ülke sallnıyor.ne yatırımı yapacaksın bence BİST fişini çekmeli piyasa durulana kadar.

  • erdinç12 Ağustos 2018 12:36

    pazartesi 6.10 a halkb alış yazdım.

  • KILIÇ12 Ağustos 2018 12:09

    DENETİM KURUMLARI SAYESİNDE BORSA YATIRIMDAN ÇIKIP BATIRIM DÖNEMİNE GİRDİ GÖZ ALTI PAZARINDAKİ ŞİRKETE BİLE SERMAYE ARTIŞ İZNİ VERİP YATIRIMCIYI SOYDURMA DÖNEMİ BAŞLATMIŞ PATRON NASIL ZENGİN OLUR MANTIGI SAYESİNDE YATIRIMCI SOYULMUŞDUR.