Ana SayfaPiyasaDünyanın en büyük 8 ekonomik krizi---

Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi

9 / 10
Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi
02 Ağustos 2019 - 16:27 www.borsagundem.com

7. Rusya Ekonomik Krizi (1998)

1993'te Rusya Hükümeti bütçe açığını kapamak için GKO olarak bilinen sıfır enflasyon kısa vadeli hazine bonoları fikrini hayata geçirdi. GKO'lar döviz borsalarında alınıp satılıyordu. Çoğunluğunu devletin elinde bulundurduğu GKO'ların 3'te biri de yüksek faiz cazibesi için yatırım yapan yabancı spekülatorlar tarafından fonlanıyordu. Hükümet, yeni GKO'ların satışından elde edilen kazançları, vadesi gelen senetlerin faizlerini ödemek için kullanıyordu. Sistem tipik bir saadet zinciri gibi işliyordu.

Haziran 1997'de sermaye artırmak isteyen hükümet GKO'daki faiz oranını yüzde 150 artırdı. 1998 yılının başında GKO faiz ödemeleri, hükümetin bütçesinin yarısından daha fazlasına eşit orandaydı. GKO'lar yerli bankaların ana bütçe kaynağı haline gelmişti.

Aynı sürede hükümetin çalışanlara olan ödenmemiş borcu 12.5 milyar dolar civarındaydı. GKO'lar sayesinde vergi gelirine kıyasla daha çok para kazanılıyordu. Yatırımcılar, Rusya Hükümeti'nin tüm parçaları bir araya koyarak Rus tahvilleri ve rubleyi satması sebebiyle güven kaybı yaşadı. Rusya Merkez Bankası rubleye istikrar kazandırmak için başarısız girişimlerde bulundu ve 27 milyar dolar rezervini harcadı.

Ağustos 1998'de Rusya piyasası çöktü. Yatırımcılar rublenin devalüasyo yaşayacağı endişesiyle panikledi ve Rusya piyasasını terk etti. Ekonomide kayıplar bir günde yüzde 65'e ulaştı. Çok sayıda büyük banka kapandı, enflasyon arttı ve orta sınıfın banka birikimleri buhar oldu.

Rusya Hükümeti sosyal ve belediye harcamalarını kesi. 1999 yılında uçuşa geçen petrol fiyatları sayesinde Rusya, ekomik krizin yaralarını hızlı sardı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)