Ana SayfaPiyasaDünyanın en büyük 8 ekonomik krizi---

Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi

8 / 10
Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi
02 Ağustos 2019 - 16:27 www.borsagundem.com

6. 1997 Asya Ekonomik Krizi (1997-1999)

Asya'daki ekonomik kriz öncesinde Güneydoğu Asya ülkeleri yatırımcılar için son derece cazip merkezlerdi. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ASEAN ülkelerinin kısa vadeli faiz oranları yabancı yatırımcılara son derece uygun oranlar sağlıyordu. Sermaye tüm bölgeye hücum etti.

Varlık değerleri yükseldi ve 1990'lı yılların başında büyüme oranları yüzde 12'lerin üzerine çıktı. Ekonomik uzmanları bu ülkelere ' Asya Kaplanları' ve 'Asya Ekonomi Mucizesi' gibi lakaplar taktı.

Aynı zamanda Tayland, GÜney Kore ve Endonezya'da bütçe açığı çok yüksek rakamlara ulaştı. Bahsi geçen ülkeler dışarıdan yüklü miktarda borç aldı ve faiz oranlarını sabit tutmak için çaba harcadı. Fakat bu davranış bahsi geçen ülkelerin yabancı piyasalardaki değişimlere karşı zayıf kalmasına yol açtı.

1990'ların başında yabancı yatırımcılar Asya'dan çekilmeye başladı ve yüksek faiz veren ABD'ye doğru yol aldı. Güneydoğu Asya ülkelerinin ihracat rakamları düşüktü ve ihracat rakamları 1996'nın başında daha da yavaşladı. İhracat pazarındaki tek etkili oyuncu Çin'di.

Önü alınamayan borç ekonomik krize yol açtı. Uluslararası yatırımcılar panikledi ve kredilerini geri çekti. Bölgeyi yabancı yatırımcılar için cazip hale getirmek isteyen ASEAN hükümetleri faiz oranlarını yükseltti ve yabancı rezervleri kullanan aşırı miktarda yerli para satın alındı. Bunun sonucu olarak hükümetlerin merkez bankalarının elinde olan yabancı rezervler tükenmeye başladı ve sermaye bölgeden kaçmayı sürdürdü.

1997'de Tayland Hükümeti para birimi olan bahtı piyasaya sürdü ve Asya Ekonomik Krizi patlak verdi. Bölge ülkelerinin para birimleri hızla değer kaybetti. Bölgedeki tüm ekonomi sektörleri çöktü, insanlar fakirleşti, borsada aşırı değer kayıpları yaşandı, siyasi istikrarsızlık ortaya çıktı ve radikal örgütlerin sayısında artış yaşandı.

Uluslararası Para Fonu IMF, bölgedeki ülkelerin borçlarını kapamaları için kurtarma paketleri oluşturdu. Kurtarma paketlerinin kapsamında hükümet harcamalarının kesilmesi, bankaların batması, faiz oranlarının yükseltilmesi ve daha şeffaf ekonomi anlayışı gibi faktörler yer aldı.

IMF'nin Asya Ekonomik Krizi'ndeki etkisi bugün bile tartışmalıdır. Bazı uzmanlar Asya Ekonomik Krizi sebebiyle ABD'deki emlak krizinin tetiklendiğini öne sürmektedir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)